De mégis ki hozza az ajándékot karácsonykor?

Ahány ház, annyi szokás, pontosabban ahány ország, annyi szokás, és egy fiatal cseh nyelvész, Jakub Marian össze is gyűjtötte, hogy régiótól függően Európában ki csempészi a fa alá az ajándékot karácsonykor, és mi is a nevének pontos fordítása. Marian egy szép térképet is készített a listához, és persze a területenkénti eloszlás nem mindig egyértelmű, ezért csak egy hozzávetőlegesen ábrázolta a neveket.

christmas-gift-bringers-europe
Fotó: jakubmarian.com

Marian megfigyelései szerint a Mikulás vagy Télapó (azaz Santa Claus) ugyan egyre népszerűbb, de egyelőre Jézuska és társai, például Karácsonyapó jól tartják magukat, a térkép szerint itthon is egyelőre a kis Jézus van vezető pozícióban, ahogyan a cseheknél vagy a szlovákoknál is, de a lengyeleknél is találkozni vele, Erdélyben viszont az Angyal hozza a karácsonyfát és az ajándékokat. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.