Teszt: Ilyenek a különleges szaloncukrok

Manapság már nemcsak azon mehet a vita, hogy zselés, kókuszos, karamellás vagy konzum szaloncukorból kerüljön több a fára.

Bődületesen sok íz van. Ismét összeszedtünk hát egy csomó különleges szaloncukrot, és megkértük a tesztelőket, találják ki, melyik milyen ízű, melyiket érzik a legjobbnak. (Mivel tényleg sokféle ízt kóstoltunk, amiket nehéz lenne objektíven összehasonlítani, ezért pontszámokat most nem adtunk.)

MG 1423

Damniczki - szarvasgombás étcsokoládés (2200 Ft/200 g)

MG 1449

Bíztunk benne, hogy legalább egy kolléga van, aki kiérzi a szarvasgombát – ami egyébként a Jászságból érkezik –, de nem volt szerencsénk. Egyik tesztelők szerint „az étcsoki nagyon finom, az íze valami gyümölcsösre, de mégis sósra hasonlít. Szerintem ebben van alkohol, legalábbis valami marja a nyelőcsövem, de nem csili”. Más szerint viszont „elég meredek megoldás keserű csokival borítani a szaloncukrot, így semmi mást nem érezni sajnos. Fogalmam sincs, milyen ízű lehet, esetleg trüffel vagy kávé vagy valami hasonló műanyag – írta egy kolléga, mi pedig magyarázkodhattunk, hogy ezek a szaloncukrok műanyagot még véletlenül sem tartalmaznak. „Kezdjük ott, hogy azonnal tölteléket villantott, mert az alja a papírban maradt, és lehet, hogy ebben egy csepp alkohol sincs, de engem határozottan konyakmeggyre emlékeztet első ízlelésre. A csoki fasza mindenesetre” – írta a szókimondó kolléga, és még egy versenyző volt, aki szerint meggyes bonbon íze van a terméknek. 

Demeter- mézes málnapálinka krémes szaloncukor belga tejcsokoládéval (1400 Ft/200 g)

MG 1445

Mély vízként jöjjön egy alkoholos darab, a kegyetlen tesztelők nem ájultak el tőle, pedig a Demeter termékei a nemzetközi vizeken is aratnak. „Kézkrém illata van, úgy is néz ki, és végül is az íze is olyan” – írta az egyik amatőr kritikus. „Hát, nem igazán érzek semmi extrát, pedig tuti, hogy nem sima vaníliakrémmel töltötték meg” –  tapogatózott a sötétben egy másik kolléga. „Ízlik, hogy tejcsokis, a krém pedig kicsit likőrősnek tűnik” – indult el egy jobb irányba harmadikunk.

Damniczki - vörösboros málna (2200 Ft/200 g) 

MG 1442

Megosztó termék, pedig van benne 60 százalék málna (magtalanítva) és 15 százalék bor. Volt, aki bár utálja a zselés szaloncukrot, megdicsérte, más szerint ez egy savanyú cseresznyés-citromos ízű zselés dolog. „Már szagról megmondtam, hogy zselés! Egy klasszikus lekvárral, az úgynevezett hitlerszalonnával van töltve. Zselés szaloncukorból egyébként évek óta nem ettem ilyen jót. Már ha ez zselés szaloncukor” – írta a kolléga, a hitlerszalonna pedig még valakinek eszébe jutott a kóstolás során. „Elsőre azt hittem, zselés. Aztán azt, hogy gumicukros. Olyan íze van, mintha málnát ejtenék pörköltbe” – asszociált valami más ételre egy tesztelő.

Damniczki - gyulai körtepálinkás fehér csokoládé (2200 Ft/200 g)

MG 1442
Még egy alkoholos versenyző, nem ajánljuk kisgyerekeseknek, mert a Gyulai Pálinka Manufaktúra 60°-os Mélyvíz vilmoskörte-pálinkájából öntöttek bele jó sokat. „Ez kecskesajtkrém? Elsőre azt hittem, hogy ez újra a kézkrém, de a kecskesajt valószínűbbnek tűnik” – győzködte magát az egyik tesztelő. „Ez tojáslikőrös, vagy mi az isten? Miért kell ilyenekkel elrontani az egyébként nagyon finom csokit?” – tette fel a kérdést más. „Jó az alkoholos töltelék, a tejcsoki is finom... külön, nekem együtt annyira nem üt” – írta a konfliktuskerülő kolléga. 

Demeter - Tokaji aszú trüffelkrémes (lédig - 1350 Ft/200 g)

MG 1464

Kicsit foghíjas a termék, mert a mohó népek már a teszt előtt ellopkodtak belőle, de akkor még nem tudták, hogy munkával is jár a kóstolás. „Meg nem mondom, milyen ez, kicsit zöldséges, de az legalább egészséges” – írta egyikünk. „Ebben is valami fehér trutyi a töltelék, mostanában ez valami nagy divat lehet. Ennek sem tudom megállapítani az ízét, de eddig ez a leginkább semleges, a csoki pedig nagyon jó” – véleményezte az aszús szaloncukort egy másik kolléga. 

Damniczki - kávés sós karamell (2200 Ft/200 g)

MG 1449

Ütős termék, sokan fogják szeretni, azoknak ajánlott, akik szeretik a markánsan édes ízeket. Kollégánk nem tartozott közéjük. „Túl intenzív karamell, kicsit égett, tejcsokis.” „Barack vagy milyen színű: na, ez király! Jó kis karamellkrém, finom csoki, őrület, milyen jó, van benne valami spéci fűszer, vagy meg van valami pörkölve, talán kávé? Mindegy, nagyon finom. Kár, hogy olyan tömény, hogy egynél többet lehetetlen megenni belőle” – írta a lelkesedő kolléga.„Mi ez, sós-karamella füstölt szalonnával? Merész” – részletezte más, aki ennek ellenére bírta a dolgot. 

Stühmer - pálinkás szaloncukor válogatás (1390 Ft/170 g)

MG 1439

Háromféle pálinkás édesség került egy dobozba, ám a csomagoláson csak nagyon nehezen találtuk meg, melyik milyen pálinkát rejt. Mindenesetre sokan kiakadtak tőle, de legalább kiderült, a magyar ember a pálinkát biztosan felismeri. „Nem tudom, milyen pálinka ez, cseresznye vagy tudja a franc, mindenesetre ez borzasztó. Viszont ezzel el lehet venni a gyerek kedvét az alkoholizmustól” – javasolta a kolléga. Azt többen hangsúlyozták, hogy túl alkoholos, és volt, aki mézes pálinkára asszociált. 

Tesco finest - Sós mandulás marcipán szaloncukor étcsokoládéval (2499 Ft, akciósan 1649 Ft/ 300 g)

MG 1460

Elég gyorsan ráéreztünk a marcipán ízre, a sós mandula viszont elakadt útközben. „Marcipánosnak nem is olyan rossz, mondjuk, imádom a marcipánt” – vallotta be valaki. Más szerint „ez sima marcipános, annak egyáltalán nem rossz. Nincs ebben semmi különleges, ez marcipán és kész”. Tehát, ha szereted a marcipánt, akkor a Tesco terméke a jó választás. 

Milka - Fekete-erdő ízű (2290 Ft/350 g)

MG 1435

Azt hittük, villant valami izgalmasat a Milka, de ez volt nagyjából a legkülönlegesebb ízük. „Ez a Fekete-erdő, ezt ismerem” – közölte valaki. Volt, aki szerint a cseresznyés töltelék iszonyú, de ezt cáfolta egy másik kolléga, aki csak ennyit írt „cseresznyés Milka <333>

Bonbonetti - túró-citrom ízű tejcsokoládéval (1099 Ft/345 g)

MG 1431

Az ipari versenyzők is sorra kerültek, a Bonbonetti termékét már a polcról levéve is furcsálltuk, de hát haladni kell a korral. Mégse jött be. „Kínai cipő szaga van, sok minden borzalmasat ettem már életemben, de ez messze a legrosszabb” – akadt ki valaki, más rákontrázott az autógumis szaggal, és igen, ő is a kínai sportcipőről írt. „Citromos mosogatószer az illata alapján, utána se lesz jobb. Olyan, mint amikor kiskoromban unatkoztam órán, és megrágtam a radírt” –mesélt korai fixációiról egy kolléga.

Tesco - banános-ropogós és málnás robbanócukorkás (1099 Ft, akciósan 899 Ft/300 g)

MG 1428

A Tesco saját márkás szaloncukrában ízpárokat is megkóstolhat, a banánosat például az epres robbanócukorkással csomagolták össze. Egyébként ez a zacskó azóta nagyjából el is fogyott a szerkesztőségben. „Sosem jutna eszembe magamtól banános szaloncukort venni, és sokkal rosszabbra számítottam”– írta az egyik tesztelő. „Óriási rajongója vagyok a Schoko Bananennek, de egy ideje nem eszem ilyet, mert nem bírom elviselni a keserű étbevonót a kellemesen műanyagízű banánzselé körül. Ezzel szemben ez a szaloncukor a tökéletes banános és csokis édesség. Nagyon jó a csokiborítás, a banánkrém állaga is megfelelő. Ugyanakkor sajnos sohasem jutna róla eszembe sem a karácsony, sem a szaloncukor” – értékelte az unortodox duó egyik tagját kollégánk.

A legtöbb kritikát a robbanócukor kapta, már nem azért, hogy ez minek van benne, hanem, hogy miért nincs benne több, és miért robban ennyire visszafogottan. „A végén jön a robbanás, de csak ennyi? Ez egy kicsit szomorú” – panaszkodott munkatársunk. „Akármennyire tetszik a robbanócukros csoki ötlete, igazából ez is olyan dolog, ami elmondva jó, megvalósítva meg béna. Inkább zavaró a pattogás, ráadásul ez a klasszikus, rózsaszín műanyagkrém teljesen beazonosíthatatlan ízű számomra. És természetesen ennek sincs semmi köze a karácsonyhoz” – hiányolta a hagyományokat másikunk. Azért többen is voltak, akiknek így is ízlett ez a szaloncukor.  

Tesco - Rákóczi túrós és zserbó ízű (1099 Ft/300 g)

MG 1456

A zserbós és a Rákóczi túrós szaloncukor is egy csomagba került, de ez a páros már nem aratott olyan hatalmas sikert. „Ebben lehet érezni a túrót, meg valami savanykást ízt. Ma már ettem túrót, anyukám körözöttje volt. Na az, sokkal jobb felhasználása a túrónak, igazából inkább azt enném a karácsonyfa mellett is” – méltatta az otthoni konyhát egyik munkatársunk. „Ez a szaloncukor arra tökéletes, hogy elejét vegyük a karácsonyfa lekopasztásának, ha ugyanis a vendégek ebből megesznek egyet, nem nyúlnak hozzá a többihez” –  jött az előzőhöz hasonló szigorú ítélet. 

Nincs sok a különbség a zacskóban található két szaloncukor között, egy a közös pont: senki nem jött rá, hogy milyen süteményt kellett volna kiérezni belőle. „Ennek Wunderbaum íze van, egészen pontosan olyan illata van, mint a régi Lada taxiknak, amikben még dohányzott a sofőr, ezért el kellett nyomni a szagot a legszörnyűbb illatosítóval. Na, ezt sikerült valahogy begyömöszölni ebbe a szaloncukorba. Instant nosztalgia, de kérdés, hogy ez volt-e a cél” – írta egyik tesztelőnk a zserbós szaloncukorról. Azért egyikünknek sikerült kiérezni a diót, de volt, aki azt írta, nem is nagyon érdekli, hogy milyen ízvilággal rukkolt elő a Tesco, mert annyira nem finom.

Így készül

Mielőtt nekiestünk volna a 12 terméknek, megkértük Damniczki Balázs cukrászt, magyarázza el, hogyan készülnek (vagy kéne készülniük) a jó minőségű szaloncukroknak.

Az ő vörösboros-málnás szaloncukruk például 63 százalék gyümölcsből és 15 százaléknyi vörösborral készül. Ezeket a hozzávalókat összefőzik, és cukrot, pektint (ami lehet alma vagy citrusból származó) kevernek hozzá. Ehhez jön egy kevés citromlé, és az egészet melegen szilikonformákba öntik ki. Amikor kicsit kihűlt, csokoládéval vonják be. Ők a Callebaut cég 8-11-es verzióját használják, amely minőségi, viszont semleges ízvilágú.

A töltött csokoládék esetében a kávés-karamellest boncolgattuk. Ez presszókávé alappal készül, amihez 160-165 fokon karamellizált cukrot tesznek. Vaj és tejszín kerül még bele, amíg nutellaszerű állagot ér el a krém. Csokival előzetesen kiöntött formába öntik, és a kihűlés után megkapja a felső bevonatot, ami gyakorlatilag a talpa lesz. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek