A karácsony ugyan még távolinak tűnik, de ha egy ilyen, házi készítésű likőrt akarunk ajándékba adni, ideális most, pár héttel az ünnep előtt elkezdeni a készülődést. A gyümölcsök és a fűszerek aromáinak idő kell, hogy szépen beleoldódjanak az alkoholba, viszont a karakteresebb fűszereknek, - mint például a fahéjnak itt - pár nap is elég, hiszen csak kísérő szerepet játszanak.
Piszke
Ezután egy sziruppal hígítjuk a komolyabb, erősen alapot, hogy könnyű, karácsonyi hangulatú fűszeres likőrt ajándékozhassunk az édesszájú barátoknak vagy rokonoknak.
Hozzávalók fél liter likőrhöz:
25 dkg alma (én goldent használtam)
2,5 dl vodka
negyed kezeletlen citrom héja
fél rúd vanília
kisujjnyi fahéj rúd
1,7 dl víz
15 dkg nádcukor
Elkészítés:
- Az almát felnegyedeljük, magházát kiszedjük, majd a negyedeket még vékonyabb szeletekre vágjuk, és ezeket félliteres befőttes üveg aljára rakosgatjuk.
- Hozzáadjuk a hosszában bemetszett fél vaníliarudat és a citrom vékonyan levágott héját.
- Felöntjük vodkával – el kell hogy lepje az almákat – és jó 3 hétre a hűtőbe rakjuk.
- Ezután 3-4 napra hozzárakjuk a fahéjrudat is.
- Pár nap múlva leszűrjük, a cukorral és vízzel pár percig forralt szirupot készítünk, ezzel elkeverjük az italt, és csinos üvegbe töltjük.