Megtaláltuk a legjobb társasjátékot szilveszterre

Olvasási idő kb. 4 perc

Újabb játékkal bővült az Activity család, ezt azok imádják majd, akiknek a rajzolós feladványok a kedvencei a klasszikus verzióból, ugyanis az Irkafirka lényege, hogy csak rajzolni kell, van azonban benne egy igazán minimális nehezítés: a homlokára erősített táblára. Kipróbáltuk és közben rengeteget nevettünk és kiabáltunk. 

A klasszikus rajzolós, beszélős, mutogatós Activity-t baráti társaságokkal nagyon szerettem, aztán kijöttek az újabb változatok, mint például a Sport, amiben sporttal kapcsolatos kifejezések szerepeltek, vagy a Minden Lehetséges, amiben akár hangok is lehettek a feladvány részei, de ott a Club Edition is, amiben erotikus és szleng feladványok is szerepelnek és most itt az Irkafirka.

A homlokomra is írhatom, akkor sem tudja senki

Az Activity Irkafirkában rajzolni kell, ami nekem például egyébként sem megy, de itt még egy nehezítés belekerült a játékba: nem papírra, hanem a homlokára erősített táblára kell rajzolni. Vagyis nem látja mit rajzol, hogy rajzolja és hova rajzolja. A játékostársai arcát sem látja, de talán ez így a legjobb, ugyanis ember legyen a talpán, aki ilyen körülmények között értékelhetőt alkot és az is, aki kitalálja. Éppen ezért, aki itt eltalál egy feladványt, az akár két pontot is kaphat, egy körben pedig akár 8 pontot is bezsebelhet. 

Fa! Nem-nem, ház! Ember! Kutya? Akkor szék. Szarvas? Vagy elefánt? 

Nagyjából minden feladvány ugyanígy kezdődött, mikor összeültünk letesztelni a legújabb Activityt. Az Irkafirka rendkívül szórakoztató játék, hiszen már azon röhög az ember, hogyan néz ki a másik egy táblával a fején, miközben kétségbeesetten rajzolgat krikszkrakszokat, hátha a többiek kitalálják. Egy játékos húz egy kártyát, amin négy feladvány található és rajzol, a többiek pedig megpróbálják kitalálni, amíg le nem jár a homokóra. Helyes találatokként 2-2 korongot kap a rajzoló és a megfejtő is, ha lejár a homokóra, akkor megnézheti az alkotását a művész és eldöntheti, hogy azt folytatja, vagy újrakezdi. Ha ekkor fejtik meg a feladványt, akkor 1-1 korongot kapnak, majd mikor kivégezte a feladványkártyát, mindenki összesíti a korongjait. Egy kör addig tart, amíg minden játékos rajzolt. Hogy hány kört játszanak, az csak önökön múlik, mi 4-en bő fél óra alatt végeztünk egy körrel. 

Előtte tanulmányozzon gyerekrajzokat!

A mi kis csapatunk teljesítményéből kiderült, hogy előnyben vannak azok, akik tudnak gyermekrajzokat értelmezni, akik két vonalba is képesek belelátni a függőhidat, vagy egy fejpántos emberbe, hogy a megoldás az övcsat. Egyébként a legviccesebb része a játéknak, hogy amennyiben nem tudja átállítani az agyát, hogy mi hol lehet és merre nézhet - már pedig nem fogja tudni-, az nagyon szépen elviheti teljesen más irányba a többieket. Bár igaz, hogy rajzolóként az is könnyű megtapasztalni, hogy a csodálatosnak hitt lovasszobor skiccre, amit egy emelvényen áll, miközben több pálcikaember is nézi, milyen hamar vágják rá a többiek, hogy swingerszex. De persze az Irkafirka Club Edition még nem jött ki, úgyhogy gondoljon szimpla dolgokra, mint a bagoly, bár azért mi kifogtunk egy olyan kártyát is, amin a szájzár kifejezés is szerepel, amit még úgy sem egyszerű lerajzolni, ha az ember látja, mit alkot. 

A homokórát viszont felejtse el

Jobban jár ha a telefont használja, ugyanis mi csomagunkban található homokóra nem volt az igazi. Egyrészt nem lehet ugyebár megállítani, márpedig a korongok kiosztása értékes másodperceket vesz el, másrészt a fél perc az nálunk bőven másfél perc felett volt, ugyanis néha megállt, néha újraindult, néha lassított, néha gyorsított, egy dolog volt állandó: fél perc alatt sosem pergett le. 

Activity Irkafirka

Életkor: 8-99 évig

Játék ideje: 60 perc

Kategória: Családi társasjáték

Hányan játszhatják: 3-10 játékos

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek