Ezek a legjobb adventi vásárok Budapesttől Bécsen át Pozsonyig

Több karácsonyi vásár idén a szokásosnál korábban nyitott, így már jó ideje gőzerővel folyik az ünneplés. Mások kivárták az első adventi hétvégét, így csak most kezdődött a forralt boros hejehuja.  Most, hogy már mindegyik üzemel, megmutatjuk kedvenceinket határon innen és túl.

Itthon – Budapesten

A fővárosban egymást érik a karácsonyi vásárok, forralt bor és kürtőskalács illata lengi be a levegőt, rengeteg a program és a kézműves portéka. Ajándékvásárlásra mi egyértelműen a Vörösmarty teret ajánljuk, a Bazilika előtti vásárt pedig a street food kínálat, és a környezetbarát, ingyenes jégpálya miatt. Szintén ingyen lehet korcsolyázni az esténként fényárba boruló Óbudán, és rengeteg koncerttel is készülnek. Akárcsak a Városháza téren, ahol Budapest karácsonyfája is áll.

A Vörösmarty téren sok szép kézműves áru van
A Vörösmarty téren sok szép kézműves áru vanBalint Hrotko / Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ Nonprofit Kft

A Várkert bazárban Európa legnagyobb gyertyainstallációjával, régi korok karácsonyait bemutató kiállítással és komplett gyerekrészleggel várják a látogatókat. Az adventi vasárnapokon délután három és hét óra között a rendezvényteremben és az előtte lévő aulában a gyerekek karácsonyi lámpást, mécsest, gömbdíszt, füzért és apró ajándékokat készíthetnek. Ugyanitt díszíthetnek mézeskalácsot, vagy saját kezűleg készíthetnek szaloncukrot is, a legkisebbeket pedig interaktív gyerekjátszójában várják. De lesznek gyermekelőadások, koncertek, táncos programok és itt is lesz jégpálya.

A Mikulás idén vonattal jön
A Mikulás idén vonattal jönSrikanta H. U / Unsplash

És ha már a családos programoknál tartunk, ajánlunk még kettőt. December 2-án, 3-án és 4-én Télapó expressz indul a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba. Ugyanezen a hétvégén a Gellért Hotelben az ország legnagyobb gyerekszobáját építik fel, lesz terepasztal és gyerekeknek szóló stand-up comedy is.

Tipp: Ha a törzshelyét megszállták a céges bulik

Nincs szabad asztal a kedvenc éttermében, vagy céges bulikon résztvevőkkel kell osztoznia a törzshelyén? Itt az ideje, hogy kipróbáljon egy lakáséttermet – mutatjuk, hol érdemes az adventi időszakban lelazulni! 

Ausztriában – Bécsben és a környékén

Ausztriában mesteri szintre emelték az ünnepi készülődést, komplett mesefalvakat húznak fel ilyenkor szerte az országban. Fűszeres puncs, fahéj, vanília, pörkölt mandula és sülő gesztenye illata lengi be a levegőt, díszkivilágítás öltözteti új ruhába a köztereket. Az adventi szezon elején 33 könnyen elérhető vásárt gyűjtöttünk össze a klasszikus bécsi kínálattól a legkülönlegesebb, szurdokvölgyben, kastélyudvaron vagy várromokban tartott csodákig.

Bécsben is egymást érik a vásárok, most kettő olyat mutatunk, ami szó szerint egymás mellett működik, mégis egymás tökéletes ellentétei.

Az MQ vására 2012-ben
Az MQ vására 2012-benMuseumsQuartier Wien

Akinek az adventi vásár fából ácsolt kisházakat, csillámport, fényfüzéreket és népszerű karácsonyi dalokat jelenti, nem fogja jól érezni magát a MuseumsQuartier udvarán. Aki viszont vevő a fényfestésre, koncertekre, kellemesen populáris dj szettekre és formabontó műanyag pavilonokra, imádni fogja ezt a helyet. Különleges puncsokat kóstolhatunk a hét fedett hüttében, melyekben sok más vásárral ellentétben kényelmesen le is ülhetünk. A jó zene, és a forró alkoholos italok mellett curling pálya és távirányítós autók versenye szórakoztatja a népeket. Tipp: karácsonyi ajándékért érdemes betérni az MQ ajándékboltjába!

A MuseumsQuartier-ből a MUMOK melletti lépcsőn felsétálva pár perc alatt a Spittelberg-negyed idilli vásárában lehetünk. Ez a hely csupa olyat tud, amit az MQ trendi vására nem. Apró fényfüzérek mindenütt, régi házak közt kanyargó zegzugos utcák, kézműves termékek és finom falatok. A vásár három párhuzamos utcán (Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse) kanyarog végig, kettő közt kis sikátorokon is átjuthatunk, a harmadik csak a két vége felől közelíthető meg. Az egész vásárnak nagyon kedves, családias hangulata van, valószínűleg a kézműves termékek és a szűk utcácskák és az itt iszogató, beszélgető sok helybéli lakos miatt. Nekünk az évek során az MQ vására mellett ez lett a másik nagy kedvencünk.

A családias Spittelberg
A családias Spittelbergmimi / Travelo

De az osztrák vidék is kitesz magért ilyenkor. Mesebeli adventet tartanak például a Johannesbachklamm szurdokban. Hangulatos ünnepi fények, kézművesek, karácsonyi ajándékokat kínáló standok, gőzölgő italok és hagyományos ételek – eddig ez is egy átlagos karácsonyi vásárnak hangzik. Pedig nagyon nem az, ugyanis egy romantikus szurdok közepén rendezik meg. A fő attrakció – már a helyszín mellett – Ausztria legnagyobb karácsonyfája, óriás gyertyákkal, gömbökkel, szaloncukrokkal díszítve. A szurdokot Würflach mellett találják, a vásárt december 8. és 11. között tartják idén, naponta 14 órától. 

Mesebeli szurdok, Bécstől nem túl messze
Mesebeli szurdok, Bécstől nem túl messzeFranz Zwickl (+43-664-3586350) / also-ausztria.info

Másik kedvencünket, a Fertő-tótól nem messze található Halbturn barokk kastélyának udvarán és termeiben tartják. Az udvaron tábortűz, pónilovaglás, kézműves ékszerek, sajtok, befőttek és minden más földi jó várja a látogatókat. Még két adventi hétvégén várják a látogatókat, és belépőként a máltai szeretetszolgálatnak gyűjtenek adományt, mindenki annyit ad, amennyit gondol.

Halbturn
Halbturnmimi / Travelo

Szlovákiában – Pozsonyban

Az MTI beszámolója szerint a látványos pozsonyi advent központi helyszíne ezúttal is a Fő téren és a Ferencesek terén kialakított, száz standból álló vásárváros. Innen nem messze, a Prímási téren jégpálya is van. A pozsonyi karácsonyi vásár másik fő helyszíne az egykori Kossuth, ma Hviezdoslav tér, ahol a régi nemzeti színház előtt egy csaknem ötvenstandos vásárt, és egy másik szabadtéri jégpályát találunk.

Pozsony
PozsonyBrian Colson / flickr

Idén először a pozsonyi karácsonyi vásárt új helyszínre, a pozsonyi várra is kiterjesztik. A történelmi épület udvarán hagyományteremtő céllal tartanak karácsonyi vásárt december 18-ig. Újdonság még, hogy idén először egy utcát fenyőágakkal és fagyöngyökkel fedtek be, és a szervezők szerint örök szerelemre számíthatnak azok, akik ott csókolják meg egymást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra