Ünnepelje a karácsonyt egy szerb specialitással!

Zanza!

A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy szerb, egy bolgár, egy magyar és egy román séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti. November 30-án 21 órakor A legjobb karácsonyi vacsora első epizódjában Szerbia ünnepelt mesterszakácsa Nenad Gladić – más néven Lepi Brka – készít el a a legjellegzetesebb szerb karácsonyi ételeket. Lepi Brka főételként sviacha pitát készít többféle töltelékkel: sajttal, almával és szárított gyümölcsökkel, de nem maradhat el a hagyományos töltött paprika sem, ami viszont sokkal több, mint amire a „hagyományos” alapján gondolhatnánk. A gazdag töltelék ugyanis többek között kolbászból, szalonnából, dióból, gombából és póréhagymából áll.

30985643186 1899e1b453 k
Fotó: TLC

Jellegzetes szerb ünnepi fogás a lovačke šnicle sa šampinjonima is, amelynek magyar elnevezése: vadász steak csiperkegombával.

Hozzávalók 4 főre

  • 4-6 szelet marha- vagy sertésszelet
  • 1 fej hagyma
  • 3 fokhagyma
  • 400 g csiperkegomba
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 pohár víz (1 pohár = 2 dl)
  • bors
  • babérlevél
  • olaj

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Elkészítés:

  • Klopfoljuk ki a hússzeleteket.
  • Kevés olajban pirítsuk meg őket egy serpenyőben, mindkét oldalon néhány percig.
  • Vegyük ki a hússzeleteket a serpenyőből, és ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a mustárt.
  • Adjuk hozzá az apróra vágott csiperkegombát, és addig pároljuk, amíg a folyadék el nem párolog az edényből.
  • Adjunk hozzá két evőkanál lisztet és keverjük meg jól.
  • Öntsünk hozzá két pohár vizet és jól keverjük meg.
  • Tegyük bele a hússzeleteket és vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
  • Fűszerezzük ízlés szerint egy kis sóval és borssal, majd babérlevéllel.
  • Lassan öntsük hozzá a harmadik pohár vizet és keverjük meg. A szósz ne legyen se túl sűrű, se túl híg.
  • Főzzük benne a hússzeleteket körülbelül egy órán keresztül közepes lángon.

Érdekesség

A szerbek ortodox vallásuk révén január 6-án ünneplik a karácsonyt. Az ország északi részén, például a Vajdaságban a római katolikus szokások szerint, december 25-én tartják az ünnepet.

Blogmustra