Egy olyan jótékonyság, amelyben mindenki nyer

Karácsony előtt mindenki nyitottab az adományozásra és a jó célokra, ismerjenek meg most egy olyan kezdeményezést, ami nem szezonális, és amivel tényleg mindenki jól jár.

A Habitat for Humanity egy amerikai non-profit alapítvány, melynek céljai közt a lakásépítés és felújítás szerepel társadalmi munkában, hazai és külföldi önkéntesek bevonásával. Magyar szervezetük, a Habitat for Humanity Magyarország speciális, Második Esély programja pedig olyan családokat juttat valódi otthonhoz, akik lakhatásuk elvesztése után átmeneti otthonban élnek. 

Ez már önmagában is nagyszerű kezdeményezés, most viszont olyan win-win szituációt csináltak belőle, amit nem is értünk, hogy nem jutott eddig senkinek az eszébe. Diákokat vontak be a munkába, pontosabban szakiskolás fiatalokat, akik ezáltal gyakorlatot szereznek, közben pedig segítenek a lakásokat felújítani. A Saint-Gobain építőipari cégcsoport támogatja a projektet, illetve adja azokat a szakembereket, akik megtanítják a gyerekeket a technológiára.

FMI 7913
Habitat for Humanity

A képzésben 34 szakiskolás vett részt, gipszkartonozást, hőszigetelő rendszerek kialakítását és színezést tanultak profiktól.  A kőműves tanulók mellett ács- és szobafestő szakról is jelentkeztek diákok a képzésre, akik mind hátrányos helyzetű fiatalok, őket a tanárok választották ki a jelentkezők közül.

„Képzésünkkel rászoruló diákoknak is lehetőséget akarunk adni, akiknek a szaktudásuk lehet a  kitörési eszközük. Az építőipar sok fiatalnak kínál munkalehetőséget, az igény is megvan a minőségi lakókörnyezetre, ami a jól képzett szakemberek keresettségét növeli” – mondta Polányi Mária, a Második Esély program Saint-Gobain alapítványi szponzora.

A képzés során munkaerőpiaci ismeretekről is tanulnak a diákok, de a nem titkolt cél az, hogy az oktatók az önálló gondolkodásra, az építkezéseken felmerülő problémák megoldására is rávezetik őket. Jól mutatja a hazai szakoktatás helyzetét, hogy a diákok még nem voltak igazi építkezésen, így most a gyakorlatban bizonyíthattak.

A program képzési részében a diákok egy szociális bérlakás felújításával tanulták meg a gipszkartonozást, a hőszigetelést és színezést pedig a SZÉRA (Szociális és Rehabilitációs Alapítvány) átmeneti otthonának egyik épületét korszerűsítve sajátítják el. Miközben gyakorlati tapasztalatot szereznek, jótékony munkát valósítanak meg. ”Ez más, mint a tanműhelyben" - magyarázta az egyik fiú büszkén, miközben társával épp gipszkartont illesztettek a mennyezetre. "Itt egy család fog élni, ez lesz az otthonuk. Nem hibázhatunk, jól kell megcsinálni!”

FMI 7910
Habitat for Humanity

"A Habitat for Humanity Magyarország és a SZÉRA több éve áll együttműködésben. Az erre épülő bizalom és a közös célkitűzések nagyban segítik a Második Esély program sikerét. A Saint-Gobain cégcsoport támogatása lehetővé teszi, hogy a SZÉRA székhelyén található intézmény épületén olyan felújítási munkálatokat is el tudjunk végezni, amelyekre egyéb módon nem lenne lehetőségünk. A programnak köszönhetően az intézményben a jövőben komfortosabb körülmények között élhetnek majd a családok, miközben az épület fenntartási költségeinek csökkenése révén szervezetünk anyagi stabilitása is nő. Véleményünk szerint ez az együttműködés sok tekintetben modellértékű. A benne résztvevő felek mindegyike kap valami pluszt, valamilyen hozzáadott értékkel gyarapszik: legyen az tapasztalat, szaktudás, egy fontos társadalmi küldetés beteljesítése, vagy akár jobb lakhatási és működési feltételek. Ez a program arra is kiváló példa, hogy milyen új lehetőségeket nyithat meg a szervezetek és cégek közötti együttműködés, vagyis a közös felelősségvállalás" - foglalta össze a programmal kapcsolatos tapasztalatait Carlos Lattes Pavez, a SZÉRA igazgatója. 

"Az oktatási programon keresztül oktatóink a legmodernebb technológiákat mutatták be a hallgatóknak a felület-előkészítés, szárazépítés  és a homlokzati hőszigetelő rendszer (THR) területén. Ilyen oktatásokat olyan kivitelezőknek is szervezünk, akik már több éve vagy évtizede a szakmában dolgoznak" - nyilatkozta Ágoston Judit, a Saint-Gobain kommunikációs munkatársa a Díványnak. 

"A képzés során a diákok megtanulták a rendszerek  felépítését, és a kivitelezés lépéseit. Oktatónk, Kupai Zsolt nemcsak a felületképzés és a szárazépítés legmodernebb technológiáit mutatta be a hallgatóknak, hanem a munkavédelem alapelveit is. Az elméleti és gyakorlati oktatás során a diákok betekintést nyerhettek a gipszkarton felületek glettelésével, javításával, a modern felületképző anyagokkal, válaszfalak és előtétfalak szerelésével kapcsolatos munkafolyamatokba" - mondta el a cég munkatársa.

A Saint-Gobain tapasztalat szerint a technológia fejlődés felgyorsulása jelen van az építőiparban is, a cég fontosnak tartja a gyártók és a szakképző iskolák együttműködését. Az új technológiák oktatásához szükséges szakmai kommunikáció nemcsak a szakiskolák, hanem az ipavállalatok feladata is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek