Iskolai felszerelés: 5 tipp a költségek csökkentésére

Füzetek, tollak, ceruzák, minden év szeptemberében az iskolai felszerelés megvásárlása lényeges részét képezi a családi kassza kiadásainak. Hogyan spóroljunk, miközben megvesszük a szükséges eszközöket? Öt tippel is szolgálunk!

Szortírozás és újrahasznosítás

Mielőtt újra bevásárolnánk mindenből még egyet, érdemes átnézni a fiókok alját, bekukkantani a szekrények mélyére, átnézni a meglévő iskolaszereket, hátha találunk olyan eszközöket, melyeket még idén is használhatnak a gyerekek.

Nézzük át együtt mi az, amitől meg lehet válni - a tavalyi röpdolgozatok, a félig befejezett iskolai rajzok, a beszáradt gyurma biztosan ide tartoznak. A szortírozással nem csak rendet rakunk, és teret nyerünk, de használható eszközökre is bukkanhatunk. A tavalyi rajzmappa például, ami még nem szakadt el, vagy a kevesebbet használt tavalyi műanyag füzetborító is ilyen lehet.

Tényleg szüksége van új iskolatáskára? Biztosan nem lesz jó a tavalyi zsírkréta, vagy tempera? Vagy valamelyik még teljes készlet, és egész jó állapotban van? Hány grafitceruza maradt meg nem agyonfaragva? Szinte minden háztartásban, iskolatáskában lapulnak előző évről újrahasznosítható dolgok, ezekkel komoly ezreseket foghatunk meg.

shutterstock 298836950
Shutterstock

Hasonlítsuk össze az árakat

Nem mindegy, hogy mikor hova megyünk, vigyázat, a hipermarketeknek, szupermarketeknek, vagy a sarki papír és írószerboltnak, nem ugyanaz a tarifája! Ugyanazt a füzetet a suli kezdési hajrában a harmadáért is megkaphatjuk, vagy éppen fordítva, a hajrá előtt is találhatunk olcsóbb füzeteket, amikor még nincs dömping, ha szemfülesek vagyunk. Érdemes a vásárlást időzíteni, és körbenézni, hogy mikor és hol kezdődnek az iskolakezdési akciók. Ugyanazt a jó minőségű grafitceruzát láttuk már 270 és 450 forintért is, ha több gyereknyi mennyiség kell, nagyon nem mindegy!

shutterstock 290571518
Shutterstock

Tartsuk nyitva a szemünket, figyeljük a pontgyűjtő akciókat, a leértékeléseket vagy a beváltható kuponokat, főleg, ha több iskolatáskát is meg kell tölteni!

Ha nem annyira a pénz, inkább az idő a szűk keresztmetszet, válasszunk más stratégiát. Néhány helyi írószerboltban csak a listát kell leadni, és ránk is telefonálnak, ha jöhetünk a csomagért. Azért ha mindent egy helyen szerzünk be, akár engedményt is kérhetünk.

Egyszerre többet? Csak ha szükséges

Általában ha egyszerre több terméket vásárolunk, az áruk kedvezőbb. De nem minden esetben. Győződjünk meg róla, hogy tényleg így van-e, az ár mellett mindig feltüntetik a darabszám egységárát is, így könnyebb kalkulálni.

Azt is érdemes ilyenkor átgondolni, hogy valóban megéri-e? Hiszen teljesen felesleges 20 guriga ragasztószalagot vásárolni, csak azért mert olcsóbb, hiszen több év alatt sem fogja a gyerek elhasználni ezt a mennyiséget.

Vigyázzunk a leárazott termékekkel

A költségek csökkentése érdekében logikusnak tűnik, hogy nem exkluzív minőségű termékeket választunk. Azonban mégis figyeljünk a minőségre. Könnyen lehet, hogy sok bosszúságot okoz az olcsóbb hangjegyfüzet, amiből kiesnek félévkor a lapok, vagy lehet, hogy a kedvezőbb áru vízfesték színe sápadt, a gyerek pedig csalódott lesz, mert nem elég sárga a napocska a festményen. A szuperolcsó ceruzák pedig általában nem jók, sem grafitból, sem színesből. A nagy olcsóságnak a vége sokszor úgyis az lesz, hogy veszünk helyette egy másik füzetet, festéket, ceruzát.

Ha nem vagyunk még rutinosak, és lehet, érdemes megkérdezni a tanárokat, van-e általuk kifejezetten ajánlott vagy nem ajánlott márka.

Hagyjuk otthon a gyereket

Ha azon aggódunk, hogy képtelenek leszünk ellenállni a gyermeki könyörgésének, hogy verdás, vagy hello Kitty-s radírt szeretne, a legjobb, ha egyedül megyünk vásárolni. Persze jó érzés örömet okozni a gyerekeknek, tegyük is meg, és válasszunk egy vagy maximum két dolgot, például a tolltartót vagy az iskolatáskát, melyen a kedvenc szuperhősük látható, de a többi felszerelésnek nem kell a legdrágábbnak lennie.

Egyébként sem feltétlenül igaz, hogy a divatosabb jobb minőséget takar. Egy elsős biztos nem egy sima fehér radírra vágyik, de a csinosabb, de jó minőségű darabok között is óriási árkülönbségek lehetnek.

A legolcsóbb füzet is lehet jó megoldás, ha hajlandóak vagyunk menőn becsomagolni, de ha ehhez nincs kedvünk, akkor sem kell pánikba esni, 40-50 forintért már cuki állatos, focis, stb füzetek is felbukkannak a hiperekben, nem kell feltétlen 300-at adni minden egyes füzetért.

És mi van az internettel?

Miért is ne! Az árak összehasonlítása itt gyerekjáték. Egyetlen hátránya, hogy nagy valószínűséggel nem fogjuk tudni a listát egyetlen oldalról rendelve teljesíteni. Vigyázzunk, ha nem figyelünk oda, akár órákat is a gép előtt ülve tölthetünk, anélkül, hogy előbbre jutottunk volna akár egy lépéssel is.

És mindig ügyeljünk a szállítási költségre, mit sem ér, ha darabonként 30 forinttal olcsóbb az a néhány beszerzendő füzet, ha utána kiperkálunk 1790-et a házhozszállításra.

Iskolakezdés az egészség jegyében

Javában zajlik még a nyári táborozási időszak, de a szülők már a szeptemberi tanévkezdésre hangolódhatnak, hiszen három hét múlva újra elindul az iskola, mely számos tennivalóval jár. A gyerek őszi ruhatárának felfrissítésén vagy a füzetek, írószerek és tankönyvek beszerzésén túl azonban fontos odafigyelni a diákok egészséges táplálkozásra is, hiszen a szeptember újra elhozza a magasabb fizikai és szellemi igénybevétel időszakát, melyre a fejlődésben lévő szervezetet fel kell készíteni.

Ennek érdekében a Lidl az iskolakezdésre koncentráló széles és minőségi kínálaton felül – melyben az iskolakezdéshez szükséges eszközök széles választéka megtalálható - számos eszközzel és módon igyekszik felhívni a vásárlók figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára. Az áruházlánc tízórai tippekkel segít a változatos étrend összeállításában és tematikus programokat szervez az egészségmegőrzés érdekében.

Az augusztus 27-ei Egészség Napja rendezvény - melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, a Szurikáta Alapítvánnyal és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével karöltve szervez a vállalat, a Budapest III. kerületében, a Huszti úton lévő áruház parkolójában - minden programeleme a prevenció körül forog. A látogatók ingyenes egészségügyi szűréseken (pl. vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérés) illetve tanácsadásokon vehetnek részt. A kicsiket többek között kalóriamérlegelővel, zöldségszobrászattal és óriás társasjátékkal is várják a szervezők.

Oszd meg másokkal is!
Mustra