Beindult a húsvéti készülődés, így most sem hagyjuk olvasóinkat receptválogatás nélkül. Összegyűjtöttük 15 olyan édességünket, amiket érdemes elkészíteni az ünnep előtt.
Lesznek nagyon cuki húsvéti dekoros sütik, belefulladunk a répatortába, sőt még a csokitojások otthoni elkészítésének csínját-bínját is ellesheti. Válogasson kedvére!
1. Húsvéti készülődés: nyusziváró mákos keksz
Gyerekekkel együtt is könnyedén készíthető kekszek. Bevallom, én a gyerkőc gyurmakészletéhez tartozó mini kiszúrókat használtam hozzá. Így aprócska kekszeket szaggatunk, tehát nem kerültek kukába megcsócsált fél kekszek. A citrom és a mák pedig klasszikus párosítás, nem csak felnőttek, de a gyerekek kedvence is.
2. Húsvéti palacsintatorta
Ha a család nagy kedvence a lekváros palacsinta, akkor nyugodtan szerepelhet a húsvéti menüben is. A húsvéti asztalra azonban érdemes felturbózni kicsit a jól bevált lekváros palacsintát: mi most mutatunk egy baracklekvárral és selymes csokikrémmel rétegezett palacsintatortát, amire garantáltan egyetlen édesszájú vendégünk sem fog majd nemet mondani.
3. Süssön Ferdinándot húsvétkor!
Nem telhet el húsvét kelt tészta nélkül. Ilyenkor nálunk nem csak kalács van, hiszen az elfogy a sonkához, hanem egy kiadós leves a gombócleves, utána levezetésképp ezt a süteményt szoktuk készíteni.
4. Brownie: répa-veteményeskert verzió húsvétra
Mivel olyan ember nincs, aki, ha szereti a csokis édességeket, ne szeretné a brownie-t is, biztosra mehetünk ezzel a húsvéti vendégváróval. Ha húsvét, akkor nyúl (még ha nagy valószínűséggel csak egy fordítási hibának köszönheti a húsvéti főszerepet), és ahol nyúl, ott kell legyen répa is.
5. Citromkrémes húsvéti nyuszifészek-pavlova
A kívül ropogós, belül vattacukorszerű pavlova egyadagos méretben az egyik legegyszerűbben elkészíthető és leglátványosabb desszert. Az élénkszínű, tojásoktól napsárga krém erős citromos íze ellensúlyozza a habcsók édességét, a húsvéti bónusz pedig egy nyuszifészek a tetején, amit előállíthatunk csak zöld szórócukorból, vagy használhatunk ételfestékkel zöldre színezett, sűrű cukormázat, kókuszreszeléket, készen kapható dekortollat, vagy valamilyen, a citromhoz passzoló zöldfűszerlevelet, például bazsalikomot.
6. Madárfészekmuffin: cuki, és őrült finom
Bár a karácsony sem mentes a konyhai és dekor cukisághullámtól, a húsvét erősen beelőz ezen a fronton barikákkal, pelyhes kiscsibékkel, csupa-pasztell dekorral.
Hogy ne maradjunk ki, süssünk egy szimpla ( de nagyon finom) kókuszos-csokis muffint, és 5 perc szöszmötöléssel csináljunk belőle giccses madárfészket – lánygyerekek, unokahúgok garantáltan kilóra meg lesznek véve.
7. Répatortácskák muffinsütőben
Lassan már klasszikus húsvéti süteménynek számít a répatorta. Mi most a répatorta minitorta-változatát mutatjuk: sütünk egy egyszerű muffint, ami a tésztában lévő reszelt répától és a darált diótól jó szaftos lesz, erre pedig krémsajtos máz kerül citrommal és vaníliával ízesítve. A mázhoz két ötletet is adunk, egy fehércsokisat és egy sima citromos-vaníliásat.
8. Répatorta: nincs répaíze, viszont finom
A répatortában – ami még véletlenül sem jépatojta –, az a jó, hogy finom és egyáltalán nincs répaíze. Ha nem áruljuk el a célközönségnek, hogy miből készült, akkor valószínűleg soha nem jönnek rá. Na jó, a színe kicsit árulkodó, de az ízén nem érezni. Egyáltalán. Így nem csoda, hogy sokan használják arra is, hogy "valahogy zöldséget juttassanak a zöldségutáló gyerekbe”, (plusz halkan megjegyzem, hogy némi cukrot, lisztet és egyebet is, de ez már más kérdés).
És ha egy répatorta nem lenne elég, még itt is van egy tökéletes receptünk.
9. Mogyorós-narancsos répatorta
Ez a répatorta még a közeledő ünnepekre hangolódás jegyében készült, de bármikor bevethető. A tésztába durvára darált mogyoró került és illatos narancshéj. A krémsajtos mázból sem érdemes kispórolni a narancsot, így lesz igazán illatos-narancsos a répatortánk. A mázból nem csak a torta tetejére jutott, hanem a közepére is: higgyék el, dupla adag narancsos-vaníliás krémsajttól még a legszaftosabb répatorta is sokkal-sokkal jobb lesz.
10. Ananászos répatorta
Biztos vagyok abban, hogy zöldségeket nem azért jó tenni a süteményekbe, mert így a répát-céklát-cukkinit elutasító gyerekünkbe varázsolhatunk némi vitamint. Abból ugyanis a sütés miatt, valljuk be, nem sok marad, míg a zöldség viszont extra szaftosságot ad bármilyen tésztának. Ebben a gyors répatorta-alapban pedig az ananásszal együtt a sárgarépa ízre teljesen észrevehetetlen is.
11. Tojáslikőrös tortácskák húsvétra
Ha nem akar sok időt tölteni a konyhában Húsvétkor, de mégis összedobna valami villantós desszertet, akkor ezek a tortácskák jelenthetik a tökéletes megoldást!
Tojáslikőrt pedig így készíthet otthon, vagy segítünk, hogy melyiket vegye.
12. Húsvéti bonbon: tojáslikőrös trüffel
A húsvéti desszertek közül nem hiányozhatnak a tojáslikőrös finomságok! A vaníliával ízesített lágy fehér csokoládés belsőt ropogós mandulagrillázs veszi körül, igazi élmény beleharapni! Ezt a trüffelt nagyon egyszerű elkészíteni, remek ajándék lehet akár a locsolkodóknak is.
13. Kávéhab csokitojásban
Egy ünnepi ebéd szuper lezárása lehet a légies-könnyed kávéhab akár egy eszpresszó mellé, akár helyette. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, és gyorsan össze lehet dobni. Ha pedig látványos desszertet szeretnénk húsvétra sok macera nélkül, szintén ideális megoldás lehet a kávéhab, ha csokitojásokban tálalva kínáljuk. A csokitojásokat akár magunk is elkészíthetjük (ehhez itt lehet találni leírást), de természetesen boltban vásárolt csokitojásokkal is tökéletes lesz.
14. Készítsen ehető csokicsészéket a desszerthez
Nagyon látványos desszertet készíthetünk húsvétra saját készítésű, ehető csokicsészékben tálalva. A csokicsészék készítéséhez semmilyen extra eszközre nincs szükségünk, csak egyszerű, a minimuffinokhoz vagy bonbonokhoz is használatos papírkapszlikra, és egy iskolai ecsetre.
15. Üreges csokitojások húsvétra, házilag
Itt a húsvét és vele együtt a csokitojások szezonja! Ideje hát, hogy megnézzük, hogyan készíthetünk üreges csokitojásokat a családnak, barátainknak, vagy akár a locsolkodóknak: ötleteket mutatunk csokitojások színezéséhez és ízesítéséhez, így igazán egyedi finomságokkal lephetik majd meg a szeretteiket.