Utazzon két országba egy nap alatt – egy repülőjeggyel

Amikor Portugáliára esik a választás, hogy hova menjen az ember nyaralni, legtöbben azonnal Lisszabont tűzik ki úti célul, pedig hasonló áron Európa legnyugatibb országának nem ennyire felkapott és zsúfolt részeire is el lehet jutni. Ráadásul, ha például Faróra esik a választása, alig 66 kilométerre lesz Spanyolországtól, pontosabban Huelva tartománytól, ami csodálatos vidék. Szóval, ha szereti feltérképezni a környéket, és nem csak a tengerparton elterülni, mutatjuk, mire számíthat.

Faro

Faro (világítótorony)Portugália legdélebbi városa  a kontinensen. Csodálatos a fekvése, az Atlanti-óceán partjától négy kilométerre, a Ria Formosa lagúna mögött fekszik. A mérsékelten mediterrán éghajlatnak köszönhetően, nyáron a csúcshőmérséklet 27 és 35 °C közt alakul, ami azért már egészen jó egy nyaraláshoz, nem? Persze, ilyenkor a tenger felszíni átlaghőmérséklete is több mint csodás: 22-25 °C-ig emelkedik. Az őszi időszakban ez körülbelül a felére csökken, míg a nappali hőmérséklet maximuma általában 8 és 17°C közt mozog. Ősszel és télen elég esős ez a térség, úgyhogy inkább nyárra tervezze az idelátogatást. 

Faróban nyüzsgés ugyan van, de korántsem akkora, mint egy nagyvárosban. Ez inkább családias, és a harmadik napon már biztosan fel fogja ismerni a közértes. Az összlakosság itt 41 934 fő, és a vonzáskörzettel együtt is csak 64 560-an laknak ebben a térségben. Ideális hely azoknak, akik szeretnek napozni és kirándulni is. Igaz ugyan, hogy kicsit macerásabb eljutni ide, mint Lisszabonba, mert Budapestről nincsen közvetlen járat, de a Skyscanner segítségével könnyen ki lehet okoskodni, hogy mely járatokkal jár a legjobban. Július környékén 70 ezer forint körül van az oda-vissza jegy – és mielőtt felszisszenne, ez az összeg rendszerint tartalmazza a kézipoggyász és a feladott csomag árát is, mivel ezek nem fapados járatok.  

GettyImages-569193429
Inacio Pires / EyeEm / Gettty Images

Látnivalók

El lehet menni delfin-, és bálnalesre, érdemes megnézni a katedrálist, a régi városrészt, a Carmo templomot, vannak szervezett hajós-, és kerékpártúrák és nyilván nem árt megnézni a strandot sem. És hogyan tovább? Nagyon egyszerű: vegyen egy buszjegyet, ami körülbelül 8000 forint, és robogjon át Spanyolországba, El Rompidóba. Ez a legközelebbi város ugyanis, ahova Eurolines visz Portugáliából Spanyolországba. Persze, ha nem bánja, hogy buszozik, akkor Tarifáig is elmehet (ez körülbelül 400 km Farótól), amely Európa legdélebbi pontja. Mivel itt elég nagy a szél, leginkább az extrém sportokat kedvelők látogatják, sok kite-ost és windsurföst látni az óceánon. 

Ha nem szeret buszmenetrendhez igazodni, és kalandvágyó, valószínűleg akkor jár a legjobban, ha autót bérel – de még jobban, ha motort –, és azzal járja be a környéket. Végig az út mentén láthatja a tengert, felfedezheti a kis városokat, és elvegyülhet a helyiek között. Jó, ha megtanul egy két szót portugálul és spanyolul is – vagy legalább vesz egy helyi SIM-kártyát, amivel könnyedén netezhet, ha esetleg elakad valahol, mivel egyik helyen sem erősek az idegennyelvek használatában, főleg a kis falvakban nem. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek