Ilyen egy tavaszias portugál menü

Pár olyan tradicionális portugál ételt gyűjtöttünk össze, amelyek remekül megférnek egymás mellett és csodás ebéd kreálható belőlük. Elsőre mind kicsit pepecselősnek tűnhet, de ez ne riassza el, a végeredmény tökéletes lesz.

Sopa de Feijao Verde (Zöldbableves)

  • 1 kg zöldbab
  • 2 szál sárgarépa
  • 4 darab burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 darab érett paradicsom
  • 1 cukkini
  • póréhagyma
  • friss mentalevél
  • olívaolaj 

Így készítse el

Darabolja fel a répát, cukkinit, paradicsomot és a hagymát, majd tegye az egészet egy nagy lábasba, sózza meg és öntse fel vízzel. Főzze puhára a zöldségeket, majd pürésítse a levest. Ezután adja a babot a krémleveshez (a babot tetszőlegesen szeletelje) és főzze tovább alacsony hőmérsékleten 10 percig. Adjon egy kevés olívaolajat és pár mentalevelet a leveshez és kész is. Ízletes leves és elég kiadós is.

 Tökéletesen passzol a leves után a következő étel, aminek a neve „Bacalhau com natas”, vagyis „Tejszínes tőkehal”. Ez is a portugál konyha egyik tradicionális fogása és a legjobb benne, hogy mivel már Magyarországon is kapható friss tőkehal, az ízélmény abszolút leutánozható. Egyébként kicsit rakott krumplis érzete van, de nyilván csak látszatra, viszont hasonlóan könnyű kivitelezni.

Bacalhau com natas (Tejszínes tőkehal)

  • 800 g sózott tőkehal
  • 500 g burgonya
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 ml olíva olaj
  • 1 csipet fekete bors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 4 db babérlevél
  • 650 ml növényi olaj
  • 200 ml tejszín
  • 4 tojásfehérje (kemény habbá verve)
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1/2 liter tej
  • pár olajbogyó
  • 10 g vaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
shutterstock 317210858
Shutterstock

Az elkészítés:

  • Öntsön 2 liter vizet egy lábasba és helyezze bele a vastagra vágott halszeleteket. Tegyen a lábasra fedőt és forralja fel a vizet. Várjon 10 percet és vegye ki a halakat a lábasból és várja meg míg kihűlnek.
  • Amíg a hal fő, süsse meg a burgonyakockákat az olajban. Nem kell teljesen, de legalább addig, amíg szép aranysárga nem lesz mind a két oldala.
  • Mikor kihűlt a hal, szedje darabjaira, vegye ki belőle a szálkákat és húzza le a bőrét.
  • Melegítse elő a sütőt 220 fokra.
  • Egy nagy lábasban hevítse fel a 40 ml olívaolajat, adja hozzá a karikára vágott hagymát, fokhagymát és a babérlevelet. Folyamatos kevergetés mellett, 5 percig pirítsa a zöldségeket.
  • Adja hozzá a széttrancsírozott halat a hagymákhoz a borssal és szerecsendióval egyetemben.
  • Tegyen fedőt a lábasra és 8 percen keresztül, alacsony hőmérsékleten párolja az ételt.
  • Ha letelt a 8 perc, adja hozzá a sült burgonyát és a tejszínt is. Főzze össze az ízeket 5 perc alatt (a fedő még mindig szükséges a lábasra).
  • Keverje össze a kukoricalisztet a tejjel, öntse a halhoz a lábasba és finoman keverje a kemény tojásfehérjehabot is az ételhez.
  • Vegye ki a babérleveleket és vegye le a tűzről az ételt.
  • Olajozzon ki egy lapos jénai tálat, oszlassa el benne a halas masszát és szórja meg a tetejét zsemlemorzsával. 
  • Díszítse olajbogyóval, morzsolja a vajat a tetejére és tegye a sütőbe.
  • 15 percig süsse 220 fokon, majd vegye ki az ételt.
  • Várja meg míg kicsit hűl a tejszínes hal és tálalja. Zöld salátával remek párosítás.

PASTÉIS DE NATA (12 darab lesz belőle)

Nyilván az édesség sem maradhat le az étkezés végéről, szóval jöjjön a pastéis de nata. Ez az édesség állítólag a 17. században született, méghozzá Lisszabonban, keresztény szerzetesek által. A recept szupertitkos volt és generációról, generációra szállt. A 19. században a  Casa Pastéis de Belém pékséghez került az eredeti recept, innen is az elnevezés: „ Pastéis de Belém”. 

shutterstock 279371297
  • 300 ml víz 
  • 180 g cukor
  • 250 mg tejszín
  • 6 tojássárgája
  • 50 ml tej
  • citromhéj
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 db fahéj rúd
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 15 g vaj
  • 350 g leveles tészta

Kicsit macerás, de megéri a fáradozást:

  • Készítsen cukorszirupot: öntse a cukrot egy lábasba, adja hozzá a vizet és folyamatos kevergetés mellet, forralja fel. Alacsony hőfokon főzze 15 percig úgy, hogy gyöngyözzön a víz. Ezután vegye le a tűzről és hagyja kihűlni.
  • Jöhet a krém: öntse a tejszínt egy magas falu edénybe, adja hozzá a fahéj rudat, egy kevés citromhéjat (ne reszelve, egyben!), a vaníliakivonatot és jól keverje össze. Közepes hőmérsékleten főzze 5 percig. Miután elég meleg a krém, öntse hozzá a cukorszirupot és várja meg, amíg felforr.
  • Eközben a tojássárgákat 20 ml tejjel és a kukoricaliszttel keverje homogénre. 
  • Amikor már forr a krém, óvatosan adagolja hozzá a kikevert tojássárgáját is és közben folyamatosan kevergesse a szószt és ezt csak akkor hagyja abba, amikor már elkezdett besűrűsödni a krém. Vegye le a tűzről, szedje ki a citromhéjat, fahéjat és hagyja kihűlni a krémet.
  • Melegítse elő a sütőt 220 fokra.
  • Tekerje henger alakúra a tésztát és vágjon belőle 12 egyforma darabot.
  • Vajazzon ki egy muffin sütőformát és tegye bele a tésztát. Jól nyomkodja bele a formába, kis kosárkákat kell kapnia a végén. 
  • Öntse a tésztára a már elkészített szószt és 220 fokos sütőben süsse 18 percig.
  • Friss gyümölccsel tálalja, nagyon finom.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek