Svédország sokkal többet adott a világnak, mint gondolná

Ha azt mondom Svédország, mindenkinek az Ikea, a H&M, vagy a Nobel-díj jut az eszébe. Na jó, vannak még, akiknek Ingmar Bergman vagy az ABBA, de abban szinte biztos vagyok, hogy az alábbi tárgyak és felfedezések biztosan nem. Pedig ezeket mind a svédek találták fel. 

Állítható csavarkulcs

Na ki gondolta, hogy ez a csodás szerszám nem létezne a svédek, pontosabban Johan Petter Johansson nélkül? Oké, eredetileg egy angol úr, bizonyos Richard Clyburn gondolkodott el a dolgon 1842-ben, ezt fejlesztette tovább Johansson, aki 1891-ben szabadalmaztatta is a találmányát. A kulcsot számos helyen a világban svéd kulcsnak hívják, nem véletlenül. 

csavarkulcs

Sátor menekülteknek

A Better Shelter (jobb menedék) elnevezésű sátorrendszert az UNHCR (Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztossága) és az Ikea (ki más?) fejlesztette ki a menekültek számára. Az időjárásálló, 17,5 négyzetméteres otthon zárható ajtóval és napelemmel is el van látva, legalább 3 éven át lakható, és jobban szigetelt, mint a hagyományos sátrak. Egy olyan költséghatékony, szállítható és könnyen felállítható termék, amit ma már számos országban használnak.

Vírus (és szinte minden más) detektor

A kis készülék nemrég került fel a svéd találmányok listájára. A rendkívül érzékeny szerkezet képes detektálni a HIV és egyéb vírusok jelenlétét már jóval azelőtt, hogy az átlagos tesztek kimutatnák azt. A ma használatos tesztek ugyanis az antitestek számát vizsgálják, míg ez a módszer képes egy markert mérni, a p24-et, mely a véráramba kerül. Martin Hedström és kollégái a Lund Egyetemen fejlesztették ki az eszközt, amely hihetetlenül alacsony koncentrációban is képes kimutatni a mérgeket, vírusokat és más veszélyes anyagok jelenlétét a folyadékokban, amely segíthet az esetleges bioterrorizmus elleni harcban is. Afrikában pedig abban segíthet, hogy a mérgező algák jelenlétét kimutassa a vizekben.

Láthatatlan bukósisak

A kerékpárosok Svédországban sem szeretik a sisakot, legalábbis úgy tűnik, talán ezért is fejlesztette ki két svéd dizájner (akik azóta diplomamunkának szánt találmányukra Hövding néven céget is alapítottak) a kocsik légzsákjának elvén működő rendszert. A láthatalan sisak a becsapódás előtt 0,1 másodperccel aktivizálódik, és megvédi a fejet az ütéstől. A gallérként használandó szerkezetben elhelyezett érzékelők elemzik a kerékpáros mozgását, és azonnal reagálnak.

Pacemaker

Rune Elmqvist alkotta meg 1958-ban az első pacemakert, amelyet  Åke Senning szívsebész ültetett be a Karolinska egyetemi kórházban, Stockholmban. A szerkezet szabályozza a szívritmust és képes megszüntetni az életveszélyes ritmuszavart.  

Tetra Pak

A Tetra Pak rendszert 1946-ban alkotta meg  Erik Wallenberg, hogy kiváltsa a tejesüvegeket. Az eredetileg tetraéder alakú dobozok 1959-re nyerik el téglalap formátumukat. A  75% papír, polietilén és alumínium dobozokból évente nagyjából 130 milliárd darab készül, egy részük Kínában.

boy-pouring-milk-1960.png

Hárompontos biztonsági öv

Manapság nem is tudnánk elképzelni, hogy másmilyen öv is létezett, pedig de. Ezt a rendszert  Nils Bohlin fejlesztette ki a Volvo számára. Az Y formája által az energia egy ütközés során az egész testen eloszlik, ezzel akadályozva meg az utasok kirepülését az autóból, mely a statisztikák szerint 75 százalékunk számára halálos. 

Szív ultrahang (echokardiográfia)

Manapság az ultrahang mindenütt ott van, de persze ez sem volt mindig így. Egy német kutató, Carl Hellmuth Hertz és egy svéd orvos, Inge Edler közös munkája a ma is ismert eljárás, mely során ellenőrzihető a szív működése. A két kutató 1977-ben megkapta a Lasker-díjat, az orvosi Nobel-díj amerikai megfelelőjét.

Cipzár

Gideon Sundbäck 1913-ban fejlesztette tovább a cipzárt, mely 1917-ben kapott egy leválasztható rögzítőt, mely a fogakat szét- és összerendezi. 

001 sundback zipper 1917 patent

Egyedi helymeghatározó rendszer

Håkan Lans ma is élő feltaláló, akinek találmánya mára a hajózás és a repülés nemzetközi szabványa lett. Ez a GPS (műhold-alapú globális helymeghatározó rendszer) továbbfejlesztése, mely meghatározza bármely vizi és légi jármű helyzetét, és tájékoztat az adott régió forgalmi viszonyairól. Ha ez nem lenne elég, ő fejlesztette ki a rajzdigitalizálót, és a számítógépes egér egyik előfutára is a nevéhez kapcsolódik. 

Vörös foszforos gyufa

Három úriember, Gustaf Erik Pasch ,Johan Edvard Lundström és Alexander Lagerman fektették le a híres svéd gyufagyártás alapjait. Pash 1844-ben kapta meg a biztonsági gyufa szabadalmát, melynél a veszélyes sárga foszfor helyett vörös foszfort alkalmazott, amit a dobozra tett. Az első gyufagyártó gépsor 1864-ben készült el, így a gyufa tömegtermékké válhatott. Mi azért persze ne feledkezzünk meg Irinyiről se

GettyImages-544301591
Ullstein Bild / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek