Mit esznek a svédek, amikor nem húsgolyót?

A svéd gasztronómiáról száz emberből száznak fog eszébe jutni a húsgolyó-barnaszósz-áfonyamártás-krumplipüré szentsége, esetleg még a mandulatorta. Pedig nem csak ennyi a sztori.

A mai skandináv konyha egyfelől jól belepasszol a világszerte hódító egészséges kaja trendbe, sok tengeri alapanyag, sötét rozskenyerek, könnyű saláták, de nem csak ennyi, mert mint minden tisztességes, hideg éghajlatú ország, a svédek is tudnak cuccos, otthonos, igazi komfortkajákat is. 

Egy olyan háromfogásos svéd menüt raktunk össze, aminek az előétele talán különleges, a főételt viszont akármelyikünk nagymamája feltálalhatta volna. A desszert pedig áfonyás, mert a svéd konyha igen találékonyan használja a hidegben is termő különféle bogyókat, például a piros- és kék áfonyát, az egrest és a ribizlit, most olyan bogyós édességet választottunk, ami nálunk is elérhető.

Előétel: pácolt lazac

A recept hozzávalói egy 20-24 személyes adagra szólnak. Mivel azonban az utolsó előtti lépésben úgyis le kell fagyasztani egy fél napra, oszthatjuk rögtön négy adagra is, amiből egyszerre mindig csak egyet veszünk elő, így valójában 4 darab hatszemélyes porciót állítunk elő egy menetben.

shutterstock 397524826
Shutterstock

Hozzávalók (20-24 személyre, vagy a 6 főre négy alkalomra)

1 kezeletlen héjú vagy bio narancs
1 kezeletlen héjú vagy bio citrom
300 gramm cukor
300 gramm tengeri só
1 bőrös filézett lazacoldal

a tálaláshoz:

1 kezeletlen héjú vagy bio narancs
1 kezeletlen héjú vagy bio citrom
pirítós
zöldsaláta

  1. A narancs és a citrom héját lereszeljük, és összekeverjük a cukorral és a sóval. 
  2. A lazacot végigtapogatjuk, nem maradtak-e benne szálkák, ha érzünk benne, egy csipesszel kihúzzuk. 
  3. A lazacon egyenletesen eloszlatjuk a cukros-sós keveréket, a felénél kettévágjuk, a feleket összeborítjuk bőrrel kifelé, majd az egészet jó szorosan átlátszó fóliába tekerjük. Egy tálba tesszük, azt pedig három napra a hűtőbe.
  4. Ha letelt a három nap, kivesszük, leszedjük a fóliát, egy papírtörlővel letörölgetjük róla a pácot. Újra befóliázzuk, ha az egész kelleni fog, egyben, ha adagokra bontanánk, akkor 2-4-6 darabban. (Ha felezzük 12 személyes adagokat kapunk, negyedelve hatszemélyeseket, hatodolva négyszemélyeseket)
  5. 12 órára  a fagyasztóba tesszük, majd kivesszük (amennyit felhasználunk), és felengedjük. 
  6. Vágódeszkára tesszük, hajszálvékonyan szeleteljük. Hagyományosan az egyik sarka felől indulnak, és átlósan vágják a szeleteket.
  7. A tálaláshoz újra narancs és citromhéjat reszelünk, azzal meghintjük a halat, a pirítósra halmozzuk, és zöldsalátával esszük.

Főétel: rozmaringos, kakukkfüves, fokhagymás sertéssült 

shutterstock 414895963

Hozzávalók 6 személyre: 

2,5 kiló bőrös lapocka
1 citrom
3 ág rozmaring
5 ág kakukkfű
5 gerezd fokhagyma finomra aprítva
só, bors

  1. A sütőt 200 fokra melegítjük
  2. A citrom héját lereszeljük, majd a gyümölcsöt félbe, aztán pedig vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összekeverjük a citromhéjat, a citromszeleteket a rozmaringot, kakukkfüvet, a fokhagymát, adunk hozzá sót és feketeborsot.
  3. A húsról egy darabban leválasztjuk a zsíros-bőrös részt, figyelve arra, hogy a zsírréteg a bőrös darabon maradjon. Ezt követően káróalakban, nem túl mélyen belevágunk a húsba, és a mélyedésbe nyomkodjuk a citromos fűszerkeverékünket. Visszatesszük a tetejére a bőrt, majd egy sütésálló zsineggel az egészet jól összekötözzük, és egy tepsibe tesszük.
  4. Egy óra 40 percig sütjük, ezt követően a húst kivesszük a sütőből, és békén hagyjuk egy negyedórára. Csak ekkor vágjuk el a zsineget, és szeleteljük fel, figyelve arra, hogy minden porcióhoz járjon egy darab ropogósra sült bőr is. 

Köret? 

Lehet enni főtt, aztán serpenyőben kicsit átpirított krumplival és párolt lilakáposztával, de akár egy Waldorf salátával is. Sörös dinsztelt káposzta receptet talál itt, hagyományosat itt

Desszert: áfonyás pite

Mivel a sütihez egy kiló áfonya kell, vagy nagyon kell figyelni, mikor van leakciózva, és akkor gyorsan venni belőle jó sok dobozzal, vagy lehet helyettesíteni/kiegészíteni más savanykás bogyós gyümölccsel is. Akár fagyasztott és felengedett erdei gyümölcs keverék, sőt málna vagy meggy is szóba kerülhet.

shutterstock 414412813

Hozzávalók, egy 26 centis formához, 10 személyre

a tésztához:

350 gramm liszt
100 gramm porcukor
100 gramm hideg vaj, felkockázva
1 egész tojás
1 tojássárgája
vaj, kikenni a tepsit

a töltelékhez:

1 kg áfonya (vagy felengedett mirelit erdei gyümölcs-keverék, esetleg málna vagy meggy)
125 gramm cukor

a tálaláshoz:

5 dl alacsony zsírtartalmú creme fraiche (vagy görög joghurt)

  1. A tésztához a lisztet és a cukrot tálba szitáljuk. A hideg vajkockákkal a kezünk között elmorzsoljuk, míg zsemlemorzsaszerű nem lesz - vagy egy S-késes aprítóval elvégeztetjük mindezt. Beletesszük a tojást és a sárgáját, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
  2. Gömböt formázunk belőle és fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük. 
  3. Kivajazunk egy 26 centis piteformát. A tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, a széleken túllógó tésztát levágjuk. Az egészet még egy órára a hűtőbe tesszük. 
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  5. A tésztára egy darab sütőpapírt teszünk, arra pedig szárazbabot, rizst, vagy bármilyen hasonló nehezéket, hogy ne púposodjon majd fel sütés közben. 20 percig sütjük így, majd újabb 10 percig a nehezék és a papír nélkül.
  6. Ezalatt  gyümölcsöt megmossuk és összekeverjük a cukorral. A kész pitetésztát kivesszük a sütőből, a hőfokot 200 fokra növeljük.
  7. A cukros gyümölcsöt a tésztára halmozzuk, egyenletesen eloszlatjuk. Az áfonyával 20 percig sütjük, aztán 10 percet pihentetjük  A creme fraiche-sel (joghurttal) tálaljuk.

Ha még több svéd receptre kíváncsi, ezeket is ajánljuk:

Oszd meg másokkal is!
Mustra