18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Itt az ideje, hogy megismerkedjen a norvégok leghíresebb zenei stílusával

Ha Norvégia zenei felhozatala kerül szóba, akkor általában az A-Ha-nál meg is állt a tudomány, rajtuk kívül csak néhány zenekar tudott említés szintjén beférkőzni a köztudatba, mint például a Kakkmaddafakka. De van egy stílus, amit a világon mindenhol Norvégiához kötnek, ez pedig a black metál. A norvég black metál nem mondható hiteltelen pózolásnak, ezen a színtéren volt minden, a templomgyújtogatásoktól kezdve, az öngyilkosságon át a gyilkosságokig, mára mégis kultikussá vált a stílus. Aminek ráadásul nagyon komoly magyar kötődése is van, úgyhogy ideje lesz megismerni, mivel is állunk szemben. 

A gyökerek

A black metál alapvetően nem olyan elfajzott zene, mint ahogyan azt legtöbben elsőre gondolják. Az alapjai ugyanis nem halálhörgések és agyontorzított gitárok, hanem például az Iron Maiden, Motörhead, meg a korai thrash és death metal zenék. A black metál első ténylegesen így nevezett képviselői például a brit Venom vagy a svéd Bathory (aminek alapító dobosa az elismert, például Madonnának is klipet rendező Jonas Åkerlund). A norvég black metál első hulláma a 1980-as évek végére, 90-es évek elejére tehető és a legkorszakalkotóbb, az egész stílus alapjául szolgáló lemezek is ekkor születtek. Az interjúk szerint az egyik legnagyobb hatással a színtérre Snorre 'Blackthorn' Ruch a Stigma Diabolicum és Thorns tagjának illetve Øystein 'Euronymous' Aarseth Mayhem-főnöknek a gitárstílusa volt. Előbbi egy demót is kiadott, amin lényegében csak gitárriffek gyűjteménye volt, viszont később ezekből táplálkozott a black metál zenekarok zöme. 

A templomgyújtogatások

A fatemplomok gyújtogatása a színtér kialakulásának kezdetén fordult elő, inkább a szubkultúrához kapcsolódik, mint konkrét zenekarokhoz, bár tény, hogy egyes zenekarok tagjai is részt vettek benne. A kemény mag Black Circle (azaz Fekete Kör) vagy Black Metal Inner Circle (Black Metal Belső Kör) néven emlegette magát, többségében fiatal férfiakból állt, akik a Helvete (Pokol) lemezboltból ismerték egymást. Keresztényellenes és embergyűlölő  nézeteiket egyáltalán nem titkolták, arcukat fekete-fehérre festették és gyakran fegyvereket is hordtak maguknál. A zene fontos szerepet játszott ebben a társaságban, ahova csak azok kerülhettek be, akik igazán komolyan vették a társaság nézeteit.

Öngyilkosság

Az egyik legjelentősebb black metál zenekar a Mayhem. 1991 áprilisában énekesük, Per Yngve Ohlin, becenevén Dead (Halott) öngyilkos lett a lakásban, amit a zenésztársaival együtt béreltek. Dead különcsége és depressziója a zenekar tagjai előtt sem volt ismeretlen. A holttestet Euronymous, a Mayhem gitárosa találta meg. Dead fejbe lőtte magát egy vadászpuskával, de előtte elvágta a saját torkát és további vágásnyomokat is találtak rajta. Zenésztársa a rendőrség értesítése előtt elment egy boltba, vett egy eldobható fényképezőgépet és készített néhány felvételt a holttestről. A képet később a Dawn of the Black Hearts (vigyázat, a linkre kattintva korhatáros tartalom!) című lemez nem hivatalos változatának borítójaként használták.

A Mayhem zenekar akkori (és azóta újra jelenlegi) basszusgitárosa, Necrobutcher egy interjúban így emlékezett arra, hogyan mesélte el neki Euronymous társuk halálát. " Felhívott másnap Øystein és azt mondta, hogy Dead valami nagyon cool dolgot csinált. Megölte magát. Azt gondoltam, normális vagy? Mi az, hogy cool? Azt válaszolta, nyugi, lefotóztam mindent. Sokkos voltam, és kiborultam. Csak arra tudott gondolni, hogyan tudná kihasználni, ami történt. Mondtam neki, hogy addig kurvára ne hívjon többet, amíg el nem tüntette azokat a képeket"

Euronymous azonban arra használta Dead halálát, hogy népszerűsítse a zenekart, azt nyilatkozta, hogy társuk azért lett öngyilkos, mert a black metal népszerű lett, sőt olyan pletykák is keringtek, hogy pörköltet csinált a halott agyából, a csontjaiból pedig nyakláncot. Ezt később a zenekar tagadta, de ennek ellenére még mindig vannak, akik azt állítják, hogy igaz. A Mayhemben ezek után ketten maradtak, Euronymous, és a dobos Hellhammer (ő is tagja a jelenlegi felállásnak).

Mayhem zenekar
Mayhem zenekarEuropress / Getty

Gyilkosság

Dead halála után Euronymous végképp központi figurája lett a színtérnek, 1991-ben nyitotta meg a Helvete nevű lemezboltot, ami kiadóként is működött. A Mayhem mellett az Emperor tagjai is ide jártak, valamint Varg "Gróf Grishnackh" Vikernes a Burzumból és Snorre "Blackthorn" Ruch is. Vikernes szerint azonban az egész mozgalom egy vicc volt, Euronymous agyszüleménye, amivel egy ideig foglalkozott a média, de aztán ők is rájöttek, hogy kamu. Ebből is jól érzékelhető, hogy szakadás állt be a Black Circle-ben, aminek az lett a vége, hogy Vikernes és Snorre "Blackthorn" Ruch autóba ült, hogy meglátogassa Euronymoust. Vikernes és Euronymous összeveszett, mire Vikernes 23 késszúrással megölte vitapartnerét. A férfit pár nappal később őrizetbe vették és börtönbe zárták. 2009-ben helyezték szabadlábra. 

Varg Vikernes
Varg VikernesMick Hutson / Europress / Getty

A norvég állam büszke a színtérre

A black metal mozgalom azóta tényezővé vált nem csak Norvégiában de az egész világban. A kormány is észrevette mindezt és elkezdte támogatni a zenekarokat, egyfajta exportcikként tekintve rájuk. Természetesen nem cél az, hogy a gyilkosságokat vagy a vandalizmust népszerűsítsék, de a black metal zenekarok új hulláma már nem is erről szól. "Az elmúlt 10-15 évben a helyeket támogattuk, azokat a helyeket, ahol fiatalok tudnak például gitározgatni, vagy úgy csinálhatnak mintha rocksztárok lennének. A kormány támogatja azt is, hogy lemezhez jussanak a kezdő zenekarok"- mesélte nekünk néhány éve a Norvég Nagykövetségen Katrine Steinfeld, de ugyanerről számoltak be norvég zenekarok is.

A Kvelertak, bár nem black metalt játszik, hanem kicsit könnyedebb műfajban utazik, arról mesélt, hogy a kormány még a számláik befizetését is átvállalja, amíg ők világ körüli turnén vannak, így nem kell az otthoni dolgokkal foglalkozniuk. A Satyricon azonban már black metal zenekar, az énekesük Satyr szintén arról számolt be, hogy a norvégok büszkék a black metalra akkor is, ha nem ez az a műfaj, amit állandóan hallgatnának, de ha az ország ebben nyújt kiemelkedőt, akkor erre büszkék. Ezért fordulhat az elő, hogy a norvég slágerlistákon egyáltalán nem meglepő, ha az első helyen black metal zenekarokat lehet találni. Sőt, 2012-ben a Norwegian Air megszavaztatta az embereket, hogy mit fessenek a repülőjükre, ami méltóképpen reprezentálja az országot. A közönségszavazást majdnem a már fentebb említett Euronymous nyerte, de a családja szeretett volna ebből kimaradni. 

"A mitológia, a vikingek, a természet mind-mind olyan, amiből ezek a zenekarok ihletet merítenek. Aki szereti ezt a zenét és eljut Norvégiába egy erdőbe, az azonnal megérti, hogy igen, erről énekelnek" - ezt szintén a budapesti norvég nagykövetségtől tudtuk meg, ahol megerősítették, hogy a diplomaták külön képzést kapnak a norvég black metal színtérből és a történetéből, annyiszor feljön a téma külföldön. 

Satyr a Satyriconból
Satyr a SatyriconbólDave Etheridge-Barnes / Europress / Getty

Ezekkel a zenekarokkal kezdje

Mayhem

A norvég black metal emlegetésekor természetesen a legkézenfekvőbb a Mayhemet említeni, nem csak a története miatt, hanem azért is, mert az énekese az a Csihar Attila, aki ezen a színtéren a magyaroknak is öregbíti a hírnevét. Csihar színpadi jelenléte annyira jellegzetes, hogy a Mayhem koncertjei már miatta is kötelezőnek számítanak. 

Burzum

Annak a Varg Vikernesnek a projektje, aki megölte Euronymoust. Egy év alatt négy nagylemez és egy EP anyagát vette fel, amiket később folyamatosan adott ki, ezek közül az 1996-os Filosofem keltette a legnagyobb visszhangot. Igen, attól függetlenül, hogy 1994-ben börtönbe zárták, Vikernes lemezeket adott ki, sőt megházasodott és gyereke is született a börtönévek alatt. Miután szabadlábra helyezték, újra zenéket ír és ad ki. 

Darkthrone

A Bathory és a Celtic Frost hatására alakult zenekar. 2005 óta a stílusuk változáson ment át, ezért a black metálos korszakuk csúcsának az első három lemezt szokták tekinteni. A  A Blaze in the Northern Sky, az Under a Funeral Moon és a Transilvanian Hunger számít az ő "szentháromságuknak". 

Satyricon

A Satyricon egyike a populárisabb black metál zenekaroknak, főleg az utóbbi lemezeik népszerűek. Számtalanszor jöttek már fellépni Magyarországra, frontemberük Satyr elismert borász, és a világ egyik legjobb borának tartja a Tokaji Esszenciát. Attól függetlenül, hogy black metal zenekar, felléptek a norvég nemzeti opera kórusával is. 

Emperor

A szimfonikus black metál egyik képviselője. Ez a zenekar érintett volt a templomgyújtogatásokban, az alapító gitárosuk, Samoth börtönben is volt emiatt. Később már erősen progresszív metál hatásokat mutatott a zenekar, és fel is oszlottak. 

+5 ha bele akar mélyedni

Ha ennyi nem volt elég a norvég black metálból, akkor ajánljuk még az Immortal, a Gorgoroth, a Carpathian Forest, a Thorns zenéjét, na meg a Dimmu Borgirt, de ezzel ne büszkélkedjen az igazán black metálos ismerősei előtt, mert sokan csak "Disney Black"-ként emlegetik. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek