A spanyol konyha jóval több mint paella és tapas

Ha a spanyol gasztronómia szóba kerül, elsőre mindenkinek a sonka, a tapas és esetleg Ferrán Adria neve ugrik be. De milyen a spanyol konyha? És milyen ha egy olasz séf főz spanyol ételeket? Fabrizio Caldarazzo, a nemrég megnyitott TioFelipe tapas-bár és étterem séfje igyekezett megmutatni, mit érdemes kóstolni a spanyol konyhákból.

Caldarazzót a szerelem hozta Magyarországra, korábban dolgozott Londonban, Riminiben, megfordult 3 csillagos étteremben is, most pedig úgy döntött, hogy igen bátran, a Hold utcai csarnok szomszédságában nyitja meg éttermét. Caldarazzo nem fine diningban gondolkodik, nem tör csillagokra, és nem tűnik el náluk egyetlen vacsora után a félhavi fizetésünk. Az ígéretek szerint, igyekeznek a középkategóriába belőni az árakat, és ha képes folyamatosan olyan színvonalon dolgozni, amit nekünk mutatott, akkor a története sikerre van ítélve. 

Az alapanyagok rendkívül fontosak, hiába sonka-sonka, az ibériait vagy a serranót nem lehet egy német vagy magyar sonkával helyettesíteni. Caldarazzo decens ételsort állított össze számunkra, gazpacho hab, chorizo Jerez sherryvel és párolt édesköménnyel, callos con garbanzos (pacal, csicseriborsó), bacalao (sózott tőkehal) háromféle módon kagylókkal és sáfránymártással, klasszikus croquetas de jamon mojo verde mártással, lazac tatár és pisztráng mousse is szerepelt a tányérunkon. Szerencsére nemcsak a miénken, hanem az étlapon is megtalálhatóak ezek az ételek, melyek egy része a tradicionális ízvilágot tükrözi. 

A spanyol ételek nem jellemezhetőek egy szóval, hiszen Spanyolország igen nagy, és számos kulturális behatás is érte az évszázadok alatt. Így a római, a mór és a zsidó gyökerek egyaránt megjelennek az ételekben, de az újvilágból érkezett paradicsomot, burgonyát, paprikát és babot is előszeretettel használják. A húsok közül a bárány, a birka, a marha, a borjú és a sertés egyaránt kedvelt, szárnyasok közül pedig a csirke áll a sor elején. A kenyeret is nagyon szeretik, csakúgy mint a salátaféléket. 

A nemzeti ételek sorában az első a paella, amely alapvetően Valenciából származik. A rizs, a sáfrány és az olívaolaj mellett tenger gyümölcsei, hús és zöldségek kerülnek a serpenyőbe. A cocido az északi és középső területek kedvelt főétele: hús, kolbász és hüvelyesek alkotják, és kis túlzással egy híg  pörköltre hasonlít. A cadizi verzió sonkával készül, a torrero marhahússal. Fűszerként gyakran kerül elő a fokhagyma, vöröshagyma, bors, sáfrány és fűszerpaprika, valamint a bor is. 

És akkor még nem beszéltünk a tapasról, amit este fogyasztanak, miközben bort vagy sherryt kortyolgatnak. A tapas előétekek tömege, amiket apró falatokban fogyasztanak el, hús, kolbász, tengeri falatok, olajbogyó, töltött paprika alkotja. 

A tortilla de patata egy omlett, ami burgonyával készült, és tortaformajúra sütik.Nem lehet elmenni szó nélkül a híres nemzeti leves, a gazpacho mellett sem, amelyet hidegen szolgálnak fel. Összetevői közt a paradicsom, olivaolaj, fokhagyma, uborka és száraz kenyér is van, de ezek az alkotóelemek nincsenek kőbe vésve. 

Szintén az egész országban fogyasztható a chorizo, vagyis kolbász, amelyet szegfűszeggel, fahéjjal fűszereznek, illetve a morcilla névre hallgató véres hurka. A legjobb dolog amivel találkoztam az a spanyol pacal volt (Callos a la gallega), ami csicseriborsóval készült, és mindenképpen meg kell kóstolnia, akkor is, ha sosem evett pacalt.Sosem gondoltam volna, hogy egyszer a pacalért fogok lobbizni, de eljött ez az idő is. 

Az édességek közül kihagyhatatlan a churros, amit sokan a Sziget fesztiválról ismernek,és égetett tésztából készült fánk, a crema catalana, ami pont olyan mint a flan, csak fahéjjal van ízesítve.

Oszd meg másokkal is!
Mustra