Prágát két nap alatt is be lehet járni

Persze egy egyhetes kikapcsolódás alatt kényelmesebben beleférne a kultúra, a történelem, a kirándulás, a sörkóstolás és a szórakozás a száztornyú cseh fővárosban, de ha szép időt fog ki, akkor egy kétnapos villámvakációról is rengeteg új élménnyel térhet haza.

Gyalogos városnézés

Első nap

Csehország fővárosa Európa egyik építészeti gyöngyszeme, ezért a több ezer látnivalóból jó, ha a legfőbb nevezetességekre jut idő a városnéző körút alatt. (Mi kerültük a tömegközlekedést és az idegenvezetést, mert szeretjük magunk felfedezni az érdekességeket.) Ha a főváros egyik szimbólumán, a Károly-hídon szeretne egyszer úgy is végigsétálni, hogy az mentes legyen a lökdösődő turistáktól és a frusztráló zsúfoltságtól, akkor időzítse ezt a kört a legkorábbi órákra, mondjuk a napfelkelte idejére: így nemcsak nyugis, de nagyon hangulatos is lesz a séta. Arra azért készüljön fel, hogy bármerre jár, lépten-nyomon magyar turistákba botlik.

Rálátás a Várnegyedre
Fotó: Sáfár-Williams Zsófia / Dívány

A legtöbb látogató általában az Óváros téren kezdi a túrát, de érdemes először a prágai várnegyedbe, a Hradzsinhoz felsétálni. A Guinness Rekordok Könyve szerint egyébként ez a világ legnagyobb középkori várkomplexuma. Nemcsak a Királyi Palotát, a palotaőrség váltását és a gótikus Szent Vitus székesegyházat tekintheti meg a várnegyed területén, de több múzeumba és a Szent György-bazilikába is ellátogathat, meg persze gyönyörködhet a kilátásban. Rövid sétára van innen a Lőportorony (Mihulka) és a Lobkowitz-palota, de lehetőleg a legkisebb utcában, az Arany utcácskában sorakozó festői kis házakat is nézze meg, ahol középkori fegyverek és textiláruk vannak kiállítva. Nevét onnan kapta, hogy egy legenda szerint II. Rudolf idejében alkimisták éltek itt, akiknek feladata az volt, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára.

A Hradzsintól néhány perc alatt lejuthat a Malá Strana (Kisoldal) városrészbe, és ha már itt jár – és kedveli a cseh irodalmat -, szenteljen időt arra, hogy benéz a Franz Kafka Múzeumba, megéri. De a Moldva ezen oldalán találja a John Lennon-falat is, ami nemcsak a Beatles-rajongók számára, hanem történelmi és politikai szempontból is érdekes, hiszen az az 1980-as években a cseh kormányellenes tiltakozók szimbólumává vált. Két éve ugyan fehérre meszelték, de ma már ismét rajzok és idézetek színesítik a híres falat.

A legendás John Lenon-fal, amit régen igényesebb firkák és idézetek díszítettek.
A legendás John Lenon-fal, amit régen igényesebb firkák és idézetek díszítettek.Fotó: Andrew Williams / Dívány

Az Óvárosban tett körutat érdemes a gasztronómiai kavalkádban úszó Óváros térrel kezdeni, ahol egy kölcsön Segwayt mindenkire rá akarnak tukmálni (köszöntük szépen, mi magabiztosabban közlekedtünk a saját lábunkon), és ahol márciusi látogatásunkkor a forralt bort, sült gesztenyét, meg nyuszis és tojásos díszeket árusító bódék miatt keveredett a posztkarácsonyi és a húsvétváró hangulat. Ezen a téren található egyébként a Týn-templom, a Szent Miklós templom, a Goltz-Kinský-palota és az egykori városháza az Orlojjal (csillagászati óra); az egyik legrégibb és legaprólékosabban kidolgozott óra, amit valaha is építettek, és ami előtt minden egész órakor turisták gyülekeznek, hogy le ne maradjanak a kisablakokból előbújó apostolok menetéről. A Karlova utca tele van ajándékboltokkal, ahol többek között marionettbábok, matrjoskababák, no meg Kisvakond és barátai várják minden mennyiségben, az utca végén, a Károly-híd lábánál pedig a Középkori Kínzóeszközök Múzeumába is beugorhat szörnyülködni – ha kedve tartja.

Húsvétváró hangulat az Óváros téren
Húsvétváró hangulat az Óváros térenFotó: Andrew Williams / Dívány

Második nap

A második napot a Vencel téren kezdtük (itt található a Nemzeti Múzeum is), ahonnan elballagtunk a zsidó negyedbe (Josefov), hogy megcsodáljuk Európa legöregebb zsinagógáját (meg persze Kafka szülőházát), bekukkantsunk a zsidó temetőbe, és részt vegyünk egy izgalmas nukleáris bunker túrán. Ezután megfogadtuk, hogy maradunk a föld felszínén és a Károly-hídon át a 130 méter magas Petřín-domb felé vettük az irányt. Jól esett egy kicsit a belváros zajától, közvetlenül a nyugis természetben sétálgatni, az Eiffel-toronyra hajazó Petřín-kilátóból ráadásul beláttuk az egész várost. 

Ha marad energiája és még nincs elege a lenyűgöző templomokból és tornyokból, akkor a Strahovi kolostor mindenképpen megér egy misét. Területén található a Szent Rókus-templom, a Szűz Mária Mennybemenetele templom, amelynek orgonáján állítólag Mozart is játszott 1787-ben, illetve a barokk freskókkal díszített Strahov könyvtár, de a kolostor udvarában álló Miniatűr Múzeumot se hagyja ki, ahol ráírhatja nevét egy rizsszemre.

Prága az Eiffel-toronyra hajazó Petřín-kilátóból.
Prága az Eiffel-toronyra hajazó Petřín-kilátóból.Fotó: Andrew Williams / Dívány

Eszem-iszom

A legtöbb bárban ételt is felszolgálnak, de a városközpontban lévő helyeket inkább kerülje, és az Óvárosi tértől minél távolabb, a csendesebb utcákban keresgéljen, ha valami autentikusabb és olcsóbb ebédre vágyik. A sertéshús, a knédli és a káposzta szerelmi háromszögén alapuló cseh konyha szerény, de legalább ízletes, amit akár hajóúttal egybekötött svédasztalos lakmározás során is tesztelhet. Persze nem kell feltétlenül a helyi tradíciókhoz alkalmazkodni, a „táncoló házként” emlegetett futurisztikus épület tetején lévő Celeste nevű francia étteremben is elköltheti az ember a vacsoráját, vagy bedobhat egy lángost a központi gasztronómiai kavalkádban. Lesújtó spoiler következik: tejfölt nem adnak hozzá!

Az édesszájúak azonban megnyugodhatnak, mert minden száz méteren találni fagylalttal töltött kürtőskalácsot vagy csokoládé különlegességeket áruló üzleteket. Mi a Steiner&Kovarik-féle csokiboltba tértünk be, ahol rögtön bele is szerettünk a forrócsoki-kávé elegyébe. De amiben a csehek igazán jók, az mégiscsak a sör, és még a választék miatt sem panaszkodhat a szomjas turista. Apropó, hallott már arról a magyar mobilalkalmazásról, amivel a cseh sörgyárakat és a legfontosabb száz sörözőt is végigjárhatjuk? Ha prágai sörtúrára készül, mindenképpen töltse le!.

Szórakozás

Aki pedig egyéb kellemes esti kikapcsolódásra vágyik, az beülhet egy élőzenés jazz/blues klubba; mehet a Rudolfinumba klasszikusokat hallgatni; vagy a cseh főváros legrégibb színházába, az Estates-be, ami arról vált híressé, hogy Mozart itt vezényelte a Don Giovanni premier előadását, de fellépett már itt Carl Maria von Weber karmester, Niccoló Paganini hegedűművész és Angelica Catalini operaénekesnő is.

Természetesen Prága a gyerekek számára is tartogat izgalmas kalandokat. Itt van például Európa legnagyobb Lego múzeuma, a világ negyedik legjobb állatkertje és az úgynevezett Imaginarium is, ahol kristály- és tükörlabirintus, lézerhárfa, kaleidoszkópmozi, optikai csalódások és rengeteg interaktív kirakós játék várja a látogatókat.

Tipp

Ha még több programot belesűrítene az idejébe, akkor bőven megéri egy két- vagy háromnapos Prága-kártyába befektetnie, ami rengeteg kedvezményre jogosítja fel: többek között korlátlanul használhatja a tömegközlekedési eszközöket, a legtöbb múzeumot ingyen látogathatja, egy buszos városnézésen is részt vehet, sőt a hajókázást is jóval olcsóbban megúszhatja. Felnőtteknek most két napra 46, gyerekeknek 33 euróba kerül a kártya. 

Mustra