A csehek nélkül nincs bútor

A Csehszlovák bútoripar egyik-másik kedvelt termékével már mindenki találkozott, de az Ikon garnitúrával és a koloniál bútorokkal együtt tűnt el a magyar és a cseh lakásokból. Szerencsére a cseh dizájnerek nem haltak ki, sőt, egyre aktívabbak, mint azt a Bálnában a hétvégén nyílt, a visegrádi négyek országainak dizájnját összefoglaló kiállításon is láttuk. Rajtuk kívül vannak jópáran, akiket érdemes megemlíteni, és megmutatni, miket készítenek. 

TON

Ott van mindjárt a Ton cég, akiknek neve nem véletlenül rezonál Thonetére. Csehországban, Bystřice pod Hostýnem városában nyitotta meg Michael Thonet a gyárát 1861-ben, ahol jellegzetes hajlított bútorait kezdte el gyártani. A választás nem volt véletlen, a gyár körül számos erdő volt, amely elég alapanyagot biztosított a bútoroknak. A gyár ontotta magából a bútorokat, egészen az államosításig. 1953-ban aztán átnevezték  TON-ra az üzemet (Továrna Ohýbaného Nábytku - Hajlított bútorárúgyár) lett a neve. 1989-ben aztán újra magánkézbe került, és 1994-óta részvénytársaságként üzemel. Számos cseh és külföldi tervezővel dolgoznak együtt, és elég sok díjat is besöpörtek. 

mmcité

Tudták, hogy a cseheknek köszönhetjük a Parlament körüli padokat? A 200 darab Preva Urbana padot az mmcité tervezte, és hozzá több tucat Lotlimit kerékpár tárolót is. Az utcai bútorokat tervező cég termékei egész Európában megtalálhatóak, a tengertől a hegytetőig. Egyik kedvencünk a Punta Helbronner csúcson található Woody pad, amely az Aosta-völgyet és Európa legmagasabb hegye, a Mont Blanct összekötő felvonó felső megállójánál áll. 

  

Hipposdesign

Randim Babák és Ondřej Tobola 2003-ban alapította meg építész- és designstúdióját, és az elmúlt 13 év alatt számos díjat sikerült besöpörniük. Munkáikban folyamatosan igyekeznek nemcsak egy adott bútort vagy tárgyat tervezni, hanem azt egy történetbe, kontextusba ágyazni. Terveznek házakat, irodákat és bútorokat egyaránt, az egyik legismertebb munkájuk a Soft kanapécsalád, mely az mminterier számára készült el 2015-ben. 

Egoé 

Az egoé az mmcité cége, akik tavaly óta együtt dolgoznak Jiri Pelccel, a prágai Iparművészeti főiskola tanárával, akit jelenleg az egyik legnagyobb cseh dizájnernek tartanak. Számos tervezővel dolgoznak együtt, bútoraik szabadtérre készülnek. Érdemes megnézni a katalógusukat, ahol nem egy steril térbe állítva mutatják be a bútoraikat, hanem a maguk valójában – a cég dolgozóival együtt. Ha pedig élőben akarja látni legalább egy bútorukat, akkor irány a Bálna, ott a Limpidót kell keresni, melyet Bara Ocenaskova tervezett. 

Az év bútora 

Nem lehet nem megemlíteni az év bútorát, melyet a Cseh Bútoripari egyesület oszt ki minden évben. A Cseh Köztársaságban tervezett és gyártott összes bútor közül kerülnek ki évről évre a nyertesek, ahol az innovációt, a funkcionalitást, az esztétikát és a biztonságot egyaránt értékelik. Az öttagú zsűri 2016-ban Boris Klimek & Lenka Damová munkáját találta a legjobbnak, mely az mminterier számára készült. A bútor pántjainak a színe változtatható, inspirációt pedig a postai csomagok jelentettek. 

0367e1503a0ebcbf660e75e115f7 base optimal

 Jelínek bútorgyár Amanta és LaVista kollekció 

Jaroslav Jurica designer tervezte a bútorgyár két sokra értékelt kollekcióját, amellyel több díjat is besöpört. Jurica az egyetem elvégzése után Ingvar Kampar ösztöndíjasként tanult Svédországban, hogy aztán visszatérjen Csehországba és ott alkossa meg szebbnél szebb bútorait. Jurica tervezett a Ton számára is, amivel szintén díjat nyert. LaVista kollekciójának kiindulási pontja a Windsor szék volt, ezt gondolta tovább. A bútorok sok kézimunkával készülnek, ezért nem is olcsóak, átlagosan 2500-6000 euró között érhetőek el. 

PH Arcihtecture Design  

Petr Hak igen fiatal még, 1988-ban született. Nagyon tehetségesnek tartják, megkapta a Cseh Nagydíj - az Év Felfedezettje díjat 2015-ben, illetve szintén ebben az évben az Elle Deco International Design díjat is megkapta az Év Tehetsége és a Legjobb Bútor kategóriában. Tervez üzleteket és bútorokat egyaránt, de lámpákat, könyvet és kést is álmodott már meg. 

Matej Chabera

Chabera a Royal College of Art-on tanult az Egyesült Királyságban, azóta is kétlaki életet él. Két irodája van, az egyik Londonban, a másik Prágában, a Lugi cég kreativ igazgatója és nemzetközi bútorgyáraknak is tervez. Talán nem véletlen, hogy a londoni olimpiával egy időben az ő bútorait állították ki a Cseh Házban, ahol azt mutatták be, Csehország jelenleg milyen bútorokat képes tervezni és kivitelezni.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek