Karácsonyi tortácskák egyszerűen

Jó hírünk van: a karácsonyi desszerteknek nem kell feltétlenül bonyolultaknak és időigényeseknek lenniük! Az egyik legkönnyebben összedobható sütifajta, a muffin az ünnepek alatt is bevethető egy kis mézeskalácsfűszerrel megbolondítva és kandírozott narancshéjjal és aszalt meggyel felturbózva. Ha pedig csokikrémmel díszítjük a tetejüket, máris látványos tortácskákká lényegülnek át az egyszerű muffinok!

 

Karácsonyi tortácskák2
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók 12 darabhoz:

Muffin:

150 g liszt 
30 g holland kakaópor 
1 tk. sütőpor 
1,5 tk. mézeskalácsfűszer 
100 g nádcukor 
1 tojás 
fél dl étolaj 
175 g (egy kis pohár) tejföl 
fél dl tej 
40 g aszalt meggy 
30 g kandírozott narancshéj

Csokikrém:

125 g étcsokoládé 
1 dl habtejszín 
1 tk. méz 
1 ek. narancslikőr

díszítéshez:

pár kocka fehér csokoládé vagy kandírozott narancshéj

1. A muffinokhoz a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, sütőpor, mézeskalácsfűszer) egy keverőtálban összekeverjük. Egy másik tálban összekeverjük kézi habverő segítségével a nedves hozzávalókat: a cukrot, a tojást, az olajat, a tejfölt és a tejet. A száraz és a nedves hozzávalókat gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott aszalt meggyet és a kandírozott narancshéjat.  

2. Egy muffintepsit kibélelünk papírkapszlikkal, elosztjuk a tésztát a mélyedésekben, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük a muffinokat, végül tűpróbával ellenőrizzük, átsültek-e. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.  

3. A csokikrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, és beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét. Egyneművé keverjük. Végül hozzákeverjük a narancslikőrt is. Hagyjuk, hogy a krém jól adagolható állagúra hűljön. Ekkor csillagcsöves habzsákba töltjük és csigavonalban haladva díszítjük vele a muffinok tetejét.  

4. A csokikrémet megszórhatjuk még kockákra vágott kandírozott narancshéjjal vagy akár csokifenyőfákkal is díszíthetjük. Ehhez megolvasztunk pár kocka fehér csokoládét, nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkán icipici lyukat vágunk. Ezzel rajzolunk csokifenyőket sütőpapírral borított tálcára. A fenyőket hűtőbe tesszük, míg a fehér csoki meg nem szilárdul, majd óvatosan a tortácskák tetejére helyezzük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra