Jó hírünk van: a karácsonyi desszerteknek nem kell feltétlenül bonyolultaknak és időigényeseknek lenniük! Az egyik legkönnyebben összedobható sütifajta, a muffin az ünnepek alatt is bevethető egy kis mézeskalácsfűszerrel megbolondítva és kandírozott narancshéjjal és aszalt meggyel felturbózva. Ha pedig csokikrémmel díszítjük a tetejüket, máris látványos tortácskákká lényegülnek át az egyszerű muffinok!
Hozzávalók 12 darabhoz:
Muffin:
150 g liszt
30 g holland kakaópor
1 tk. sütőpor
1,5 tk. mézeskalácsfűszer
100 g nádcukor
1 tojás
fél dl étolaj
175 g (egy kis pohár) tejföl
fél dl tej
40 g aszalt meggy
30 g kandírozott narancshéj
Csokikrém:
125 g étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 tk. méz
1 ek. narancslikőr
díszítéshez:
pár kocka fehér csokoládé vagy kandírozott narancshéj
1. A muffinokhoz a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, sütőpor, mézeskalácsfűszer) egy keverőtálban összekeverjük. Egy másik tálban összekeverjük kézi habverő segítségével a nedves hozzávalókat: a cukrot, a tojást, az olajat, a tejfölt és a tejet. A száraz és a nedves hozzávalókat gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott aszalt meggyet és a kandírozott narancshéjat.
2. Egy muffintepsit kibélelünk papírkapszlikkal, elosztjuk a tésztát a mélyedésekben, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük a muffinokat, végül tűpróbával ellenőrizzük, átsültek-e. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
3. A csokikrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, és beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét. Egyneművé keverjük. Végül hozzákeverjük a narancslikőrt is. Hagyjuk, hogy a krém jól adagolható állagúra hűljön. Ekkor csillagcsöves habzsákba töltjük és csigavonalban haladva díszítjük vele a muffinok tetejét.
4. A csokikrémet megszórhatjuk még kockákra vágott kandírozott narancshéjjal vagy akár csokifenyőfákkal is díszíthetjük. Ehhez megolvasztunk pár kocka fehér csokoládét, nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkán icipici lyukat vágunk. Ezzel rajzolunk csokifenyőket sütőpapírral borított tálcára. A fenyőket hűtőbe tesszük, míg a fehér csoki meg nem szilárdul, majd óvatosan a tortácskák tetejére helyezzük.