Nem is gondolná, milyen egyszerű karácsonykor felgyújtani a lakást!

Advent és karácsony idején megnő a lakástüzek száma. Átlagosan napi harminc lakástűzesethez riasztják a tűzoltókat, de advent idén átlagosan 50 karácsonyi tűzhöz kell menniük. Nem csak a karácsonyfa vagy az adventi koszorú a hibás, hanem a konyhai szorgoskodás is sokszor vezet lakástűzhöz, ezért a Katasztrófavédelem látványos bemutatókon hívja fel a figyelmet országszerte, hogy milyen gyorsan történhet meg a baj és most mi is elmondjuk mi minden lehet veszélyes az ünnepek alatt.

Nemrég egy mécsessel mi is majdnem felgyújtottuk a lakást és megtapasztaltuk, hogy valóban csak a szerencsén és néhány századmásodpercen múlott, hogy nagyobb baj legyen. A karácsonyi és adventi ünnepek alatt a lakástűzesetek megszaporodnak, hiszen a karácsonyfa mellett az adventi koszorú, a mécsesek, párologtatók, égősorok, sőt még a konyha is potenciális veszélyforrás lehet ha nem figyel oda eléggé. 

Adventi koszorú

Az adventi koszorút sokan otthon készítik fenyőágakból vagy koszorúalapból. Hagyományosan a karácsonyt megelőző négy vasárnap kell a gyertyákat meggyújtani, mindig eggyel többet. Amiről viszont sokan megfeledkeznek az az, hogy mikor már eljön az idő, hogy mind a négy gyertya egyszerre égjen, kellőképpen kiszáradt a koszorú ahhoz, hogy könnyen lángra kapjon. Nem csak otthoni készítés esetén, de sok bolti koszorúnál is hiányzik egy nem éghető alátét a gyertyák alá, pedig anélkül sokkal nagyobb a veszélye, hogy a koszorú esetleg lángra kap, mikor leég a gyertya. Arra is figyeljen oda, hogy a díszek, esetleg termések és textíliák nehogy közel kerüljenek a gyertyákhoz, sőt a függönytől, terítőtől is tartsa távol a koszorút és ügyeljen, hogy a gyertyák ne dőljenek fel és ne is égjenek le teljesen. Ami pedig a legfontosabb, hogy sose hagyja őrizetlenül a mécseseket. 

GettyImages-525477339
Godong / Europress / Getty

Karácsonyfa

A karácsonyfa esetében szintén az a legnagyobb veszély, hogy napról napra szárazabb a fa, és nagyon könnyen meggyullad. Az veszélyt az is növeli, hogy a gyanta szintén gyúlékony, ezért semmiképpen se használjon nyílt lángot és gyertyákat a fán. A legjobb ha kiültethető fát választanak, vagy gondoskodnak róla, hogy a fenyő folyamatosan nedvességhez jusson, míg ha műfenyőt vesz, akkor válasszon lángmentes műfenyőt. A csillagszóróval is jobb ha óvatosan bánik, ugyanis az sem veszélytelen. A szakemberek azt ajánlják, hogy a fa helyett inkább kézben tartsák, főleg a karácsony utáni időszakban. Ilyenkor a karácsonyfaizzók is potenciális veszélyt jelentenek minden évben. A gagyi és veszélyes égősorokkal minden idén is megküzdött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, idén 17 vizsgált termékből 10 nem volt elég biztonságos, ezek a tűzveszélyesség mellett az áramütés kockázatát is magukban hordozzák, de szerencsére tavaly már kaptunk abból egy kis ízelítőt, hogyan tud körültekintően égősort választani. 

GettyImages-150789300
Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

Konyha

A karácsonyi készülődés jelentős része a konyhában történik, ahol sokkal nagyobb veszélyek várják, mint hogy elsózza a halászlevet. A Katasztrófavédelem szerint az egyik leggyakoribb tűzeset a túlhevült olaj, ami fellángol. Sokan ezt reflexből vízzel próbálják oltani, ezzel pedig csak tetézik a bajt. A gőzzé váló víz miatt "robbanás" következhet be, aminek következtében a forró olaj szétszóródhat és még nagyobb katasztrófa következhet be. Ilyenkor azonnal tegyen fedőt a tűzre és várja ki, ahogyan a lángok előbb utóbb elalszanak. Ilyenkor az olaj visszahűtése hosszabb időt is igénybe vehet, ezért legyen türelmes, mert ha hamarabb veszi le a fedőt, a lángok újra fellobbanhatnak. Itt például azt láthatja mi történik ha egy deci, tehát nagyjából egy pohár vizet önt a lángoló olajra.

Mit csináljon, ha bekövetkezik a baj? 

Mindig figyeljen oda a részletekre és készüljön fel, hogy a tűz nem válogat, így tényleg bárkivel előfordulhat, akár önhibáján kívül is, hogy egy veszélyes égősor vagy csillagszóró miatt rémálommá válik a karácsony. Legyen mindig a közelben tűzoltó eszköz, még ha néhány liter vízről is van szó. Mikor azt találgatja, hogy hova tegye a fát, ügyeljen arra, hogy ne kerüljön a menekülési útvonal elé, tehát ne legyen az ajtóban. Ha úgy érzi, hogy segítség nélkül még el tud bánni a tűzzel, akkor azonnal cselekedjen, de ha bármilyen kétsége is van afelől, hogy szakemberek nélkül menni fog, akkor haladéktalanul értesítse a tűzoltókat és utána próbálkozzon megfékezni a lángokat.

Ami pedig a legfontosabb, ha úgy érzi, hogy a testi épsége veszélyben van, azonnal hagyja el a lakást. Azt is megtudtuk, hogy érdemes mindezt guggolva vagy térden megtenni, egyszerűen azért mert fent mindig sokkal melegebb van és az a pár centi is sokat tud számítani. Fontos az is, hogy a lépcsőházakban semmi se torlaszolja el az utakat. Nem csak a bajba jutott lakók tudnak egyszerűbben menekülni, de a tűzoltók is gyorsabban tudnak segíteni, ha nem állja útjukat egy rácsos ajtó a lépcsőházban vagy éppen egy polc a fali tűzcsap előtt, és akkor még a folyosókra helyezett asztalokról és virágosládákról nem is beszéltünk - tanácsolja a Katasztrófavédelem

GettyImages-107490376
Justin Sullivan / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra