Készítsen gyönyörű karácsonyi vacsoraasztalt egyszerűen

Az ünnep egyik legfontosabb része a családi vacsora, amikor a rántott hal, a halászlé, a sütemények és más karácsonyi finomságok kerülnek az asztalra. Éppen ezért fontos az is, hogy hogyan, és miben tálalja ezeket a fogásokat, hogyan díszíti a vacsoraasztalt. Ehhez adunk most néhány tanácsot, és pár egyszerű tippet.

Kompozíció

A karácsonyi asztal esetében is fontos, hogy milyen kompozíciót választ. A színek és minták egyvelege ugyanis lehet nagyon mutatós, és okozhatja azt is, hogy hiába szeretné, elkerüli az ünnepi hangulat az asztalnál ülve.

Fontos, hogy tartson egységet. Vagyis, ha kiinduló színeknek a pirosat, fehéret és az aranyt választotta, akkor a tányérok ne legyenek kékek, vagy gyerekmintásak, mert azzal eltűnik az összhatás. A másik nagy buktató, ha a mintákat keveri meg nagyon, és a pöttyös, a kockás, a csíkos és a virágos egyszerre kerül az asztalra.

shutterstock 115869040

Természetesen nem mindenki engedheti meg magának, hogy külön karácsonyi étkészletet tartson fenn, de egy egyszínű, fehér vagy fekete szettel biztosan nem nyúl mellé. Ezeket ugyanis kedve szerint párosíthatja a színekhez és a dekorációkhoz, mindennel jól fognak mutatni!

„Ha többféle dolgot szeretnénk érvényesíteni az asztalon, érdemes odafigyelni a színmennyiségekre. A téli varázst elérhetjük egy hófehér asztallal, melyet ezüstszínű kiegészítőkkel törünk meg. A visszafogott hangulatot továbbá elérhetjük, ha a barna és pasztellszíneket használjuk. A kék és árnyalataival hidegebb hangulatot teremthetünk asztalunkra, ezt kiegészítve, szürke vagy ezüst elemekkel. Színek esetében jó választás, ha egyszínű pl. az étkészlet, hiszen a sokféle étel is színesíti az asztalt. Ha a színeket mintákkal is variálnánk, figyeljünk arra, hogy ha mindkettő színes, ne üsse egymást. Ha nem karácsonyi hangulatú esetleg az étkészletünk, akkor sincs baj, hiszen egy másfajta, de már ünnepi hangulatú kiegészítővel elvonhatjuk a figyelmet. Esetleg a mintához hasonló színű, de már karácsonyi megjelenésű dekorációt válasszunk, hogy elsimítsuk az éles különbségeket” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Dekor

Az ünnepi asztalon a dekorációnak is nagy szerepe van. Ilyenkor az emberrel könnyen elszalad a ló, és egy olyan csodaszép, magas asztaldíszt készíttet a virágossal, amit körbeülve az emberek sem egymást nem látják, sem beszélgetni nem tudnak rendesen, így rendszerint a konyhapulton landol a dísz.

shutterstock 117769615

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet kreatív, de ne essen túlzásokba. Dísz gyanánt igazán kellemes az is, ha a terítőt fenyő, vagy csillag alakú konfettivel szórja le, hiszen már ez is megalapozza az ünnepi hangulatot.

„A kevesebb néha több elven, az asztal díszítésénél nem kell, túlgondolunk a dolgot. Bármilyen kompozíciót is választunk fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy ne használjunk olyan dolgokat, amik akadályozzák vagy zavarhatják a meghitt étkezést. Textilekkel, apróságokkal tökéletes asztalunk lehet. Egy szép abrosz, asztali futó, textil vagy rendes szalvéták, alátétek, már megalapozzák a hangulatot. Játékosságot ad, ha különböző magasságok törik meg az asztalt, ezt a hatást elérhetjük az ünnepi poharakkal, gyertyatartókkal. Ha lehetőségünk van rá, hangulatos ugyanakkor helytakarékos megoldás az asztal fölél, belógatva alkalmazzuk a díszítést, viszont ennél is figyelve arra, hogy ne zavarja az asztalnál ülőke.”

Kedves kis semmiség

Az asztalt nagyon jól fel lehet dobni kis apróságokkal, amik se nem anyagi, sem pedig időbeni megterhelést nem igazán jelentenek. Ilyen lehet a szalvétagyűrű. Ilyenkor a fém karikák helyett egy karácsonyi szalaggal is átkötheti a szalvétákat, amivel máris hozzátett a hangulathoz.

Egy kicsit látványosabb, ha az evőeszközöket a tányérok mellett kis mikulássapkában teszi ki. Így mindenkinek jut egy kis ajándék, és a karácsonyi hangulat is garantált. A sapkákat néhány száz forintért be lehet szerezni, de elkészíteni sem nagy kihívás.

shutterstock 225332128

És persze nem szabad megfeledkezni az örök lehetőségről sem, a hajtogatott szalvétákról. Itt pedig akár a karácsonyfát, akár az öreg dérszakállút, akár egy szaloncukrot formázó dísz is tökéletes választás lehet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek