6 last minute lakásdekor ötlet karácsonyra

Mondhatni köztudott rólam, hogy alaposan megadom a módját a karácsonyozásnak – rendszerint október végén már elkezdem átgondolni, milyen színbe öltöztessem idén a lakást, mi legyen a menü, mi mindent kell vásárolni, készíteni. A lakásunk rendszerint leginkább valami nagy amerikai divatáruház kirakatára emlékeztet ilyenkor, ám idén úgy hozta a sors, hogy az utolsó utáni pillanatig lótottam futottam – miközben a vegán szakácskönyvem utolsó simításain ügyködtem, két dokumentumfilmhez forgattam interjúkat, a cicánk megbetegedett, folyton orvoshoz rohangáltunk vele –, szóval mire észbe kaptam, már csak pár nap volt karácsonyig, és a szokásos évi karácsonyi vacsorapartinkig a barátainkkal. Így a hónapokon át tartó szervezkedés helyett idén egyetlen este alatt "dobtam össze" a lakásdekorálást. Elmesélem, mik voltak azok a végtelenül szimpla, mégis mutatósnak bizonyuló ötletek, amelyek megmentették az idei karácsonyt a hétköznapi szürkeségtől.

1. A karácsonyfa helyetti karácsonybuxus

IMG 4877
Steiner Kristóf

Kinek? Azoknak, akik eredetileg nem akartak karácsonyfát, de meggondolták magukat

Mi kell hozzá? Egy szobanövény, amely ünnepélyesen kinevezhető karácsonyfának. Nálunk tavaly egy jukka pálma töltötte be ezt a megtisztelő szerepet, idén pedig egy araukáriát újítottam be - tekintettel arra, hogy a közel-keleten, ahol lakom, fenyőszerűségekből ezen kívül csak a tuja él meg.

Hogyan készül? Az araurkária ágai jóval kevésbé merevek, mint a fenyőé, azért érdemes láthatlan, vékony dróttal a törzshöz erősíteni a túlságosan lelógó ágakat. Én klasszikus fenyődíszekkel aggattam tele, de ezek hiányában pattogatott kukorica-füzér, mézeskalács, vagy szárított narancs- és citromszeletek is kerülhetnek rá.

2. A lusta és mutatós dísztál

IMG 4866
Steiner Kristóf

Kinek? Azoknak, akiknek semmi kedvük hosszasan ügyködni a dekoráláson

Mi kell hozzá? Egy gyümölcsöstál vagy egy szép kis kosárka, és mindenféle termések, fenyődíszek, szárított virágszirmok, fahéj, csillagánizs... szabad a pálya a kreatívkodásra.

Hogyan készül? Ez a lakásdísz a lusták adventi koszorúja: nincs más teendő, mint csinosan elrendezgetni a tálban a tetszőleges csecsebecséket. Menő színkombinációk az ezüst-fehér, a klasszikus karácsonyi zöld-piros-arany, vagy a bronz-narancssárga-rozsdabarna.

3. A házi hógömb csalóknak

IMG 4874
Steiner Kristóf

Kinek? Azoknak, akik elvben szeretnek kreatívkodni, ugyanakkor semmi türelmük hozzá

Mi kell hozzá? Egy befőttesüveg, némi műhó, csengőcskék, karácsonyi dobozkák, esetleg angyalhaj.

Hogyan készül? Ez egy nem ráznivaló hógömb lesz, de ehhez az egy helyben állva ugyanolyan szép verzióhoz elég egy csatos üvegbe "változó arányú keverékké" halmozni a díszeket, majd az egész cuccot egy kislámpa mellé helyezni - ugye milyen szépen csillog a (mű) hó?

4. A karácsonyi lámpás

IMG 4869
Steiner Kristóf

Kinek? Azoknak, akiknek túl sok díszük halmozódott fel, idén viszont nem jut mind főszerephez a fán.

Mi kell hozzá? Egy nagy üvegváza, egy karácsonyi égősor, üveggömbök esetleg féldrágakövek, csiszolt üvegdíszek, kristályok.

Hogyan készül? Az égősor végét a váza aljára helyezem, és miközben lassan engedem le a "kötelet", időnként rászórok vagy rápakolok az üvegdíszekből - vigyázva, hogy sose nyomjam agyon a kis izzókat. Akkor néz ki igazán jól, ha a fények átsejlenek a gömbökön. Színes üvegvázával is remekül működik - az enyém például kék, így olyan, mintha a Jégkirálynő palotájában ébredeznék.

5. A csakazértis-giccsparádé

IMG 4867
Steiner Kristóf

Kinek? Azoknak, akik imádják a csillivilli díszeket, és titokban Philip Treacy kalapokat terveznének.

Mi kell hozzá? A virágboltokban kínált, csillogó festékkel bevont plasztik falevelek, gallyak, virágok és egyéb műgazok, és néhány a ház körül heverő limlom. Mondjuk egy régi locsolókanna, egy ósdi rézmozsár, vagy akár egy darab kiszáradt faág.

Hogyan készül? A lakásdekorálás legszimplább és leglátványosabb módja: a csillámos dekorvirágokat egyszerűen felaggatom, ahová csak tetszik - mondjuk a szegre akasztott, kiszáradt gyökérre, amit a kertünkből rángattam ki. Az asztalra, könyvespolcra vagy éjjeli szekrényre pakolva is mutatós - főleg ha a giccsfaktort ellensúlyozandó valamilyen kopott, vintage vázába kerül - mint ez az enyhén rozsdás kanna.

IMG 4871
Steiner Kristóf

6. A gömb-glória

Kinek? Azoknak, akik hozzám hasonlóan nem kaptak fagyöngyöt, mégis szeretnének valami ütős plafondísszel előrukkolni, ami alatt lehet karácsonyi-smacizni.

Mi kell hozzá? Karácsonyfadíszek, gémkapcsok és egy erős, de vékony zsinór.

Hogyan készül? A mennyezeti lámpák ugyan mind eltérőek, de abban mind hasonlítanak, hogy így vagy úgy, de rájuk aggatható pár kampó. A gémkapcsot S alakú dupla kampóvá hajtogatom, majd az egyik hurkot ráakasztom a csillárra, a másik hurokra pedig a díszeket. Ilyenkor rendszerint hosszabbra cserélem a karácsonyfadíszek zsinórjait, hogy kissé eltérő magasságban függjenek a fejünk felett, miközben szürcsöljük a forralt bort, és nézzük századszor is az Igazából szerelmet.

IMG 4870
Steiner Kristóf
Oszd meg másokkal is!
Mustra