Ne bízza a véletlenre a fehér karácsonyt!

A korábbi évek tapasztalataiból, és az eddig meglepően enyhe télből kiindulva nem sok esélyt adunk annak, hogy idén fehér lesz a karácsony Magyarországon. Aki havat akar mutatni a gyerekeinek, az jobban teszi, ha a téli szünetben pár napra elruccan velük a hegyekbe. Mutatjuk, mi a Travelónál mit javaslunk, merre induljanak, ha hógolyózni és szánkózni szeretne a család, és a Mátránál azért alpesibb hangulatú helyet keresnek.

Travelo tipp! Ha nem csak egy napra utaznak el, és szállást is foglalnak, jó ha arra odafigyelnek az időpont kiválasztásánál, hogy a karácsony és a szilveszter mindig sokkal drágább, mint az ünnepek előtti, a két ünnep közti, vagy a január eleji napok. Persze biztosan nagyon idilli tud lenni egy hegyi szállodában eltöltött december 24., de a hópelyhek ugyanolyan szépen szállingóznak 22-én, vagy éppen 28-án is.

Közel van, és mesebeli a csúszás: Semmering, Ausztria

A Budapesttől háromórányira fekvő Semmering Zauberbergen síközpont is található, de még érdekesebb az itt található szánkópálya. A 3,5 kilométer hosszú pálya különlegessége, hogy izgalmas kanyarok, hangeffektek, mesebeli figurák és alagutak teszik izgalmassá a lesiklást. A szánkópálya nappal, és esti kivilágításban is várja a családokat. Vihetünk saját szánkót – ez esetben figyeljünk oda, hogy csak igazi szánkóval lehet a pályát használni, felfújhatós csodákkal vagy műanyag bobbal nem – de bérelni is lehet a felvonó völgyállomásánál 6,5 euróért naponta.

A Zauberg szánkópályája
A Zauberg szánkópályájaSemmering / Facebook

Többféle jegykonstrukció létezik: a kombinált jegy, amiben a szánkóbérlés és a felvonózás is benne van, négy csúszásra felnőtteknek 30 euróba, gyerekeknek 19,50 euróba kerül, húsz csúszásért felnőtteknek 110 eurót, gyerekeknek 71 eurót kell fizetni. Ebben az esetben meg lehet osztani egymás között a csúszásokat. Ha saját szánkóval érkezünk, vagy bérelünk egyet egy napra, akkor pedig síbérletet kell váltanunk arra az időszakra, amikor használni szeretnénk a szánkópályát. Egy hétvégi háromórás jegy a karácsony előtti időszakban felnőtteknek 14 euróba, gyerekeknek 7 euróba kerül. Ebben az esetben a család minden tagjának külön kell venni jegyet, viszont a csúszások száma nincs korlátozva.

A Spittelberg-negyed vására Bécsben
A Spittelberg-negyed vására Bécsbenmimi / Travelo

Semmering nem csak Magyarországhoz, de Bécshez is baromi közel van: autóval másfél óra alatt itt lehetnek. Így aztán tökéletesen kombinálható a városi és hegyi kiruccanás. Egyik nap szánkózás, másik nap az adventi vásárok felderítése, múzeumozás – gyerekekkel a MuseumsQuartier gyerekmúzeumát, a Zoom-ot ne hagyják ki semmiképp, van kicsiknek és nagyobbaknak szánt részleg is –, és állatkertezés a világ legrégebbi ilyen intézményében Schönbrunnban. Már meg is van a tökéletes családi hétvége receptje.

Éjfélig nincs megállás: Hochwürzen, Ausztria

A Travelo egyik kedvenc terepéhez, a Schladming-Dachstein sírégióhoz tartozó hochwürzeni szánkópálya pont kétszer olyan hosszú, mint a semmeringi, viszont majdnem kétszer annyi időbe is telik eljutni ide Budapestről. (Szombathelyről viszont már cirka három óra alatt itt lehetünk.) A hét kilométeres pályát éjszakánként kivilágítják – egyedülálló módon egészen 23:30-ig csúszhatunk.

A pálya tetejére kabinos felvonóval lehet feljutni, a csúszkálás mellett az osztrákok vendégszeretetét is érdemes tesztelni a mellette található négy hüttében. Természetesen itt is lehet szánkót bérelni a völgyállomásnál, 7 euróba kerül. Egy csúszásért 16,50 eurót kell fizetni a felnőtteknek, és 9 eurót a gyerekeknek. Egész estére pedig 26,50 euróba kerül a felnőtteknek, és 13,50 euróba a gyerekeknek. Érvényes síbérlettel rendelkezőknek kedvezményt adnak.

Schladming
Schladmingmimi / Travelo

Ha pedig már erre járnak, érdemes megnézni Schladming hangulatos városkáját, és felmenni a szédítő látnivalóiról híres Dachstein gleccserre. Sőt, Salzburg vagy éppen Graz sincs olyan nagyon messze, ha városnézéssel kötnék össze itt is a csúszkálást. Formabontó salzburgi városnéző tippjeinket itt találják, ha pedig Graz nevezetességeire kíváncsiak, azokról itt írtunk korábban.

Ausztria leghosszabb szánkópályája

Ha mindenből a legekre kíváncsi, így szánkópályából sem éri be rövidebbekkel, a Wildkogel Arena síterepre, azon belül is a Brambergre kell elutaznia. Budapestről közel hét órát kell autózni érte, szóval ide nem lehet csak úgy kiugrani, érdemes hosszabb üdülést tervezni. Ami miatt viszont megéri eljönni idáig, az Ausztria leghosszabb szánkópályája. 14 kilométeren át, 1300 méteres szintkülönbséget lehet itt lecsúszni: egy menet a gyorsaságunk függvényében 30-50 percet vesz igénybe. A pályát esténként tíz óráig kivilágítják. Szánkót bérelni lehet, és itt engedélyezett mindenfajta más csúszós eszköz, például a bob használata is. Egy csúszás felnőtteknek 11 euró, gyerekeknek 5 euró, napijegy felnőtteknek 29 euró, gyerekeknek 14 euró.

Oszd meg másokkal is!
Mustra