Így válasszon ruhát karácsonyra!

A karácsonyi szetteket figyelembe véve általában két típus létezik: van, aki teljesen  hétköznapi ruhában ül le vacsorázni, de olyan is van, aki elkészíti magát és a legszebb ruhájában teszi. Most utóbbiaknak kedvezünk és közülük is azoknak, akik még mindig bizonytalanok, hogy milyen testalkatra milyen ruhadarab illik: a Harper's Bazaar, illetve négy típus és 12 celebnő segítségével mutatjuk meg, hogy milyen fazonra csapjon le az üzletekben.

Ha fiús a testalkata

Ebben az esetben a ruhára kell bíznia, hogy (a közízlés által) nőies formát csináljon magának. Nem mondunk újat azzal, hogy ez a legtöbbször a derekat jelenti, amit elérhet övekkel és peplummal is, de jó szolgálatot tehetnek a pliszírozott anyagok és a fodrok. A kicsit nagyobb ruhák eltakarhatják azt, hogy nincsen darázsdereka, de vigyázzon: a túl nagy méretű ruhákkal csak ront a helyzeten.

Javíthat a helyzeten egy vagány dzsekivel is, ami mind skinny, mind a lazább szabású nadrágokkal jól mutat. Nyugodtan vessen be mintákat is - ezek optikailag segítik a formálást.

001
Getty Images

Ha formás a teste

Ebben az esetben az alakkövető, de nem túl szűk ruhákat keresse! Ez a kategória nem azokat a dresszeket foglalja magában, amikbe a Kardashian-klán tagjai préselik bele magukat - inkább a lenti fotókból és celebnőkből inspirálódjon. Érdemes a lágyabb anyagok közül válogatnia, amik "siklanak" a testen, a fazonok közül pedig a nagy nyakkivágással rendelkezőek állnak a legjobban. Attól, hogy esetleg még szilveszterre is felvenné a ruhát, ne válasszon lotyósat: olyat újítson be, ami épphogy a térde felett végződik.

Nyugodtan hangsúlyozza a homokóra alakját, de arra figyeljen, hogy az öv ne legyen túl szoros és vacsora után is kapjon benne levegőt.

002
Getty Images

Ha kis teste van

A midi fazonú szoknyák sajnos még jobban összenyomják, így mindenképpen ennél hosszabb, de inkább rövidebb darabok után nyúljon. Ne akarjon úgy nagyobbnak tűnni, hogy S-es ruhák helyett L-eset vesz fel, mert úgy néz majd ki, mint a kislány, aki belemászott az anyukája gardróbjába. Helyette apró trükköket vessen be, ilyen lehet például az, ha kicsit feljebb tolja vagy varratja a felsője ujját, hogy több látszódjon a karjából. 

Bár a magassarkú cipők szinte kötelezőek az alacsonyabb nőknek, azért arra figyeljen, hogy a túl nagy platformmal furán fog kinézni. Szabály: a cipő sarka sose legyen nagyobb, mint a vádli hosszának a fele!

003
Getty Images

Használja ki, ha magas!

Bár a fodrok most meglehetősen divatosak, kerüljön minden olyan dolgot, ami kislányos, ugyanis az magas testalkaton nem mutat valami jól. Ne ódzkodjon a plusz centiktől: nyugodtan viseljen magassarkút, ha a kosztüm vagy a ruha megköveteli, de azért ne a 15 centisek között válogasson. Minták közül inkább a visszafogottabbakra koncentráljon, színek közül pedig - mivel "nagy" felületen oszlanak el - kerülje a túl harsányakat.

004
Getty Images
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek