Karácsonyi dekorálási ötletek nem csak profiknak

Mivel már nyakunkon van az advent, így lassan belekezdhet a lakás díszítésébe is, hogy ráhangolódhasson az ünnepre. Ehhez pedig nem kell feltétlenül a karácsonyfa, azt hagyjuk meg a legvégére, igazi korona gyanánt.

Sokszor futhatunk bele abba a hibába, hogy a boltokban vásárolgatás közben töményen az arcunkba tolt ünnepi giccsparádé miatt már rég kiábrándultunk az ünnepi hangulatból, mire megérkezik a karácsony. Erre megoldás lehet, ha igyekszünk valamivel kevesebbet korzózni az üzletekben, és az otthonunkat is úgy díszítjük fel, hogy kellemes és hangulatos legyen, és segítsen megtartani az ünnepi várakozást egészen karácsonyig.

Színek

A karácsony két legjellegzetesebb színe a piros, és a fehér, szóval legjobb, ha a kettőt egyszerre alkalmazza. Persze nem szabad őket nagyon töményen használni, mert akkor pontosan abba a hibába esik, mint az üzletek. A visszafogott hatás megvalósítható takarókkal, díszpárnákkal, amikre kerülhetnek minták is. és persze legjobb, ha semleges színű bútoraink vannak, hiszen akkor érvényesülnek a leginkább a kiegészítők (ez utóbbi persze minden évszakhoz hangolt dekorációra érvényes).

„A hagyományos piros és fehér mellett bátran alkalmazhatunk más színeket is. A klasszikus hangulat megteremtéséhez a kék, barna, zöld színek párosítása arannyal és ezüsttel igazán esztétikus megjelenést biztosít otthonunkban. Ha meghitt, érzékeny világot szeretnénk varázsolni enteriőrünkbe, a lazac, rózsaszín, rozsdabarna és szürke árnyalatok a mi színeink. Törekedjünk arra, hogy csínján bánjunk a meleg és hideg színek vegyes használatával, nehogy ellenkező hatást érjünk el" - ajánlja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

shutterstock 225294097

"Ha lakásunkban hangsúlyos színek találhatóak egyensúlyba hozhatjuk, ha mellé kevésbé erőteljes, illetve pasztellszíneket használunk. Ha drámaibb hatást szeretnénk elérni, fokozhatjuk a hangulatot a fekete szín mellé párosított bordó, rózsaszín illetve barna színek használatával. Ehhez a hangulathoz a selyem és muszlin anyagok alkalmazása, egyedi és újszerű ünnepi enteriőrt eredményez.

Ha meglévő kanapénk, fotelünk, vagy asztalunk színét, mintáját tüntetnénk el az ünnepekre, használjunk, különböző takarókat, abroszokat, melyek színe, mintája nemcsak a bútor, de szobánk díszítő elmévé is válik.” 

Fények

Természetesen a gyertyafény szervesen hozzátartozik a karácsony hangulatához, nem is kell velük spórolni. A gyertyatartók és a kis, táncoló lángok főleg este mutatósak, amikor a meleg fény igazán érvényesül. A lámpákat el is felejtheti az esti tévézéshez, de olvasáshoz azért inkább erősebb fényforrást használjon. A gyertyák helyettesíthetőek persze kis mesterséges fényforrásokkal is, mint amilyenekkel az izzósorok rendelkeznek. Ráadásul a karácsony jellegzetes kellékei is, így igazán illenek a szobába. Teheti őket egy nagyobb vázába csavarva, de fel is akaszthatja a falra, vagy tekerheti az összehúzott sötétítőfüggönyre.

shutterstock 119041129

„Ezek mellett a különböző mécsesek alkalmazása különleges hangulatot biztosít, a párologtatóval ellátott mécsesekkel pedig ünnepi illatokat is teremthet. A boltokban kapható gyertyatartók, lámpák mellett egyedi enteriőrt kaphat, ha saját kezűleg készít ilyeneket. A festett befőttesüvegbe vagy a kilyukasztott konzervdobozba helyezett mécsesek nagyon jól tudnak mutatni. Ha meglévő lámpát használ, kicserélheti az égőt valamilyen színezettre, mellyel más színhatást kap a szoba. Hasonló hatást érünk el, ha égősort és organzát használunk együtt.”

Karácsonyfadíszeket nem csak a fára tehet

A legkönnyebben a legkézenfekvőbb dekorációs elemekkel, a karácsonyfadíszekkel lehet elérni a hangulatot, de itt érdemes fokozottan odafigyelni arra, hogy ne essen túlzásokba. A legjobb, ha nem szórja tele velük a teret, hanem kisebb területeken, koncentráltan jelennek, meg. Egy nagyobb vázába halmozva a gömbdíszeket nagyon mutatós eredményt érhet el, de ugyanígy tökéletesen mutat egy gyümölcsöstál feldíszítve, vagy egy-egy jól megkreált asztaldísz.

shutterstock 332305802

„Ha nem szeretne káoszt teremteni a sok színnel és kiegészítővel, érdemes a lakásban bizonyos fókuszpontokat találni, ahová a díszekkel vezetheti a tekintetet. Ilyen központi hely lehet az asztal, egy kanapé, melyen hangulatos mintázatú párnák találhatóak. Választhat egy falat, melyet fali dísszel, fényfüzérre aggatott karácsonyi lapokkal dekorál, de kedvességet sugároz egy bejárati ajtón található dísz is. Egy-két szín mellé néhány kiegészítő, valamint a fények máris otthonos hangulatot teremtenek.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek