Ajándékok folyton barkácsolóknak

Nincs mese elért minket is a DIY láz, pörögnek a Facebook oldalak, a workshopok számát követni sem lehet, létrejött egy közösségi barkácsműhely is, már csak a DIY mennyországot jelentő üzletek hiányoznak itthonról, de biztosan annak is eljön az ideje. Addig is örüljünk annak, hogy két új könyv is került a témában a könyvesboltokba, ráadásul mindkettő magyar szerzőktől, ami azt mutatja, hogy valami tényleg elindult ezen a téren. 

B1405328
Bookline

Az egyik Krivarics Ditta, az Otthonkommandó oldal szerzője, akinek Régiből újat címmel jelent meg a könyve. A 174 oldalas, keményborítós könyv elejére kerültek a festéktipusok, pácok, lakkok és a szükséges szerszámok, meg egy duplaoldalas Bosch reklám.

A stílusa abszolút olyan mint egy blogé, nekem néha túlságosan is, de ez persze teljesen egyéni, van akinek épp az áthúzott szavak és a lazaság teszi vonzóvá a könyvet, melyben egy csomó inspirációs bútor átalakítását mutatja be Krivarics. A szép fotókért a dicséret Széll Bálintnak jár, ezektől rögtön mindenki kedvet kap az alkotáshoz. 

Ami kicsit zavaró lehet  kezdők számára, hogy a Festékek című résznél leírt használati szabályok és a könyvben alkalmazottak eltérnek egymástól. Kérdés, itt mikor érdemes a szerzőre hallgatni? Ennek ellenére hitelessé teszi Krivaricsot az az önreflexió, amikor leírja azokat a hibákat, melyeket az alkotás során elkövetett, nem titkolva, hogy vele is előfordulnak ilyenek. A bemutatott bútorok nagy része mindenki számára elérhető árú, ráadásul mindenféle felületkezelés és anyagtípus fel van sorolva a könyvben, így pontos útmutatót kaphatunk, hogyan és mivel érdemes dolgozni. Azoknak lesz jó ajándék ez a szép könyv, akik laikusok, és bár mindig is kacérkodtak a gondolattal, de sosem mertek belevágni a bútorfestésbe. 

B1405948
Bookline

Ha egy könyvnek a címe 101... máris gyanakodni kezdek, főleg ha nem is könyvről, inkább füzetecskéről van szó. Ehhez képest a 101 Horgolás és a 101 Varrás teljesen jól használható könyvecskék. A teljesen laikusoknak szóló kiadványok az első lépésektől kalauzolnak el a megvalósításig. Szerepelnek bennük a szakkifejezések és rövidítések, és az interneten talált tartalmakra is gondoltak a kötet összeállítói, mert mind brit, mind amerikai angollal meg vannak adva a szakszavak és rövidítések. A székely rovásírásnak tűnő mintarajzokat is megmagyarázzák, és mindkét kötetben anyagismeret is helyett kapott. Azoknak lehet jó ajándék ez a két könyvecske, akik kacérkodnak a varrás vagy a horgolás gondolatával,de a túl sok információ hatására eddig féltek belevágni. 

A Nagy DIY könyvet sokan várták már. Különlegessége, hogy magyar bloggerek 21 alkotása szerepel benne. A szép kivitelű, keményfedeles könyvben kaphatunk ötleteket arra, hogyan fessünk át tárgyakat, hogyan készítsünk teljesen új dolgokat, vagy hogyan alakítsunk át valamit. 

Minden munkánál ott szerepel a szükséges idő, pénz és a nehézségi fok, úgyhogy rögtön el lehet dönteni, nekiállunk-e. Az árak számomra néha meglepőek, egy régi hajópadlóból készült kisasztal, amihez négy görgő kell (na jó, meg némi csiszolóvászon is) miért kerül vajon 18000 forintba? Ez még akkor sem jön ki, ha nincs otthon régi hajópadló, hanem most veszünk hozzá faanyagot. Ettől persze könnyen el is megy a kedv az egésztől, pedig az ipari görgő darabja is csak egy ezres. 

borito-nagy-diy-konyv1
boook.hu

Vannak benne nehezen megvalósítható ötletek, de játszi könnyedségűek is. Vannak, amelyek már régóta szembejönnek a Pinteresten, de vannak olyanok is, amiért azt mondhatja az ember, hogy érdemes megvenni a könyvet. Engem mondjuk személy szerint zavar, hogy valaki egy szép és új faládikát használ sablonnak betonöntéshez, amikor egy műanyag doboz is ugyanúgy megteszi, és nem pazarol az ember. Van benne néhány ilyen bosszantó dolog, de alapvetően a koncepció szuper, és ha nem is követi hűen az ember a leírásokat, akkor is egy csomót tanulhat a különböző technikákról. Kitűnő ajándék folyton matató barátnak, barátnőnek, családtagnak és egyéb állatfajtáknak. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek