Teszt: végre megvan a legjobb kókuszos szaloncukor!

Végre eljött a pillanat, amikor nem csak a zselés szaloncukorért rajonganak az emberek, hanem a kókuszos (a vajkaramellással és a rum-kakaóssal pariban), felkerült a dobogóra - legalábbis ízválasztás szempontjából. 

Ezek a legkelendőbb szaloncukrok

Szaloncukortrendek, a Tesco felmérése alapján:

Az egészségtudatos (diabetikus) szaloncukrok egyre népszerűbbek, forgalma és a választék szezonról szezonra körülbelül triplázódik.

A minőségi termékek irányába megy a tendencia: aki eddig bevonót használt az vált tejcsokira, aki tejcsokit, az igyekszik növelni a kakaótartalmat és váltani étcsoki, valódi csokis bevonatra.

Népszerű ízek:  

1. zselés: piros gyümölcsös, almás, citromos,  

2. klasszikus ízek: vajkaramellás, rum-kakaós, kókuszos,  

3. trendi ízek: marcipános, kávés ízek (kapucsínó), tojáslikőrös, kakaós.

Bár ugyan ez mellékes, a kókuszos szaloncukroknak általában kék-ezüst, kék-arany, vagy csak simán kék a csomagolása (mi sem értjük miért), és ezek mind nagyon jól mutatnak a fenyőfán. A szaloncukrokat a hiperekből és szuperekből szereztük be, és már rég lement a teszt, mire kiderült, hogy van egy új szaloncukorvonal, amiben van kókuszos változat is. Talán jövőre.

Az asztalra nyolcféle szaloncukor került, egy rendkívül jót találtunk, és jó néhány borzalmas volt.

A maximálisan elérhető pontszám 20 volt, ízre és állagra adtunk pontokat. A kóstoló lényege az volt, hogy mindenki finom kókuszos szaloncukrot akaszthasson a fájára, de persze ha inkább fogyókúrázna az ünnepek alatt (haha!), akkor a legrosszabbat válassza, garantáljuk, hogy nem fog csalódni. Nem tudományos alapon vizsgáltuk a szaloncukrokat, de mindegyiknél feltüntettük az összetevőlistát, hogy azért tudja, hogy mit eszik.

Utolsó helyezett: SPAR kimért szaloncukor, 5  pont

Rendkívül visszataszító ez a szaloncukor, lehet, hogy nem is emberi fogyasztásra szánták?! 

MG 8756

Összetevők: nem volt a csomagoláson adat.

„Na, erről jut eszembe az a balatoni büfé, ahol a leggagyibb kókuszos csokit árulják. Ez is olyan, de legalább nincs poloskaíze.” „Tejpor, kókuszreszelék és csokibevonó. Borzalmas.” „Kókuszos testápoló.” „Aljas átverés ez az idilli tájkép a csomagoláson, ez a legrosszabb. Ciki, hogy karácsony előtt egy hónappal már csúnya a csokija, mire számítanak ezek? Az íze nagyon rossz, nem kókusz, hanem valami rossz vegyülék. A kóstolófalatot sem ettem meg, ha lehet mínusz pontot adni, adnék.”

Hatodik helyezett: Penny Market kimért szaloncukor, 6 pont

Bár a csomagolása eltér a sparosétól, ízre hozza az utolsó helyezett világát. Kókusz íze nincs, de biztosan jól mutat majd a fán, mert szép a csomagolása.

MG 8753

Összetevők: nem volt a csomagoláson adat.

„Ez is egy olyan kókuszos szaloncukor, amiből valahogy kifelejtették a kókuszt, ilyen cukros konzumtöltelék ez is.” „Nagyon puha, tejes, kókuszos és szörnyen édes.” „Az ég világon semmi kókuszíze, de nyomokban olyan mintha kókuszreszeléket ennék.” „Ez is egy semmilyenke csomagolás, a massza vajon miért nyúlik? Fura pillecukortöltelék, nem érzek kókuszt, viszont túl édes. Kókuszos szaloncukorként nulla.”

Hatodik helyezett: Csengettyű szaloncukor, 6 pont

Megosztott helyezésben lett utolsó előtti a Csengettyű, a pennys is pont ugyanezt tudja. A retró szaloncukor minden formáját megtestesíti: kemény, semmi kókuszíze nincsen, vagyis ami van, az is inkább mesterséges aroma, mintsem igazi kókusz íz. Valaki még az autóillatosító szagát is megérezte benne, szóval ha másra nem is jó, szórja tele a kocsiját vele, és élvezze a kókusz illatot. De vigyázzon! Nyár előtt azért dobja ki őket, mielőtt még szétolvadnának a kárpiton.

MG 8738

Összetevők: fondant (cukor, glükóz szirup, ivóvíz), hidrogénezett növényi zsír, cukor, kókuszreszelék, szőlőcukor (dextróz-monohidrát), zsírszegény kakaópor, tejsavópor, nedvesítőszer: szorbit, kukoricakeményítő, ivóvíz, glükóz szirup, emulgeálószer: szójalecitin, tartósítószer: kálium-szorbát, aromák, enzim: invertáz.

„Hűűű, de rossz! Konzum szaloncukor kókuszaromával.” „Hát ez kemény és olyan, mintha marcipán lenne benne némi kókusszal vegyítve. Étcsokis, és nem finom.” „Autóillatosítós utóíz.” „Ezt borítja a legszebb csoki, a belseje egy talán marcipános massza, nem finom, és semmi kókuszíze nincs, nem ettem meg.”

Ötödik helyezett: Auchan szaloncukor, 8 pont

Vigyázzon, mert a francia hiperben kétféle „saját márkás” szaloncukor van: az egyik előrecsomagolt (amilyen a fotón is van), a másik meg kimért. Mi az előbbit vettük, az olcsóbb is. Nem tudjuk, hogy van-e különbség a két termék között, de gyanítjuk, hogy nem sokban térnek el egymástól. 

MG 8751

Összetevők: fondan (cukor, víz, glükózszirup), kakaós ételbevonó (min. 20%), kókuszreszelék 8%, dextróz, pálmaolaj, tejsavópor, zsírszegény kakaópor, aroma, tartósítószer (kálium-szorbát). 

„Ipari bounty, rossz csoki+kellemetlen mellékízű töltelék.” „Kinézetre olyan, mintha már legalább egy éves lenne - mondjuk lehet, hogy ez így is van... A kókusz ellenben tök jó benne, kár, hogy a bevonó elcseszi az egészet.” „Gejl és darabos a csoki.” „Ránézésre olcsó csomagolás, maga a szaloncukor csúnya. Nem csoki borítja, benne morzsás cukorpép, nem ettem meg.”

Negyedik helyezett: Stollwerck szaloncukor, 9 pont

A Stollwerck csokoládéról mindig a régi, fémdobozos kakaók és csokoládék jutnak eszünkbe, azokat mindig nagyon bírtuk. A szaloncukroknak sincs egyébként túl sok baja, ha csak nem az, hogy tejcsokoládés, és nagyon édes. 

MG 8745

Összetevők: cukor, dextróz,  kókuszreszelék 12%,  glükózszirup, kakaóvaj, cukrozott sűrített tej, zsíros tejpor, kakaómassza, növényi zsír (pálma),  tejsavópor, aszkorbinsav, etil-alkohol, étkezési só, aromák, lecitinek, poliglicerin-poliricinoleát, invertáz.

„Hát, ez nem jó, de nem is annyira tragikus, túl édes, cserébe viszont nem elég kókuszos.” „Tejcsokis, kemény sajnos, a csoki egész jó rajta. A kókusznak fura mellékíze van.” „Ebből többet is tudnék enni.” „Ilyeneket tavaly is kötöztem a fára, csakhogy az nem tejcsokiszínű bevonóval készült. A belseje állaga közepes, de 790 százalékkal édesebb a kelleténél. Íze nincs. Nem ettem meg.”

Bronzérmes: Bonbonetti szaloncukor, 10 pont 

Elég hasonló az összetevőlistájuk az előzővel, ami nem feltétlenül nagyon furcsa, mert a két cég egybeolvadt pár éve. Ez még mindig nem egy világverő szaloncukor.

MG 8749

Összetevők: cukor, dextróz,  kókuszreszelék 12%,  glükózszirup, kakaóvaj, cukrozott sűrített tej, zsíros tejpor, kakaómassza, növényi zsír (pálma),  tejsavópor, aszkorbinsav, etil-alkohol, étkezési só, aromák, lecitinek, invertáz.

„Rémes csoki rettenetes töktelékkel, maga a borzalom. Gondolom 100 forint belőle egy kiló, de ne dőljenek be, annyit sem ér!” „Ez tejcsokis, vékony a bevonója, botrányosan édes, de legalább nem rossz az íze. És talán nem is bevonós.” „Valami régi csokira emlékeztet.” „Amin hópehely van azzal engem megvettek, de ez akkor is egy közepesen olcsó csomagolás. Csinos forma, tejcsokiszín. A belsejében van rum is, egészen közelíti a Rum-Kokost. Bár keserű lenne a csokija! Lehet, hogy megeszem. (Update: megettem.)” 

Ezüstérmes: Szerencsi szaloncukor, 14,5 pont 

Évek óta a piacon van a Szerencsi szaloncukor. Igazi sztaniolpapíros csomagolásban van, ami a régi időket idézi, nem "soha nem ettem ilyen jót" finom, de azért simán be lehet vágni belőle egy dobozzal, ha éppen van belőle kéznél.

MG 8742

Összetevők: fondan (cukor, víz, glükózszirup), étcsokoládé min. 20% (kakaómassza, cukor, kakaóvaj, emulgeálószer: lecitinek (szója), aroma), kókusz reszelék 15%, dextróz, sovány tejpor, részben hidrogénezett növényi zsírok és olajok (pálma, shea), tartósítószer: kálium-szorbát, enzim: invertáz, aroma.

„Nem egy nagy eresztés, de legalább nem bántó. Mondjuk közepesnek.” „Miért kell mindnek tejporból lennie?! Étcsokis. Jó ez a bevonó, vékony is, de a tölteléket gondolják át újra.” „Jó, hogy nem túl édes, van egy kis kókuszíze.” „Étcsoki, éppen nem túl édes, azt hiszem, a második helyezett nálam.”

Aranyérmes: Sweet home szaloncukor (Lidl), 19 pont

Fölényesen nyert a Lidlös szaloncukor, és a többihez képest tényleg elképesztően finom. Ez tényleg egy jó termék, és igen, hasonlít a Bountyra. Kár, hogy csak karácsonykor lehet kapni. 

MG 8741
Dívány

Összetevők: fondan (cukor, víz, glükózszirup),  21,3% kókuszreszelék,  étcsokoládé, lecitinek, szorbitok, glükózszirup, invertáz, kálium-szorbát.

„Ez finom! Nincs mellékíze, tök jó! Ilyet vennék, hova menjek?” „ÚÚÚÚÚ, hát ez k finom! Ilyet bármikor ennék! Nagyon jó a csoki rajta, és a kókusz is isteni. Egyáltalán nem száraz vagy kemény, szálas kókusztöltelék van benne, nagyon bejön!” „Bountys beütés, jó.” „Egy fokkal jobb kinézetű olcsó-csomagolás, csokibb szín. A belseje tök finom! Bountyízű!! A felét elraktam a végére, hogy jó legyen a szám íze.”


Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 20) Itt vettük
Sweet home szaloncukor (Lidl) 649 1854 19 Lidl
Szerencsi szaloncukor 1899 5425 14,5 Auchan
Bonbonetti szaloncukor 1199 3475 10 Auchan
Stollwerck szaloncukor 1059 3025 9 Auchan
Auchan szaloncukor 319 797 8 Auchan
Csengettyű szaloncukor 929 2322 6 Auchan
Penny Market kimért szaloncukor 999 999 6 Penny Market
SPAR kimért szaloncukor 999 999 5 SPAR
Oszd meg másokkal is!
Mustra