Ajándéktipp stresszes felnőtteknek: elő a filcekkel és a színes ceruzákkal!

Emlékszik még arra az időre, amikor színes ceruzák, filctollak és zsírkréták halmai közepette, kidugott nyelvvel színezett? És arra, hogy milyen jó is volt életre kelteni a fekete-fehér ábrákat? Van egy jó hírünk - ha esetleg valamiért ez a fontos fordulat elkerülte volna a figyelmét -, most már vannak felnőtteknek készült színezőkönyvek és kifestők. A hajtás után megmutatjuk, hogy mitől lett ez akkora őrület és mi a kínálat. 

Mi ez az egész?

Kezdjük ott, hogy a felnőtteknek szóló kifestők nem számítanak újdonságnak, csak nem mindenki tudott róluk. A New Yorker szerint azután indult be az üzlet, hogy 2011-ben egy brit kiadó megkérte Johanna Basford illusztrátort, hogy csináljon egy színezőt gyerekeknek, ő viszont azt mondta, inkább felnőtteknek rajzolna, ugyanis imádják a műveit. Így született meg a Titkos kert - Színezőkönyv mesébe illő rajzokkal, ami több millió példányban kelt el megjelenése óta. Jó, a műfaj népszerűségéhez hozzájárult a 2012-es Art-thérapie: 100 coloriages anti-stress és a Dover Publishing Creative Haven című sorozata is, és az is, hogy mindenki elkezdte feltöltetni a közösségi oldalakra a műveit és tippjeit. Persze a színezés csak egy szelete annak a jelenségnek, amit úgy hívnak, hogy Pán Péter piac, vagyis az, hogy a felnőttek körében kezdenek egyre népszerűbbé válni az olyan tárgyak és tevékenységek, melyek korábban kizárólag a gyerekkorhoz kötődtek.

Mire jó?

Nagyon sokféle kifestő kapható, van, aminek társadalmi üzenete van, ami csak szórakoztatni akar, de a meditatív, művészetterápiás, stresszoldó színezőkből van a legtöbb. Nem csoda, hogy egy elcsépelt kifejezéssel éljünk, a mai rohanó világban ezek elég jó hívószavak. De tényleg segítenek? A művészetterápia létező módszer, de a szakértők szerint a színezés más tészta, hiszen valójában nem egy alkotó folyamat mint a rajzolás vagy festés - írja a Guardian. Donna Betts művészetterapeuta szerint a kifestőzés olyan mint a zenehallgatás, ami ugye köszönőviszonyban sincs azzal, mint amikor valaki valamilyen hangszeren játszik. 

DSC09292
Fotó: Dívány

Drena Fagen szintén művészetterápiával foglalkozik, és szerinte nem kell ennyire kritikusnak lenni. Tény, hogy nem tekinthetünk rá terápiás eszközként, és önmagában talán nem hatásos, de segíthet abban, hogy megbirkózzunk a nehéz helyzetekkel. A Psyhology Today egyik szerzője, Cathy Malchiodi is azok táborát szaporítja, akik szerint a színezés csak színezés, nem több, de megjegyezi, vannak létező, de egy kicsit hevenyészett bizonyítékok arról, hogy a kifestőzés mint repetitív tevékenység, valóban nyugtató hatású.

Emberkísérlet

Miután ennyi minden jót és kevésbé jót olvastunk a színezőkről, úgy döntöttünk, adunk nekik egy esélyt, főleg azért, mert a karácsony előtti időszak tényleg elég stresszes, tehát minden eszközre szükségünk van, amivel csökkenthetjük egy kicsit a feszültséget, és hátha mégis működik. Mert hát valami oka csak van annak, hogy ennyien rákattantak. 

De vissza az elejére, a színezéshez ugye nem elég a könyv, kell a filctoll és/vagy színes ceruza is. Ha ajándékról van szó, akkor persze mellé lehet csapni a kifestőnek, de ha tudjuk, hogy a célszemély azok közé tartozik, akiknek a papírírószer üzlet maga a mennyország, ne fosszuk meg ettől az élménytől. Mi mindkét eszközzel próbálkoztunk, vannak minták, amikkel az első működik jobban, például a Pandala-szigetek című meditatív színezőjénél nekünk a filc vált be, Lee Il-Sun Napsütötte Franciaország című kifestőjének rajzait viszont ceruzával keltettük életre, mert ezzel jobban lehet satírozni, árnyékolni.

És hogy bevált-e? Sajnos csak rövid távú tesztre volt idő, így nem tudom, hogy ha több hónapon keresztül minden nap színezünk egy kicsit, akkor könnyebben viseljük majd a mindennapos apró bosszúságokat, esetleg eszünkbe jut-e valami jó megoldás egy problémára, ami már több hónapja nyomaszt minket. (A szakértők szerint nem valószínű, ugye.) Ugyan félóránál tovább nem igazán kötött le a színezgetés (mondjuk más se nagyon szokott, tahát a hiba talán az én készülékemben van), de adott pillanatban mindenképpen kikapcsol és felszabadít, mert tényleg nem dől össze a világ, ha túlfut a ceruza a vonalon vagy ha egy képet csak egy hét alatt fejezünk be (nekünk ennyi volt a szintidőnk), mert a színező megvár, vagyis olyan nyomasztó szavakat tanulhat meg elengedni - ha csak egy rövid időre is - mint a tökéletesség, azonnal, most és rögtön. És tessék, már ömlenek is belőlünk az internetbarát bölcsességek. 

Végkövetkeztetés: Egy próbát mindenképpen megér, ártani biztosan nem fog, és ki tudja, talán pont ez kell ahhoz, hogy elkezdjen firkálgatni, rajzolgatni, ami viszont bizonyítottan jót tesz a léleknek. 

Hol és mit?

Az Amazonon hihetetlen választék van, van színező az állatmániásoknak, azoknak, akik részegen alkotnának vagy a Grimm-mesék dögösített női főszereplőivel foglalatoskodnának, vagy, akik imádják a fraktálokat (kösz, Wired!) és így tovább, és így tovább. A Barnes&Noble oldalát is érdemes felkeresni, itt Johanna Basford kifestői a legkelendőbbek, de lehet kapni Trónok harca és Sherlock színezőt is, de ha hideg rázza ki Donald Trumptól, akkor vele is csúnyán elbánhat pár színes ceruzával vagy filctollal.

A felsorolásból nem hagyhatjuk a Book Depositoryt sem, hiszen ők ingyen szállítanak a világ minden pontjára. Náluk Ryan Hunter és Taige Jensen 2012-es könyve vezet. Róluk már mi is írtunk korábban, és az olvasók szerit inkább menő mint ciki, amit csinálnak. Természetesen itt is találhatnak a tévésorozatok kedvelőinek való ajándékot, a népszerűségi sorrendben egészen előkelő helyett foglal el a Breaking Bad kifestő. És egy kis hazai vonatkozás. Mindhárom korábbam említett külföldi webshopban megrendelhetőek a magyar születésű, de jelenleg New Yorkban élő Nikolett Corley kifestői is

Persze nem kell külföldi oldalakon kutakodnia, itthonról is rendelhet. A Bookline-on is több kifestő kapható, például a korábban már említett Johanna Basford színezői vagy a Trónok harcás könyv. De magyar vonatkozású kifestők is vannak, Parádi Orsolya Pandala-szigetek című meditatív színezője, amit ugye mi is kipróbáltunk. Ugyanitt megvásárolhatja az emberkísérlet másik kifestőjét, Lee Il-Suntól a Napsütötte Franciaországot, valamint a sorozat másik színezőjét, a Csodálatos Olaszországot is, de ha jobban vonzza a Távol-Kelet, akkor japán mintákkal, ha pedig a múlt, akkor vintage ábrákkal is lazíthat. És ha hiszi, ha nem, van kreatív színezőnaptár is idézetekkel, bölcsességekkel megspékelve, sőt - itt állt meg bennünk tényleg az ütő egy pár pillanatra - Fejős Éva is jelentkezett egy kifestővel! Jól sejti, a szerzőnő regényeinek helyszíneit idézi fel a könyvben. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.