Ajándéktipp stresszes felnőtteknek: elő a filcekkel és a színes ceruzákkal!

Emlékszik még arra az időre, amikor színes ceruzák, filctollak és zsírkréták halmai közepette, kidugott nyelvvel színezett? És arra, hogy milyen jó is volt életre kelteni a fekete-fehér ábrákat? Van egy jó hírünk - ha esetleg valamiért ez a fontos fordulat elkerülte volna a figyelmét -, most már vannak felnőtteknek készült színezőkönyvek és kifestők. A hajtás után megmutatjuk, hogy mitől lett ez akkora őrület és mi a kínálat. 

Mi ez az egész?

Kezdjük ott, hogy a felnőtteknek szóló kifestők nem számítanak újdonságnak, csak nem mindenki tudott róluk. A New Yorker szerint azután indult be az üzlet, hogy 2011-ben egy brit kiadó megkérte Johanna Basford illusztrátort, hogy csináljon egy színezőt gyerekeknek, ő viszont azt mondta, inkább felnőtteknek rajzolna, ugyanis imádják a műveit. Így született meg a Titkos kert - Színezőkönyv mesébe illő rajzokkal, ami több millió példányban kelt el megjelenése óta. Jó, a műfaj népszerűségéhez hozzájárult a 2012-es Art-thérapie: 100 coloriages anti-stress és a Dover Publishing Creative Haven című sorozata is, és az is, hogy mindenki elkezdte feltöltetni a közösségi oldalakra a műveit és tippjeit. Persze a színezés csak egy szelete annak a jelenségnek, amit úgy hívnak, hogy Pán Péter piac, vagyis az, hogy a felnőttek körében kezdenek egyre népszerűbbé válni az olyan tárgyak és tevékenységek, melyek korábban kizárólag a gyerekkorhoz kötődtek.

Mire jó?

Nagyon sokféle kifestő kapható, van, aminek társadalmi üzenete van, ami csak szórakoztatni akar, de a meditatív, művészetterápiás, stresszoldó színezőkből van a legtöbb. Nem csoda, hogy egy elcsépelt kifejezéssel éljünk, a mai rohanó világban ezek elég jó hívószavak. De tényleg segítenek? A művészetterápia létező módszer, de a szakértők szerint a színezés más tészta, hiszen valójában nem egy alkotó folyamat mint a rajzolás vagy festés - írja a Guardian. Donna Betts művészetterapeuta szerint a kifestőzés olyan mint a zenehallgatás, ami ugye köszönőviszonyban sincs azzal, mint amikor valaki valamilyen hangszeren játszik. 

DSC09292
Dívány

Drena Fagen szintén művészetterápiával foglalkozik, és szerinte nem kell ennyire kritikusnak lenni. Tény, hogy nem tekinthetünk rá terápiás eszközként, és önmagában talán nem hatásos, de segíthet abban, hogy megbirkózzunk a nehéz helyzetekkel. A Psyhology Today egyik szerzője, Cathy Malchiodi is azok táborát szaporítja, akik szerint a színezés csak színezés, nem több, de megjegyezi, vannak létező, de egy kicsit hevenyészett bizonyítékok arról, hogy a kifestőzés mint repetitív tevékenység, valóban nyugtató hatású.

Emberkísérlet

Miután ennyi minden jót és kevésbé jót olvastunk a színezőkről, úgy döntöttünk, adunk nekik egy esélyt, főleg azért, mert a karácsony előtti időszak tényleg elég stresszes, tehát minden eszközre szükségünk van, amivel csökkenthetjük egy kicsit a feszültséget, és hátha mégis működik. Mert hát valami oka csak van annak, hogy ennyien rákattantak. 

De vissza az elejére, a színezéshez ugye nem elég a könyv, kell a filctoll és/vagy színes ceruza is. Ha ajándékról van szó, akkor persze mellé lehet csapni a kifestőnek, de ha tudjuk, hogy a célszemély azok közé tartozik, akiknek a papírírószer üzlet maga a mennyország, ne fosszuk meg ettől az élménytől. Mi mindkét eszközzel próbálkoztunk, vannak minták, amikkel az első működik jobban, például a Pandala-szigetek című meditatív színezőjénél nekünk a filc vált be, Lee Il-Sun Napsütötte Franciaország című kifestőjének rajzait viszont ceruzával keltettük életre, mert ezzel jobban lehet satírozni, árnyékolni.

És hogy bevált-e? Sajnos csak rövid távú tesztre volt idő, így nem tudom, hogy ha több hónapon keresztül minden nap színezünk egy kicsit, akkor könnyebben viseljük majd a mindennapos apró bosszúságokat, esetleg eszünkbe jut-e valami jó megoldás egy problémára, ami már több hónapja nyomaszt minket. (A szakértők szerint nem valószínű, ugye.) Ugyan félóránál tovább nem igazán kötött le a színezgetés (mondjuk más se nagyon szokott, tahát a hiba talán az én készülékemben van), de adott pillanatban mindenképpen kikapcsol és felszabadít, mert tényleg nem dől össze a világ, ha túlfut a ceruza a vonalon vagy ha egy képet csak egy hét alatt fejezünk be (nekünk ennyi volt a szintidőnk), mert a színező megvár, vagyis olyan nyomasztó szavakat tanulhat meg elengedni - ha csak egy rövid időre is - mint a tökéletesség, azonnal, most és rögtön. És tessék, már ömlenek is belőlünk az internetbarát bölcsességek. 

Végkövetkeztetés: Egy próbát mindenképpen megér, ártani biztosan nem fog, és ki tudja, talán pont ez kell ahhoz, hogy elkezdjen firkálgatni, rajzolgatni, ami viszont bizonyítottan jót tesz a léleknek. 

Hol és mit?

Az Amazonon hihetetlen választék van, van színező az állatmániásoknak, azoknak, akik részegen alkotnának vagy a Grimm-mesék dögösített női főszereplőivel foglalatoskodnának, vagy, akik imádják a fraktálokat (kösz, Wired!) és így tovább, és így tovább. A Barnes&Noble oldalát is érdemes felkeresni, itt Johanna Basford kifestői a legkelendőbbek, de lehet kapni Trónok harca és Sherlock színezőt is, de ha hideg rázza ki Donald Trumptól, akkor vele is csúnyán elbánhat pár színes ceruzával vagy filctollal.

A felsorolásból nem hagyhatjuk a Book Depositoryt sem, hiszen ők ingyen szállítanak a világ minden pontjára. Náluk Ryan Hunter és Taige Jensen 2012-es könyve vezet. Róluk már mi is írtunk korábban, és az olvasók szerit inkább menő mint ciki, amit csinálnak. Természetesen itt is találhatnak a tévésorozatok kedvelőinek való ajándékot, a népszerűségi sorrendben egészen előkelő helyett foglal el a Breaking Bad kifestő. És egy kis hazai vonatkozás. Mindhárom korábbam említett külföldi webshopban megrendelhetőek a magyar születésű, de jelenleg New Yorkban élő Nikolett Corley kifestői is

Persze nem kell külföldi oldalakon kutakodnia, itthonról is rendelhet. A Bookline-on is több kifestő kapható, például a korábban már említett Johanna Basford színezői vagy a Trónok harcás könyv. De magyar vonatkozású kifestők is vannak, Parádi Orsolya Pandala-szigetek című meditatív színezője, amit ugye mi is kipróbáltunk. Ugyanitt megvásárolhatja az emberkísérlet másik kifestőjét, Lee Il-Suntól a Napsütötte Franciaországot, valamint a sorozat másik színezőjét, a Csodálatos Olaszországot is, de ha jobban vonzza a Távol-Kelet, akkor japán mintákkal, ha pedig a múlt, akkor vintage ábrákkal is lazíthat. És ha hiszi, ha nem, van kreatív színezőnaptár is idézetekkel, bölcsességekkel megspékelve, sőt - itt állt meg bennünk tényleg az ütő egy pár pillanatra - Fejős Éva is jelentkezett egy kifestővel! Jól sejti, a szerzőnő regényeinek helyszíneit idézi fel a könyvben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek