Lehet személyi kölcsönből karácsonyozni, csak minek

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a legrosszabb, amit tehet, ha úgy gondolja, hogy a karácsonyi ajándékozást hitelből fogja megoldani. Ha valamiért mégis így dönt, akkor viszont legalább járja körbe jól a lehetőségeket és ne ugorjon bele meggondolatlanul bármilyen jónak tűnő ajánlatba, ugyanis rengeteget spórolhat, ha okosan választ. 

Személyi kölcsön

A bankok oldalán szereplő hitelkalkulátorok, bár nem minősülnek ajánlattételnek, de mégis megmutatják, hogy mire számíthat, ha ott vesz fel személyi kölcsönt. 300 ezer forintos hitelösszeggel számoltunk, ez valóban elég nagyobb kaliberű ajándékokra, vagy akár egy utazásra is. A kifutási időben viszonylag rövid periódust számoltunk, hiszen jövőre is lesz karácsony, és ha talán akkor még nem is akar újra sokat költeni, jó ha nem kell sokáig nyögnie a 2015-ös ünnepet, ezért 4 évre néztük a hiteltörlesztést. Néhány bank nem foglalkozik ilyen kis hitellel, ám mi mégis azt tanácsoljuk, hogy nagyobba ne vágjon bele, inkább legyen szerényebb a karácsony. A kikalkulált havi törlesztőrészleteket beszoroztuk a futamidővel és így arra vonatkozóan is tudunk iránymutatást adni, hogy a 300 ezer forint után mennyit kell visszafizetnie. Megnéztük mit tudnak az éppen akciós hitelek: ezeket általában december végéig veheti igénybe, és van ahol étkezési utalványt adnak "jutalmul", van ahol kedvezőbbek a feltételek, és olyan is akad, ahol elengedik minden decemberben a törlesztőrészletet. Arra viszont számítson, hogy a hitelnek talán bankváltás lesz a vége. 

300 ezer forint kölcsön, 4 éves (48 hónap) futamidővel
   Havi törlesztőrészlet Kölcsön lejáratkor visszafizetett összeg Akciós hitel?
CIB Bank 8850 forint 389.400 forint   Igen. Bővebb részletek itt
Cofidis  9990 forint (46 hónap) 449.496 forint Nem. Bővebb részletek itt  
Erste Bank 8856 forint 425.088 forint Nem. Bővebb részletek itt
K&H Bank 8968 forint 430.464 forint Nem. Bővebb részletek itt
OTP Bank 8968 forint 430.464 forint Igen. Bővebb részletek itt
Raiffeisen Bank 8425 forint 404.400 forint Igen. Bővebb részletek itt

Hitelkártya

Talán még a személyi kölcsönnél is rosszabb, ha hitelkártyája fedezetéből karácsonyozik. Ez alól csak az az eset a kivétel, amikor teljesen, száz százalékosan biztos abban, hogy karácsony után, de még a visszafizetési időszak előtt hozzájut a pénzhez, amit előzetesen elköltött. Akkor ugyanis legtöbb esetben jobban jár, mint a személyi kölcsönnel, sőt még visszatérítést is kap a költekezései után. Azzal viszont legyen tisztában, hogy ha valamiért mégsem tud időre törleszteni, jóval magasabb kamattal kell számolnia, mint a személyi kölcsönök esetében - attól függően, hogy mennyit költött a kártyájáról és mennyi volt az eredeti hitelkerete! 

78281926 10
Jeff J Mitchell / Europress / Getty

Áruhitel

Ha már mindenáron szükségét érzi, hogy hitellel verje magát költségekbe, akkor legalább csak annyit költsön, amennyi feltétlenül szükséges, egy forinttal se többet. Erre a legjobb megoldás az áruhitel, azokból is olyat keressen, ahol karácsony előtt 0% THM akciót hirdetnek. Igaz, hogy ezek futamideje nem szokott túl hosszú lenni, így a törlesztőrészlet is magasabb, de legalább hamarabb túljut az egészen, nem kell a felvett összeg többszörösét visszaperkálnia, és mégis jut LED TV a karácsonyfa alá. 

93446410
Tom Pennington / Europress / Getty

Inkább a jövőben gondolkodjon

Tartozni rossz. Abból még soha semmi jó nem sült ki, ha az ember valakinek tartozik, így ha nincs meg a keret idén az elképzelt karácsonyra, akkor inkább a jövőre koncentráljon. Döntse el, mennyi pénzt tud nélkülözni havonta (vagy mennyi lenne a most felvett hitele törlesztőrészlete) és gyűjtse megtakarítási számlán. Higgye el, jövő decemberben sokkal nyugodtabb lesz, ha saját pénzéből vehet ajándékokat, minthogy még mindig az idén felvett kölcsön törlesztőrészletei mellett kelljen valamennyit összekuporgatni az azévi ajándékokra. Ha már csak havi tízezer forintot tud félretenni, az mindenfajta kamat nélkül is 120 ezer forint lesz jövő karácsonyig, amiből már tud költekezni, főleg, ha az akciókat is figyeli. 

GettyImages-460818960
Carl Court / Getty Images
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek