Nagy lehúzás minden karácsonyi vásár, de legalább hangulatosak

Az Adventi vásárok megnyitották kapuikat Budapesten, mostanság már Budán és Pesten is számos lehetőség kínálkozik a pénzünk elköltésére. Megnéztünk néhányat, hogy kiderüljön a magyar vásárlóknak is szólnak-e ezek a vásárok, vagy a nyugati turisták költhetik inkább a pénzüket. 

Gresham Palota 

Ha valahol eleganciát, finomságot és magas árakat vártunk, az a Gresham. Itt nincs helye a csetreszárusoknak, az egyedi miliőbe izgalmas, finom és klasszikus ajándéktárgyakat egyaránt el tudtunk képzelni. Pont ezt idézte a bejárat, a Diótörőre komponált belső dekoráció. De eddig tartott a kifinomultság, rögtön a bejáratnál sokkot kaptunk, mert itt is a Váci utcát idéző csetreszeket árultak aranyáron, de vannak itt szőrmeárusok, kesztyűsök és persze egy csomó ékszeres. Egy francia férfi itthon készült metszett üvegben utazik, ő  és még sokan a magasabb árkategóriájú vásárlókat célozzák meg. Nincs ezzel semmi baj, Budapest legjobb szállodájában vagyunk, ahol diszkréten áll az őr a vásár és a hotel közös bejáratánál, nehogy becsámborogjon olyan, aki nem odavaló. A választék széles, és még azt sem mondhatnánk, hogy ne lehetne itt jó áron találni ezt-azt, bár egy illatgyertyát 14000 forintért akkor is rablásnak érzek, ha mozambiki szűzlányok készítették egy éven át. Itt enni nem lehet (talán jobb is), de a magas árak ellenére mindenkit arra biztatok, menjen el és nézze meg, legalább melegben csodálkozik rá, mi mindent vesznek az emberek.

Nyitva tartás 

November 27 - december 27.

Cím: Gresham palota Széchenyi István tér 5-6, 1051 bejárat a Zrínyi utcai bejáraton.

Szent István tér

A Bazilika csak egy ugrás a Greshamtől, a Zrínyi utca pedig átalakult street food utcává, ahol végig átalakított lakóautókról árulják a rántott hamburgert, a texmexet, meg az összes többi unalomig ismert kaját. Maga a vásár nem tartogat sok extrát, eltekintve a magas áraktól. Találhat itt ajándékot fiatal és idősebb is, az is, akinek viszonylag kevés a pénze, de az is, akinek nagyon sok. Az ételárak elszálltak, a kereskedők egy része már több éve bérel itt helyet, így biztosan megéri az üzlet, de a dolog kezd elbillenni a gasztronómia irányába. Ennek egyik jele például, hogy lehet itt kapni a híres erdélyi paleo csokiból is, mely a szánalmas és nevetséges határán egyensúlyoz megítélésünk szerint. 

Nyitva tartás 

November 27-január 2. 

Programok: fényfestés, kézműves termékek, koripálya, jótékonysági és családi programok,  január elsején lencse nap.

Termék Ár (forint)
Forralt bor 300 Ft/dl
Kürtős kalács 1000 Ft a közepes és 1200 Ft a nagy
Sült kolbász  1500 Ft/30 dkg

Erzsébet tér

A Bazilikától a Deák tér felé sétálva végig kis bódék várják a feltehetően külföldi vásárlókat, van itt a gyertyától az őrségi tökmag- és egyéb olajokig minden (nekik piros pont jár azért, hogy pontosan annyiba kerülnek az olajak, mint otthon). Amitől azért a pofátlan kereskedői magatartáson megedzett arcunk leszakadt egy kicsit, az a Székely kolbász volt, amiért 8900 forintot kértek. A székely disznó biztosan sokkal jobb, mint a magyarországi társa, és biztos délceg, székely urak vágták, szigorúan kézműves eljárással, de akárki akármit mond, szerintünk ez rablás.

Vörösmarty tér

A legrégebbi vásárra, melynek hivatalos neve Budapesti Karácsonyi vásár, csak előválogatott, magyar alapanyagokból készült magyar termékek kerülhetnek, tehát akinek ez a fontos, oda menjen vásárolni. A 110 árus állításuk szerint pont ugyanannyiért adja a termékeket, mint más rendezvényeken, így megdőlni látszik a teória, hogy milyen felárral dolgoznak a téren. Ugyanakkor itt is úgy tűnik, a vásárra legalább fél évet készülő kézművesek lassan csak asszisztálni fognak a gasztronómiai részlegnek, ahol viszont elszabadultak az árak, erőteljesen idézik a balatoni, "gazdagodjunk meg 2 hónap alatt" szintet. És igen, tudjuk, hogy biztosan marha drága a bérleti díj, az áfa, a bejelentés, a munkabér meg a többi, de ha nem érné meg, senki nem akarná megnyitni a bódéját.

Nyitva tartás 

November 13- december 29.

Cím: Vörösmarty tér teljes területe 

  

Megnéztük azt is, mi a helyzet a budai oldalon, és hát egyáltalán nem voltunk elragadtatva a felhozataltól. Első körben a Szentlélek téri vásárba mentünk, és a többi végiglátogatása után elmondható, hogy nem is volt érdemes továbbmennünk, az összes közül ez bizonyult a legjobbnak. 

Óbuda, Szentlélek tér

Tavaly is elnéztünk erre a vásárra, már csak azért is, mert elég közel van a szerkesztőséghez. Ezúttal éppen akkor érkeztünk, amikor elkezdődött a műsor, így volt lehetőségünk belehallgatni abba is. A hangulat jó volt, igazi vurstlis happening: van korcsolyapálya, állatsimogató, műemlék körhinta, színpad előadásokkal, rengeteg étel és persze árusok is (ez utóbbi kettő ugye, nem kifejezetten vonzóerő, de ár-összehasonlítás szempontjából érdekes lehet). Nincs olyan, amit kiemelnénk, minden teljesen rendben van itt, és igazán gyerekbarát vásár. Nincsen őrült tömeg, az árak is egészen elfogadhatóak, és nem csak kolbászt meg forralt bort lehet kapni. 

Termék Ár (forint)
Forralt bor 200-250/dl
Kürtős kalács 700
Sült kolbász  500/10 dkg

A csecsebecsék leginkább iparművészek által készített portékák, bár láttunk olyat is, amit máshol is simán megvásárolhat. Aktív programnak tökéletes, sok a látnivaló, és a gyerek tutira imádni fogja! Ha a programokra kíváncsi, itt megnézheti.

Szentlélek tér

Nyitva tartás: 2015. november 28 – 2016. január 31
Cím: Fő tér 08.00–22.00
A pálya mellett korcsolyakölcsönző, öltöző és büfé működik.
Korcsolyabérlés díja: felnőtteknek 600 Ft, gyerekeknek 400 Ft

Hegyvidéki Adventi Vásár

Ez a vásár a 12. kerületi Polgármesteri Hivatal mellett, a Kiss János altábornagy utca és a Böszörményi út sarkán található. A közelben lakók nagyon bírják, minket nem igazán hozott lázba. A szokásos dolgok mellett itt aztán tényleg minden van: gyógycseppek, festmények, jurta a gyerekeknek, fajátékok és közönség.

Termék Ár (forint)
Forralt bor 150-450/dl
Kürtős kalács nem láttunk kürtős kalácsot mikor ott voltunk
Sült kolbász  380/10 dkg

Elég családias a hangulat, biztosan jó buli annak, aki csak pár lépésre lakik innen. Ha esetleg ön messzebbről indulna el csak ezért, ne törje magát, nem akkora szám. Ja, és persze itt is van színpad, a programot megtalálja a fotók között! 

Hegyvidéki Adventi Vásár

Nyitva tartás: 2015. november 28. – december 24.
Cím: Hegyvidék Polgármesteri Hivatal, 12. kerület Böszörményi út 23-25.

Várkert Bazár

A Böszörményi úti vásár után a Várnegyed felé vettük az irányt, feltételeztük, hogy a többszörösen is átadott Várkert Bazár nyilván fergeteges karácsonyi vásárral fog kitenni magáért. Nos, ezt azonnal meg is cáfolnánk: adventi jellegűnek mondható megmozdulás ugyan van, karácsonyi hangulat aligha. A Bazárban van egy terem, ahol előadásokat tartanak, ez még teljesen rendben is van, a műsor jó, de ami a kinti árusokat illeti, eléggé csalódtunk. Vlalami igazán csillivilli dolgot képzeltünk ide, amolyan bécsi hangulatú, „Rathausplatzosat” bírtunk volna itt, de ez az elképzelés azonnal megdőlt, mikor ideértünk. Tulajdonképpen nem is értettük, hogy ez most mi, meg is kérdeztük az információnál, hogy nem járunk-e rossz helyen, de sajna megerősítettek, hogy nem. Kár: alig pár fabodega kínálja portékáját, kizárólag italt vagy ételt. Persze, nem feltétlenül kell egy karácsonyi vásárban csecsebecséket is árulni, de azért mégicsak szokás... Ráadásul ki sincs világítva rendesen, nagyon illúzióromboló az egész.

Termék Ár (forint)
Forralt bor 350/dl
Kürtős kalács 900
Sült kolbász  nem láttunk sült kolbászt mikor ott voltunk

Ami meg feltette az i-re a pontot: a Kolbice standjánál megpróbáltunk valami kaját venni, de hosszú perceken keresztül ránk sem hederítettek, észre sem vették, hogy ott ácsorgunk. És igen, köszöntünk is, de válasz sem jött. Csak miután a kettő plusz egy(!) ott dolgozó befejezte a diskurzust arról, hogy hogyan oldják meg a világítást, egyikük felénk fordult, és megkérdezte, mit akarunk. Nem akartunk kukacoskodók lenni (és talán korai is volt nem sokkal a nyitás után komolyan venni a jelenlétüket), de borzasztóan érdekelt, hogy milyen sertéshús nélküli szendvicset tudnak összedobni. A sertésen kívül volt még marhás és kacsás kolbászos szendvicsszerűség is, amiből a marhás remekül hangzik, de azért rákérdeztünk a kolbász összetevőire. Sajna csak 52 százalékban tartalmaz húst, és ennek alig a fele marha, a többi szalonna meg egyebek, szóval úgy döntöttünk, inkább választanánk a kacsás verziót. De ez se ment: arról ugyanis nem tudtak biztos infót mondani, mert "már nincs meg a csomagolása", így végül éhen maradtunk. Persze, lehet finnyáskodásnak venni, de ha valaki odafigyel arra, mit eszik, annak ez is fontos, és főleg a húsárunál tud lényeges lenni az összetétel. Nem véletlenül írjuk ki mi is mindig a vaktesztjeinknél ezeket az információkat. De - ha eddig nem tette volna - nézze meg a fotókat, amiket lőttünk, és döntse el ön, idén melyik adventi vásárba szeretne elmenni!

 

Várkert Bazár

Nyitva tartás: 2015. november 29 – 2016. december 24. További infó a programokról, itt. Cím: Várkert Bazár, Budapest, 1. kerület, Ybl Miklós tér.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek