Teszt: az igazán jó adventi naptárak

Csodálatos érzés tesztelésre hivatkozva végig kinyitogatni az adventi naptárak kis ablakait anélkül, hogy bárkinek is lelkiismeretfurdalása lenne attól, hogy nem a megszokott metódusban történik a dolog. És persze külön felemelő, ha az ember azonnal kezdheti a 24-i ablakkal – főleg az olyan luxus adventi naptárak esetében, mint amilyeneket teszteltünk a szerkesztőségben. Nem vicc, már adventi naptárból is létezik luxus kategória, mi meg nyilván örömmel kóstolgattuk, hogy mit tudnak. 

Olyan 1000 forint feletti adventi naptárakat válogattunk a tesztbe, amelyek vagy nagyon márkásnak számítanak a hazai piacon (pl. Kinder, Mars, Merci), vagy éppenséggel még kevesen ismerik őket, így most épp itt az ideje, hogy kiderüljön, érdemes-e egyáltalán megvenni ezeket. Összesen 8 fajta adventi naptár belsejét pusztítottuk el, és irtó jó tapasztalat volt, hogy egy termék sem volt egetverően rossz. Szóval bármelyik a teszten szereplő adventi naptárra is esik a választása, jól dönt.

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, és ezúttal nem találtunk egy olyan terméket sem, amelyiket ne faltunk volna be azonnal öklendezés nélkül. 

Óriási élmény volt ez a kóstoló, főleg a halak után, és most igazán élvezzük a munkánkat, hisz a következő időszakban, karácsony előtt a legtöbb teszt leginkább ízletes dolgok kóstolgatásából fog állni. Sőt, még alkoholt is fogunk teszteli (reméljük, utána még meg is tudjuk írni), szóval kövessenek bennünket!

Utolsó helyezett: Smarties, 22 pont

Összetevők: Cukor, Kakaóvaj, Zsíros tejpor, Kakaómassza, Pálmaolaj, Sovány tejpor, Tejsavópor, Tejzsír, Tejcukor, Emulgeálószerek: lecitinek, poliglicerin-poliricinoleát, Búzaliszt, Keményítő, Növényi sűrítmények: pórsáfrány, retek, fekete répa, citrom, hibiszkusz, Aroma, Spirulinasűrítmény, Fényező anyagok: karnauba- és méhviasz, Invertcukor-szirup, Kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz, kakaó szárazanyag a tejcsokoládéban legalább 25%.

Oké, a Smarties csak az utolsó helyre tudott bejutni, de a vicces összetevők versenyét tuti nyerne, nagy fölénnyel. Hallott már olyanról, hogy retek van egy csokoládéban? És fekete répa? Jó, ezek nyilván a máz színezéséhez kellenek, de akkor is vicces! A beltartalom nem nagy szám, de korrekt, egynek elmegy, egy gyerek sem fog fanyalogni, ha ezt kell nyitogatni.

3
„A cukorka finom benne, de a csoki semmi különös.” „Smarties-es tejcsoki télapó figurácska. A smarties jól passzol a csokihoz. Kicsit íztelen, de finom.” „Normális tejcsoki, minismarties is van a csokiban. Oké.”

Hetedik helyezett: Windel, 23 pont

Összetevők: Cukor, Kakaóvaj, Teljes tejpor, Kakómassza, Szójalecitin.

Féltünk, hogy ez a csokoládé valami förtelmes lesz, ugyanis a cég gyárt pár száz forintos naptárat is, és kicsit tartottunk tőle, hogy ugyanaz a csokoládé van a két kalendáriumban. Szerencsére ezt már az összetevők alapján is azonnal kizárhattuk. Óriási meglepetés volt ez a termék, talán ha egy tesztelőnek nem ízlett annyira, de azért kukába ő sem kívánta. Csinos, egyenként csomagolt kis csokitáblácskák vannak az ablakok alatt, nagyobbak, mint a szokásos adventi csokifalatka. Viszont árban veri a Culinarisban vásárolt ezobioökö adventi naptár árát is. És hiába nagyobbak a csokik az átlagosnál, a kilós fajlagos ára 21.700 forint, simán a legdrágább az egész teszten. Aranyat viszont ennek ellenére sem találtunk benne.  

8
„Ránézésre olcsó csokinak tűnik, de meglepően finom.” „Finom, teljesen rendben van, de nem tudok semmi kirívót felfedezni benne.” „Teljesen jó, átlagos tejcsoki, nincs benne semmi bántó, simán megvenném a gyereknek.”

Hatodik helyezett: Divine, 24,5 pont

Összetétel: cukor, kakaóvaj, szárított tejszín, kakaómassza, teljes tejpor, emulgeáló: napraforgólecitin, vanília. Kakaó szárazanyag tartalom min. 26%, tej szárazanyag min. 22%. 

Eszmei tartalmában ez az egyik kedvencünk, mert „fair trade” termék. A méltányos vagy becsületes kereskedelem (fair trade) olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért. Ebben az esetben a ghánai kakaóbab termelők részesülnek illő arányban a profitból. Szóval arra buzdítanánk, ha adventi naptárat vesz, lehet ilyen is. Ami még nagyon profi ebben a termékben: minden egyes kinyíló ablakban pár sorban olvasható kronológiai sorrendben (viszont angolul), József és Mária, a születendő gyermek és a három királyok története, és így persze a végére összeáll az egész sztori. Nagyon klassz, mert amellett, hogy csokoládét kap a gyerek, még tanul is. 

9
„Tök olyan, mint a Kinder, de az nem lehet!!!” „Szívecskés. Semmi különös, finom.” „Tejcsoki, jó, de semmi extra.”

Ötödik helyezett: Kinder, 26 pont

Kinder figura, összetevők: Tejcsokoládé 45% (cukor, teljes tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, emulgeálószer: lecitinek (szója); vanillin, Sovány tejpor(17,5%), Cukor, Növényi zsírok (pálma, shea), Dehidratált vaj, Emulgeálószer: lecitinek (szója), Vanillin, Kakaószárazanyag-tartalom a tejcsokoládéban: legalább 30%., Összes tejszárazanyag: 32% - Összes kakaó összetevő: 14,5%.

Kinder Chocolate mini, összetevők: Tejcsokoládé 39% (cukor, teljes tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, emulgeálószer: lecitinek (szója); vanillin), Cukor, Sovány tejpor (18%), Pálmaolaj, Dehidratált vaj, Emulgeálószer: lecitinek (szója), Vanillin, Kakaószárazanyag-tartalom a tejcsokoládéban: legalább 30%., Összes tej összetevő: 33% - Összes kakaó összetevő: 13%., Nyomokban gluténttartalmazhat.

Kinder bueno, összetevők: Tejcsokoládé 31% (cukor, kakaóvaj, kakaómassza, sovány tejpor, dehidratált vaj, emulgeálószer: lecitinek (szója); vanillin), Cukor, Pálmaolaj, Búzaliszt, Mogyoró (10,8%), Sovány tejpor (8,5%), Teljes tejpor (5,5%), Csokoládé (cukor, kakaómassza, kakaóvaj, emulgeálószer: lecitinek (szója); vanillin), Zsírszegény kakaópor, Emulgeálószer: lecitinek (szója), Térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), Étkezési só, Vanillin, Kakaószárazanyag-tartalom a tejcsokoládéban legalább 25%, a csokoládéban legalább 35%., Összes tejszárazanyag: 19,4%.

Kinder country mini, összetevők: Tejcsokoládé 37,5% (cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: lecitinek (szója); vanillin), Cukor, Sovány tejpor (16,5%), Pálmaolaj, Puffasztott gabonafélék 6% (árpa, rizs, búza, tönkölybúza, hajdina), Dehidratált vaj, Emulgeálószer: lecitinek (szója), Vanillin, Kakaószárazanyag-tartalom a tejcsokoládéban: legalább 30%., Összes tejszárazanyag: 30,5%

A Kinder kalendáriumban összesen négyféle csokoládé van, ami már alapból nagyon vonzó, és ugye azt nem kell ecsetelni, hogy mennyire finomak ezek az édességek. Mégis, ezen a megmérettetésen csak az ötödik helyre futotta a lelkesedésünkből. Akkor el tudja képzelni, hogy milyen lehetett a többi csokoládé?! 

2

„Kinder csoki, a legjobb a világon!!!! Mondtam volna, ha nem ettem volna az előzőekből.” „Rizses tejcsoki, egyszerűen mennyei!” „Ez könnyű, ezek Kinder cuccok, itt is többféle van, klassz.”

Negyedik helyezett: Maltesers, 26,5 pont

Összetevők: Cukor, Kakaóvaj, Sovány tejpor, Kakómassza, Laktóz, Tejsavófehérje, Pámazsír, Tejsavópor, Tejzsír, Emulgeálószer, Természetes vanília kivonat.

Irtó szerencsések lehetünk, hogy az itthoni Tescóban lehet kapni a méltán híres Maltesers naptárat, ugyanis az angliaiban már vagy elfogyott, vagy még el sem kezdték forgalmazni. Szóval ha bírja a kis golyócskákat, ezt is imádni fogja. Mondjuk túl sok köze nincs az eredeti Maltesershez, de azért nagyon finom. A kiértékelésnél tűnt fel, hogy ennek és a Marsnak teljesen azonos az összetevőlistája és mivel mind a kettő a Mars Chocolate UK Ltd. gyártmánya, joggal feltételezzük, hogy egy és ugyanaz a csokoládé van a naptárakban. Nos, ez a pontjaik alapján is beigazolódott.

6
„Nagyon hasonlít az 1-eshez (Windel - a szerk.), ami jelen esetben nem baj.” „Kekszes csoki, isteni, lágy, krémes, Szuper!” „Ó, te jó ég, ez nagyon finom! Mindig ilyet szeretnék ezután.”

Bronzérmes: Mars, 27 pont

Összetevők: Cukor, Kakaóvaj, Tejpor, Kakómassza, Laktóz, Tejsavófehérje, Pámazsír, Tejsavópor, Tejzsír, Emulgeálószer, Természetes vanília kivonat.

A Mars csokit kevesen nem szeretik, úgyhogy ezzel a naptárral sem lőhet mellé. Oké, egyetlen valódi Mars szelet kapott helyett a naptárban - a huszonnegyedikei -, a több csak sima csokoládé, de nagyon finom. Harmadik lett, ráadásul a legolcsóbb az összes közül. Muszáj megemlítenünk, hogy Angliában kettőt lehet venni 3 fontért, ami körülbelül annyi, mint itthon egyetlen naptár ára... 

1

„Nem annyira édes, de finom (nagyjából itt vesztettem el az ízérzékelésem).” „Figurás tejcsokika enyhe - talán - rumaromás ízesítéssel, ami különlegessé teszi. Finom.” „Jó. Van, aminek van tölteléke, van aminek nincs, mindkettő rendben van.”

Ezüstérmes: Milka, 27,5 pont

Összetevők: Cukor, Pálmazsír, Kakaóvaj, Sovány tejpor, Tejsavópor, Kakaómassza, Tejzsír, Tejszínpor (1,5%), Mogyorómassza, Emulgeálószer (szójalecitin), Aromák, A tejcsokoládéban a kakaó szárazanyag legalább 30%.

Igazán meglepő lett volna, ha a Milka nem kerül fel a dobogóra. Rengeteg többféle, tömör, milkaízű csokoládé van a naptárban, nyilván őrült nehéz lehet minden nap csak egyet kinyitni. Olyan gyereknek ajánljuk, aki nagyon fegyelmezett, vagy nem szereti a csokoládét, mert különben szegénynek csak kínszenvedés lesz az egész, mámoros öröm helyett.

5

„Jaj, ez tudom, hogy mi, de nem jut eszembe, viszont szeretem!” „Kinder-szerű tejes cuccal töltött figurás csoki. Finom.” „Hmm, szerintem Milka, finom, de nekem egyszerűen túl édes.”

Aranyérmes: Merci, 28 pont

Azért ilyen brutál hosszú az összetevő lista, mert a naptárban szereplő összes fajtájú csokoládénak fel van tüntetve az összetevője, szóval korántsem olyan szörnyű a helyzet, mint ahogyan kinéz.

Összetevők: Cukor, Kakaóvaj, Kakaómassza, Teljes tejpor, Tejszínpor, Növényi zsír (pálma, kókusz, shea), Mogyoró (3,8%),Mandula (3,9%), Laktóz, Írópor, Tejsavópor, Vajzsír, Sovány tejpor, Dextróz, Zsírszegény kakaópor, Emulgeálószer:szójalecitin és zsírsavak mono- és digliceridjei, Nádcukor, Kávé, Fruktóz, Glükózszirup, Invert cukorszirup, Étkezési só, Természetes aromák, Vanília kivonat, Mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 32% a csokoládéban., Pralinékrémmel töltött tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 32% a csokoládéban., Habos kakaókrémmel töltött étcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 50% a csokoládéban., Marcipánnal töltött étcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 50% a csokoládéban., Tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 32%., Étcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 45%., Kávés-tejszínes kétrétegű csokoládé: kakaó szárazanyag legalább 33%; a fehér csokoládéban: kakaó szárazanyag legalább 28%., Tejcsokoládé mogyoró- és manduladarabkákkal: kakaó szárazanyag legalább 32% a csokoládéban., Tejcsokoládé manduladarabkákkal: kakaó szárazanyag legalább 32% a csokoládéban., Tejcsokoládé ropogós mogyorós töltelékkel: kakaó szárazanyag legalább 33% a csokoládéban.

A Merci nyerte a versenyt, ráadásul olyan extra kiszerelésű és ízesítésű csokoládék is vannak a naptárban, hogy a gondolatától is összefut a szánkban a nyál. De most komolyan, kell ennél több egy tökéletes adventi naptárhoz?! Sajnos a második legdrágább naptár a teszten, és az állítás, miszerint „ember legyen a talpán aki kibírja, hogy ne egyszerre falja be az összes csokoládét”, erre is vonatkozik. Sőt. Kifejezetten marcipán-utáló gyereknek viszont ne vegyék, mert több nap is a klasszikus marcipános merci-rúd a meglepi.

7

„Jaj, ez is jó, jó sokáig tart elszopogatni - ami ilyen kis csokinál előny.” „Finom, finom, de nekem túl kakaós. Erős intenzív íze van.” „Ebben tök sokféle dolog van, négyfélét kóstoltam, mindegyik finom.”

És ha már adventi naptár. A szerkeszőségben eléggé megoszlanak a vélemények arról, hogy miképpen kell enni a csokoládékat: minden nap egyet, rendesen, ahogyan kell(ene), vagy az egészet befalni azonnal. Ön mit gondol? 

Akkor a legjobb, ha

Kakukktojás: Frozen adventi kalendárium

Amikor megláttuk ezt a kalendáriumot az Auchanban, azonnal betettük a kosarunkba anélkül, hogy pontosan elolvastuk volna, hogy mi van ráírva. Az már csak a teszt előtt derült ki, hogy csokoládét nem, különböző gyermekeknek szánt csecsebecsét viszont tartalmaz. Ahhoz képest, hogy 2900 forint az ára, egészen vállalható ajándék, főleg, ha a gyerek/unoka nem szereti a csokoládét. (Ilyen van???) Ezen a terméken is ugyanúgy vannak ablakok, csak csokoládé helyett gyűrű, toll és jegyzettömb található. Egyébként szellemes ajándék, főleg, hogy egy gyerek rendszerint az egész rokonságtól szokott kapni adventi naptárat, és mielőtt cukorsokkban meghalna, inkább adjon neki ilyet. 
 
4
 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 35) Itt vettük
Merci 3999 17387 28 Tesco
Milka 1999 9995 27,5 Tesco
Mars 1099 9900 27 Tesco
Kinder 1999 13151 26 Tesco
Maltesers 1099 10567 26,5 Tesco
Divine 1399 16458 24,5 Culinaris
Windel  3689 21700 23 Auchan
Smarties 1499 11992 22 Tesco
Kakukktojás: Frozen adventi kalendárium  2999 2999    Auchan
 
 
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek