Milyen iskolatáskát vegyek?

Idén kicsit sokkot kaptunk, amikor megláttuk, hogy már a nyár közepén elárasztották az iskolás cuccok a hipereket és szupereket, ilyenkor még nem akar senki a stresszes füzet-, vagy iskolatáskaválasztásra gondolni.

De lassan itt az idő, és hogy egy kicsit megkönnyítsük a helyzetét, elmentünk pár boltba, hogy megmutassuk, miért, hova érdemes elmenni. A Budmil, a Pirex, az Auchan, Tesco és az Interspar kínálatát néztük végig.

Milyen a jó táska?

A táskaválasztásnál a következő szempontokat érdemes szem előtt tartani:

  • ki fogja vinni és mennyit? Ha általában a kocsi, akkor tökmindegy a súly. Ha a gyereknek is sokat kell mászkálni vele, akkor telepakolt állapotában már az a plusz fél kiló is sokat számíthat, ami a legkönnyebb és a nehezebb ergonomikus táskák között van.
  • haza kell-e vinni mindent? Mint fent. De ha a gyerek naponta minden cuccát hurcolja, akkor ráadásul a pakolhatóság is szempont. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy a nagyon menő, merevítős táskák nehezebben tömhetőek meg alaposan, pont a merevségük a korlátuk. A cipzáras fazonok megengedőbbek.
  • Hány és milyen zseb van rajta? Kolleganőnk szaladt bele abba, hogy megvett egy nagyon menő merevítős, csatos táskát az egyik gyereknek, aztán később jött rá, hogy az első pici zseb semmire sem alkalmas, vagyis a kajásdobozt is a könyvek és füzetek mellé kell gyömöszölni. Ha nem eleve arra készül, hogy külön kajásszatyrot/táskát hord a gyerek, akkor erre figyeljen. A tolltartó ugyanakkor nagyon jó helyen van a nagyzsebben, azzal nem sokkal vagyunk beljebb, ha az elfér előre.
  • A szettek gyakran nagyon csábítóan hangzanak, de vannak köztük teljesen értelmetlenül összerakott csomagok. Kedvencünk az, amikor két tolltartó és egy pénztárca is van a csomagban, minek két tolltartó? És minek a gyereknek pénztárca, pláne elsőben? Ráadásul a felszerelt tolltartók csak elsőre tűnnek jó ajánlatnak, úgyis ki fog derülni, hogy nem olyan grafit kell, nem olyan színes kell, nem jó az a hegyező, viszont filctollakra egyáltalán nem lesz szükség.

Az elmúlt pár évhez képest szerencsére változtak az iskolatáskák mintái, de ezt részben a gyerekfilmgyártóknak kell megköszönni, hiszen jó pár új mese készült az elmúlt 1-2 évben, amik szereplőit ugye nem árt minél előbb gyerekcuccokra rányomni. És persze, melyik szülő tud ellenállni a gyerekének amikor az éppen egy jégvarázsos vagy egy citromsárga minyonos táskáért könyörög? Na ugye. 

Az árak maradtak a régiek, 4-6 ezer forint körül vannak a legolcsóbb darabok, a sima hátizsák fazonokból már 10 ezer forint alatt lehet egész pofásakat találni, ezek jók lehetnek nagyobb alsós és felsős gyereknek. Az ergonomikus, merevített fazonok drágábbak, ebben a kategóriában legaláb 20 ezer forintot kell fizetni a menőbb változatokér, de az ár akár 30 ezer fölé is kúszhat. De mielőtt meglepné gyermekét bármelyik táskával, azért kérdezzen rá, hogy melyik mintázatúnak örülne a legjobban, nehogy egy vagyont költsön valamire, ami nem is annyira tetszik neki. 

Rengeteg fotót lőttünk, nézzék meg együtt a gyerekkel az idei felhozatal nagy részét a galériában és válogassanak!

Online is lehet

Ha online szeretne vásárolgatni, két további tippünk is van. Egyik a topgal, négy porontyos és porontyközeli ismerős gyereke is harmadik-negyedik osztályba megy ugyanazzal a táskával, és egyikre sincs semmi panasz, jól bírják a kiképzést. Nem kifejezetten olcsók, a legtöbb táska 15 és 20 ezer forint között van, viszont általában elég praktikusak és jól pakolhatók a fazonok.

Ha valaki az amerikai dizájnra bukik, érdemes böngészni a Pottery Barn kínálatában is, elképesztő mennyiségű táska, ugyanabból a mintából a legtöbb esetben kajástatyótól a kis- és nagyhátizsákon át a gurulós bőröndig, és persze szinte mindegyikhez választható passzoló kulacs, tolltartó, neszeszer, sőt, sporttáska is. Külön cukiság, hogy a legtöbb személyre is szabható, vagyis némi plusz dollárért (általában 10-20 dollár körül) a gyerek nevét, vagy bármilyen választott rövid szöveget ráírják a cuccra.

Sajnos az európai rendelések ára eleve magasabb, mint az amerikai normál ár, erre jön rá az 5-8 ezer forint körüli szállítás (kb 5 ezer a normál, és 8 ezer az expressz), és az adók, vagyis egy eredetileg 50 dolláros táska személyre szabva már simán 30 ezer forint fölé kúszik, mire ideér, és akkor még nem kezdtünk el melllé kiegészítőket válogatni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek