Mivel olyan ember nincs, aki, ha szereti a csokis édességeket, ne szeretné a brownie-t is, biztosra mehetünk ezzel a húsvéti vendégváróval. Ha húsvét, akkor nyúl (még ha nagy valószínűséggel csak egy fordítási hibának köszönheti a húsvéti főszerepet), és ahol nyúl, ott kell legyen répa is.
Kevés egyszerűbb sütemény létezik a brownie-nál, így a hozzávalók kimérése és összekeverése után a sütés ideje alatt kész is van az ünnepi dekoráció.
Hozzávalók: (20x20-as forma, 16 kocka brownie)
10 dkg darált mandula
5 dkg liszt
fél kk. só
1 csapott kk. sütőpor
5 dkg kakaó
4 nagyobb tojás
22 dkg (nád)cukor
1 tk. instant kávé
15 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
10 dkg marcipán
1 kk. sárga, egy-egy csepp piros és zöld ételfesték
kevés porcukor
3-4 ek. sűrű dzsem vagy lekvár
- A tészta első öt hozzávalóját elkeverjük.
- A tojásokat, a cukrot és a kávét összekeverjük, majd hozzáadjuk az előzőekhez.
- A vajat és a kockákra tördelt csokit a mikróban (vagy gőz fölött) közepes fokozaton összelangyosítjuk, simára keverjük és a tésztához adjuk.
- Sütőpapírral bélelt formában, 175 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük.
- Amíg a tészta sül, a marcipánt porcukrozott munkalapon átgyúrjuk; 1 kávéskanálnyi sárga ételfestékbe egy csepp pirosat keverünk, így narancsszínű festéket kapunk, 8 dekányit ezzel, a maradékot a zöld festékkel színezzük. Porcukrozott munkalapon fél kisujjnyi répákat formázunk, a tetejére a zöld marcipánból pici szárat készítünk.
- A kihűlt brownie-ból körben 1 cm-nyi tésztát levágunk, elmorzsoljuk.
- A tésztát 4x4 cm-es kockákra vágjuk, megkenjük a dzsemmel, és megszórjuk a brownie-morzsával, a kockák közepébe illesztjük a marcipán répákat.