A húsvéti előkészületek egyik legnehezebbike, hogy hogyan válasszon sonkát. Ez ugyanis nagyjából akkora szerencsejáték, mint nyáron görögdinnyét venni, az ember itt is csak a szerencséjében bízhat, meg abban, hogy a hentes vagy a boltos nem próbálta átverni (haha). Tavaly mi is utánakérdeztünk, hogy milyen a jó sonka, akkor kiderült, hogy a jó sonka nem biztos, hogy rózsaszín és még csak nem is biztos, hogy puha. Sőt azt is megtudtuk hogyan trükköznek és hogyan lehet mindezt kivédeni: legyen egy megbízható hentese, aki nem akarja átverni a törzsvásárlóját.
Most pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szedte össze, mire érdemes figyelni sonkavásárláskor.
- A legfontosabb a Nébih szerint is az, amit mi is hangsúlyoztunk tavaly, vagyis mindig megbízható helyen kell vásárolni, kerülni kell az alkalmi árusokat vagy az ellenőrizetlen helyeket.
- A kiválasztott sonka ne legyen nagyon kemény vagy beszáradt, ne engedjen levet nyomás nélkül.
- Csak olyan sonkát válasszon, amelynek szabályos a csomagolása: magyar nyelvű címke található rajta, és fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), valamint a tároláshoz javasolt körülmények.
- A címke adatai ne legyenek átjavítva, letakarva, felülragasztva.
Hogyan tárolja és készítse el?
A termék címkéjén megtalálható a javasolt tárolás is, ezt mindig olvassa el.
- A hagyományos nyers sonkát nem kell hűtőszekrényben tartani, szellős, hűvös helyen tárolandó.
- A főtt, füstölt sonkákat fogyasztás előtt nem kell megfőzni, de hűtőszekrényben kell tárolni.
- A nyers sonkát alaposan át kell főzni, általában annyi órát igényel a főzése, ahány kilogrammos maga a sonka.
- Főzés után már mindenképpen tegye be a sonkát a hűtőszekrénybe.