Már a snowboardosokat sem lehet úgy utálni

Amikor a kilencvenes évek elején megláttuk az első snowboardost, meg voltunk győződve arról, hogy ugyanolyan múló hóbort lesz, mint a Bigfoot nevű rémség. Ez utóbbinak a lényege nagyjából az volt, hogy még a hülye is le tudott vele jönni a hegyről. Aztán hamar rá kellett döbbennünk, hogy a snowboard ennél komolyabb dolog. Végül kipróbáltuk és meg is szerettük, de addigra már tíz éve létezett, rajongókkal és utálókkal, egyik tábor jobban gyűlölködött, mint a másik. 

shutterstock 72547915

A háború kábé azon tört ki, hogy a snowboardosok letarolják a sípályát, pláne a kezdők, akik ratrakként tolják hosszú-hosszú métereken át maguk előtt a havat, de akadt, akit az zavart, hogy ücsörögnek a pálya szélén. És különben is. Ma már nem annyira érezhető ez az ellenszenv, ennek oka a sípályák bővülése mellett a funparkok kialakítása, de azért néhány pályáról így is kitiltják a snowboardosokat, biztos, ami biztos.

Ami sokkal meglepőbb, az egy piaci elemzés a boardsportsource-on: ebből kiderül, hogy évről évre esik a snowboardosok száma és a felszerelések eladása is a síelőkéhez képest, ez Európában mínusz 14 százalék az előző évhez képest. Természetesen ebben közrejátszott az enyhe, illetve megkésett tél is, mégis meglepő, hogy a nyugat-európai hegyeken lecsúszott 31 millió emberből csak alig több mint hat millió volt snowboardos.

78854328
Fotó: Johannes Kroemer

Biztos, ami biztos, megkérdeztünk egy szakembert is arról, hogy melyiket, mikor és milyen háttérrel érdemes egyáltalán elkezdeni. "Mivel a síelés kinetikus mozgás, a jobb és baloldalt egyaránt fejleszti, ezért nagyon fiatalon célszerű a síeléssel kezdeni" – árulta el kérdésünkre Vágó Balázs, az Alpesi Club oktatója. "A szimmetrikus mozgás jobb a mozgáskoordináció fejlesztésére. Később aztán nagyjából mindegy, kinek, melyik a szimpatikusabb."

Ön mit szeret jobban?

  • Snowboardozni 336
  • Síelni 267
  • Egyiket sem 44
  • Mindkettőt 42
  • Porhóban snowboardozni, amúgy síelni 18

"Felnőtt korban valamivel talán egyszerűbb síelni megtanulni, de igazán profi szintre eljutni mind a két sportban ugyanolyan nehéz" – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy itt már az általános kondíció és a mozgáskoordináció is bejön a képbe. Ha ezek után abban reménykedne, hogy na majd akkor az anyagiak segítenek a döntésben, hát el kell keserítsük: nagyjából ugyanannyira jön ki egy snowboardos felszerelés, mint a sícucc (komplett felszerelés kb. 120-140 ezer forinttól kapható). Egészségügyi szempontból mindkét sportnak a legfőbb erénye, hogy téli, hegyi körülmények között szabadlevegőn sarkall mozgásra, ezek alapján sem túl könnyű eldönteni, hogy melyiket is válasszuk – megint csak egyéni ízlés kérdése. Sportsérülések szempontjából nagyon hasonlóak a tapasztalatok, de manapság elég komplett védőfelszereléseket lehet beszerezni, így a balesetek átgondolt és felépített csúszással a legtöbb esetben elkerülhetőek.

Az is kiderült, hogy a gördeszkás múlt csupán gyorsan ledolgozható kis előnyt jelenthet, alapjában véve a freestyle-os bevállalós hozzáállás segít a legtöbbet, amennyiben 360-okat szeretnénk a későbbiekben ugrálni különböző funparkokban. Vágó Balázs említette azt is, hogy ők is érzik a snowboardozás egyértelmű visszaesését, és kérdésünkre kifejtette, hogy snowboardosok és síelők között a határok elkezdtek elmosódni, ezáltal a konfliktusok is csökkentek.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.