Alkoholos forró italokkal a tél ellen

Hiába, a tavaszias telet végül úgyis felváltják a mínuszok, úgyhogy lehet megint dideregni, hóban és sárban taposni, sírni, hogy miért nem karácsonykor van ilyen hóesés, na, meg persze lehet forró italokat kortyolni. Ebben az összeállításban olyan italokat gyűjtöttünk össze, amelyeket már mi is kipróbáltunk, és tényleg beváltak. 

Jägertee

shutterstock 86301298

Tipikus osztrák hütteital, talán ez lehetne a téli Long Island Iced Tea. A receptet az osztrák turizmusügynökségtől kölcsönöztük, ők azt vallják, hogy így kell csinálni, mi pedig elfogadjuk ezt. Jó sok alkoholt kell összekutyulni hozzá (igazi bódító cucc), és a hagyományos téli ízeket: szegfűszeget és fahéjat. A cider után ez a kedvencünk, bár ez elég ütős lélekmelengető, úgyhogy inkább hétvégén igya, amikor másnap nem kell dolgoznia.

  • 1 pohár jó minőségű vörösbor
  • 1 pohár tea
  • 1 pohár fűszerezett rum, leggyakrabban Strohrum
  • 1 pohár szilva ízesítésű brandy
  • 1 pohár narancslé
  • 1 csipet cukor
  • 2 vagy 3 darab szegfűszeg
  • 1 csipet fahéj
  • 2 citromkarika

Így készítse el

Egy nagy lábasban alacsony hőmérsékleten melegítse meg a teát, bort, rumot, brandyt, narancslevet, fűszereket és a citromot. Amikor elkezd forrni, további öt percig melegítse, majd vegye le a tűzről. Kóstolja meg, és ha nem elég édes, cukrozza meg, vagy adjon hozzá mézet.

Forralt bor

stockfresh 426278 mulled-wine sizeM

Természetesen a forralt bor nem maradhatott le erről a listáról, mint a tél elengedhetetlen tartozéka. (És hamarosan olvashatnak is a Díványon forralt bor-tesztet) Nem nehéz megcsinálni, és igazi ízélmény. Ha vendégeket vár, feltétlenül készítse el, imádni fogják!

Hozzávalók:

1 üveg vállalható bor
ugyanannyi víz + kevés jó fekete tea
2-3 rúd fahéj
6 szem szegfűszeg
3-4 szem csillagánizs
3-4 szem szegfűbors
3 szép narancs, alaposan megmosva, felkarikázva
ízlés szerint cukor, bele, vagy a bögrékbe utólag
(erősítésnek esetleg rum vagy konyak)

A teának szánt vizet tegyük fel a fűszerekkel, forraljuk föl, kis lángon főzzük tíz percig. Ha már elég illatos, zárjuk el a lángot, és tegyük bele a teatojást/teafiltert. Szándékosan gyenge teát kell csinálni, nem cél, hogy erős teaíze legyen, ezért 7 deci vízbe egy teáskanál/1 filter jó fekete tea elég, áztassuk 3-5 percig, aztán vegyük ki belőle.

Öntsük bele a bort, és karikázzuk bele nem túl vékonyan a narancsokat. Tegyük vissza a tűzhelyre, és kezdjük óvatosan melegíteni, de közben arra figyeljünk, hogy legyen jó forró, viszont a borral együtt már ne forrjon fel. Ha elég meleg, megcukrozhatjuk a lábosban. Ha a társaság ízlése nagyon eltér, porciózhatjuk édesítés nélkül is, akkor adjunk kockacukrot/kandiscukrot a bögrék mellé, hogy mindenki magának ízesíthesse. Ha a helyzet megkívánja, kevés rummal, esetleg konyakkal lehet férfiasítani.

Ha cifrázná is

Ha nem állna meg a forraltbor ilyen puritán értelmezésénél, a lábos alját jól szórja tele mazsolával, aszalt áfonyával és meggyel, dióval, gránátalma-magokkal, meg ami még az eszébe jut. Ezeket a fűszerekkel együtt hosszan áztassa meg a borban, aztán forrósítsa fel az egészet, édesítse, és a bögrékbe úgy szedje ki, hogy minden adag aljára jusson a csipegetnivalóból. Finom, de veszélyes üzem!

Forralt cider

DSC 1301
Mirelle

Az egyik legjobb pia hidegen és melegen is. Arról nem is beszélve, hogy végre megérkeztek hazánkba az igazán finom angol és ír ciderek, így már tényleg csak a lustaság az, ami megakadályozhatja, hogy ön is elkészítse. A calvadost/rumot kihagyhatja, ha nem szereti az ízét, a gyümölcs és a fűszerek nagyon feldobják. Még egy tanács: ha szereti a száraz cidert, hagyja el a mézet, úgy lesz az igazi!

Hozzávalók:

1 l cider
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
4 szegfűbors
4 szem kardamom
3-4 ek méz
4 ek calvados, esetleg rum
1 narancs héja

1. A cidert egy közepes forralóba öntöm, majd hozzáadom a fahéjat, a szegfűborsokat, a kardamomokat.

2. A vaníliát óvatosan felhasítom, majd szintén a ciderhez adom. Ha van saját készítésű vaníliás cukrom, vagy vanília esszenciám, akkor az abban tárolt, már kikapart vaníliarúd is tökéletesen megteszi.

3. A narancsról egy éles késsel vagy zöldséghámozóval leszedem a héját gondosan ügyelve arra, hogy a héj alatti fehér, keserű rész ne kerüljön rá. Ha nem kapok kezeletlen narancsot, akkor a gyümölcs héját a felhasználás előtt előkészítem.

4. Ezután jöhet a méz és a calvados (de egy kevés jóféle rum is megteszi), majd az egészet lassan melegíteni kezdem, hogy a fűszereknek legyen idejük kiteljesedni.

5. Végezetül átszűröm, hogy a feleslegessé vált fűszerektől megszabaduljak, és a kész italt bögrékbe vagy hőálló poharakba töltve szervírozom.

Forró csokoládé

Hogyan is felejthetnénk belevenni a cikkbe ezt a remek édességet? Nem ismerünk olyat, aki ne bírná, és persze a gyerekeket is le lehet vele kenyerezni. Egy kis kiegészítés: ha a fehér csokoládét szereti, abból is nyugodtan megcsinálhatja, de ügyeljen, hogy jó minőségű legyen a csokoládé! Az arányok olyanok legyenek, mint a tejcsokoládésnál, a cukorból azonban visszavehet kicsit.

A keményvonalas

forró csoki2

Kezdjük az alap, tömény forró csokival, ami tényleg csak hardcore csokirajongóknak ajánlott, nekik is szülői felügyelet mellett:

Hozzávalók:

3,5 dl víz
100 g étcsokoládé (kb. 60 %-os)
35 g cukor
15 g kakaópor (cukrozatlan)

Egy kis lábasban közepes lángon addig melegítjük a vizet és a cukrot, amíg a cukor meg nem olvad. Ekkor beletesszük az étcsokikockákat és a kakaóport, és ha a csoki is felolvadt, akkor kis bögrékbe adagoljuk, majd felvert tejszínnel díszítjük.

Ebből 1 dl bőven elég. Mivel tényleg nagyon tömény, nagyobb mennyiség elfogyasztásához komoly csokoládétréningre és előképzettségre van szükség, na meg utána 2-3 szigetkörre.

A tejes

Ha kicsit könnyebb, tejes forró csokit szeretnénk, akkor Pierre Hermé, francia cukrászisten klasszikus forró csokiját ajánljuk:

Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé
4,5 dl tej (lehetőleg zsírosabb, pl. 2,8 %-os)
0,5 dl víz
4,5 dkg cukor (de inkább kevesebb)

A tejet, a vizet és a cukrot egy kislábasban addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha megtörtént, akkor hozzáadjuk a csokikockákat és addig kevergetjük, míg az is teljesen elolvad benne.

Forralt sör

PB212875
kh

Ez az egyik legbizarrabb téli ital, amiről valaha hallottunk. Bevalljuk, félve próbáltuk ki mi is. „A recept már több olyan barátnőmhöz eljutott, akik egyébként utálják a sört. Ebben a formában viszont nagyon ízletesnek találták” – írta egyik kolléganőnk.

Hozzávalók

  • fél liter sör
  • fél dl tejszín
  • 1 tojás sárgája
  • két evőkanál porcukor
  • fél dl rum (vagy rumaroma)
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  1. Felteszem a sört melegedni.
  2. Közben kikeverem a tojás sárgáját a porcukorral.
  3. A tojásos porcukorhoz hozzáöntöm a tejszínt és a fűszereket.
  4. Amikor a sör forrni kezd, folyamatos keverés közben lassan hozzáöntöm a tojásos keveréket.
  5. Ismét felforralom, majd hozzáöntöm a rumot.
  6. Forrón, egy kis fahéjjal megszórva a tetejét kínálom.
Oszd meg másokkal is!
Mustra