Utasbiztosítási kisokos síelés előttre

Tudjuk, hogy közhely, de az embert bármikor érheti baleset. Hiába síel úgy, mint egy isten, jöhet egy kezdő, aki artikulátlanul üvöltve csúszik le a pályán, elkaszálva önt - hogy csak a leggyakoribb esetet említsem. Biztosítás nélkül nekivágni egy külföldi útnak tehát nem érdemes, vagy legalábbis kockázatos. Nézzük a lehetőségeket és teendőket. 

Magyarországon egy ideje már igénybe lehet venni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Önrész

Ausztriában – 10-18 €/nap

Franciaországban – a kezelés díjának 20%-a, de legalább 18 €/nap,

Olaszországban – 36 €/alkalom,

Szlovákiában – 1,99 EUR sürgősségi díj,

Svájcban –  33 CHF- 92 CHF

Ez a legolcsóbb megoldás, mert mindenkinek jár, aki a magyar egészségügyi ellátásokra jogosult. A kártya 36 hónapig érvényes, ráadásul a kiállítása ingyenes, és az EGT tagországaira + Svájcra terjed ki a hatálya. Személyesen igényelhető az egészségbiztosításpénztári szakigazgatási szervnél, de érdemes időben igényelni, mert kiállítási ideje 30 nap. Ha megvan a kártyánk, akkor minden olyan szolgáltatást igénybe vehetünk, amit az adott ország biztosítottjai igényelhetnek. Fontos tudni, hogy egyes országokban (Belgium, Franciaország, Luxemburg és egyes ellátások Finnországban) önrésszel kell rendelkeznünk, és csak azokhoz a szolgáltatóhoz mehetünk, melyek szerződésben állnak a kibocsátóval. Meglepő módon a a dialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátások is ide tartoznak, írja az OEP a honlapján. 

Ha síeléskor történik velünk baleset, érdemes arra is odafigyelni, hogy a franciák és a svájciak azonnal behajtják a teljes kezelési költséget, amennyiben nem kerültünk kórházba. Ezt az OEP utólag téríti meg számunkra, de csak az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak megfelelő összeget (pl. ha a svájci egészségbiztosító a költségek 80%-át téríti, akkor a magyar egészségbiztosítás is csak 80%-os mértékű térítést tud nyújtani)

Több szempontból is kellemetlen, ha menteni kell minket, főleg ha helikopter vagy motoros szán jön értünk, de sajna már egy szimpla mentős beszállítás is megdöbbentő összeg lehet . Azon túl, hogy akkor feltételezhetően nagyobb a baj, a hegyi mentés költsége legtöbbször díjköteles, ráadásul a kifizetendő összeg nagyon sok is lehet.  A kórházba például el kell jutni, ami szerencsésebb esetben egyszerűen, mentőautó segítségével megoldható, így is nagyságrendileg 50-80 ezer forintba kerül, de egy helikopteres mentés költsége már általában körülbelül 700 ezer és egymillió forint között mozog, és ez a távolságtól és a körülményektől függően ennél akár magasabb is lehet. Mindezek mellett baleset esetén olyan többletkiadások is felmerülhetnek, mint a gépjármű hazaszállítása, a kint tartózkodás meghosszabbítása, vagy akár a hozzátartozók további utazási- és szállásköltségei.

111024184
Thomas Samson

Sok bank automatikusan ad a bankkártya mellé valamilyen alapszintű biztosítást, ezt lehet a legtöbbször kiegészíteni extrákkal - pénzért. Sok bank automatikusan ad bankkártya mellé valamilyen alapszintű biztosítást.

Az OTP Bank esetén jelenleg bizonyos lakossági és üzleti bankkártyák mellé ad díjmentes utasbiztosítást. Akinek ez nem elegendő, külön díj ellenében igényelheti a Felfedező utasbiztosítást, mely akár már évi 5600 Ft-tól elérhető. A gyakran útra kelőknek ajánlott, alkalmanként akár 30 napig érvényes.

A Citibanknál több variáció is létezik, egyes ügyfeleknek ingyenes a biztosítás, egyéb esetekben 4990-9990/év-ért biztosíthatjuk magunkat. Ebben viszont már olyan extra dolgok is vannak, mint a csomag késése esetén költségtérítés, vagy sürgősségi fogászati kezelés. A bank egyébként az AIG-vel van kapcsolatban. 

A Raiffeisen a Uniqua-val működik együtt, ők attól függően határozták meg az összeget, hogy milyen sportot űz az ember. A síbiztosítás napi 450 Ft, ugyanez snowboard esetében 500 Ft. Viszont ezért az összegért 2 millió forintig állják a keresésünket és mentésünket is. Egyes bankártyákhoz ingyen jár a biztosítás, mások mellé extra díj ellenében lehet igényelni.

De mi van, ha belém jön egy hülye a parkolóban?

Először is vegyen mély levegőt, és ne verje meg a másik felet. Utána vegye elő az Európai baleseti bejelentőt, mosolyogjon rá, és ha nem beszéli a nyelvet, mutogassa el neki, hogy töltse ki. Amennyiben bizonytalan, hívjon rendőrt, és soha ne írjon alá olyan iratot, amit nem ért. Ezután első teendőnk legyen a biztosító segítségnyújtó szolgálatának telefonos értesítése, melynek telefonszáma megtalálható a biztosító nyomtatványain. Az asszisztencia vonal a nap 24 órájában hívható, ahol a biztosító munkatársai telefonon - akár anyanyelven is - azonnal szakszerű segítséget nyújtanak, és felvilágosítást adnak a további teendőkről.

A hazaérkezés után a bejelentőt 5 napon belül kell eljuttatni a biztosítóhoz, ha ön okozta a kárt, és 30 napon belül, ha ön csak károsult. Elvileg minden biztosítónak van a másik országban kárrendezési megbízottja, még akkor is, ha az adott biztosító nincs jelen az országban. Erről a MABISZ tud felvilágosítást adni.

Mire érdemes még odafigyelni?

 Ajánlott, hogy síeléshez olyan utasbiztosítást kössünk, amelynek része a felelősségbiztosítás is. A sípályákon ugyanis nemcsak magunkat és személyes felszereléseinket érheti kár, de másoknak is súlyos sérüléseket okozhatunk egy véletlen ütközéssel, és az ezzel járó kártérítés minket fog terhelni. Ha olyan baleset történik, amelyben más fél is érintett, mindenképp vetessünk fel jegyzőkönyvet, amiből egyértelműen kiderül, hogy melyik fél ismeri el a felelősségét. Ily módon elkerülhető, hogy a síelésről hazatérve hosszadalmas jogi procedúrába bonyolódjunk.

104076792
Eyeswideopen

Hol kössek biztosítást?

Erre nincs jó válasz, mert minden biztosító más feltételekkel kínálja szolgáltatását, másrészt teljesen egyéni, hogy kinek, mire van szüksége. Ma már számos oldal működik, ahol összehasonlítják helyettünk a biztosításokat, ilyen a Netrisk, vagy a Biztosítas.hu, ezek segítségével a lehető leginkább testreszabva, igényeink szerint tudjuk megkötni a biztosítást. Hogy tisztában legyünk az árakkal, az Allianznál pl. a Téli Sportok utasbiztosítás,  egy négy napos európai síeléssel kalkulálva, Autó Assistance kiegészítő biztosítással akár már 3000 forintért elérhető. A biztosításközvetítők előnye, hogy online intézheti velük az ügyeket, így a biztosítás igen hamar életbe tud lépni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra