Pikáns epres pite omlós tésztával

Eperszezonban az egyik kedvenc süteményem az epres pite omlós-vajas tésztával. Az omlós tésztát nem tart sokáig összeállítani, beledobáljuk az epret, és már sülhet is! A gyömbértől pedig fűszeres és pikáns lesz a sült epertöltelék. Tálalhatjuk egy kevés felvert tejszínhabbal vagy egy-egy gombóc vaníliafagyival. Ha kapnak rebarbarát, az eper harmadát cseréljék ki arra, úgy is fantasztikus lesz!

EpresPite1
Ötvös Zsuzsanna / Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók (4 kicsi vagy egy nagy pitéhez):

Omlós tészta:

180 g liszt

120 g hideg vaj

40 g porcukor

2 tojássárgája

Töltelék:

400 g eper (megtisztítva, mérve)

4 ek. cukor

2-3 centiméternyi friss gyömbér

2 csapott ek. kukoricakeményítő vagy vaníliás pudingpor

1. Az omlós tésztához a lisztet, a porcukrot és a kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és összeállítjuk a tésztát. A tésztagombócot fél órára hűtőbe tesszük.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és kibéleljük vele a nagy piteformát vagy a négy kicsi piteformát. A megmaradt tésztát félretesszük a rácsozáshoz.

3. A töltelékhez a megtisztított epret szeletekre vágjuk. Rászórjuk a cukrot és a keményítőt (vagy a pudingport), ráreszeljük a gyömbért, majd összeforgatjuk. A tölteléket a tésztával kibélelt piteformá(k)ba halmozzuk.

4. A maradék tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a pité(ke)t.

5. 175°C-ra előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük, ha kicsi pitéket készítünk, és kb. negyven percig, ha egy nagy pitét sütünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek