A rebarbara és az eper az egyik kedvenc kombinációm, imádom fagyinak, lekvárnak, pitének, galette-nek és nem utolsó sorban levesnek. Csodás aromákat hoz elő belőle a sütés, a vanília és a gyömbér pedig fantasztikus ízfokozóként működnek. Ha van kikapart és félretett vaníliahéjunk, nyugodtan használjuk, ez is rengeteg ízt tartogat még magában. Ebből a sűrű, tejszínes krémlevesből egy kis adag is elég!
Hozzávalók (4 kicsi adaghoz):
40-50 dkg rebarbara
40-50 dkg eper
4-5 evőkanál barnacukor
1-2 cm friss gyömbér
2-2,5 dl tejszín
1. A rebarbara két végét levágjuk, a külső, vékony héjat lehúzzuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk.
2. Az epret kicsumázzuk, a rebarbarával együtt sütőtálba tesszük. Megszórjuk a barnacukorral (természetesen sima kristálycukrot is használhatunk), ráreszeljük a megtisztított gyömbért, közérakjuk a vanília felhasított héját. Ha a magokat is használjuk, azt is a tetejére tesszük. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
3. Ha kész a sült gyümölcs, kiszedjük a vaníliahéjat, a többit pedig kancsóba tesszük, felöntjük a tejszínnel, végül botmixerrel simára dolgozzuk. Langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk.