Fitbalance: tömegben izzadva kerestük a feszes test titkát

Magyarországon már több olyan rendezvény van, ahol akik szeretnek mozogni vagy csak most fontolgatják, megismerkedhetnek mindennel, amit a fitnesz és egészség világa kínálhat. Novemberben a FittArénán lehetett kipróbálni sok mozgásformát és terméket, a hét végén pedig a Fitbalance Aréna várta az érdeklődőket. A Dívány különítménye ezúttal is kipróbált több órát is, a beszámolónkat a hajtás után olvashatja. 

DeepWork - Robert Steinbacher

A nap tanulsága, semmiképpen nem szabad elindulni otthonról jógaszőnyeg nélkül, főleg, ha olyan órákat szeretne kipróbálni, amelyeket nem ismer. De térjünk a lényegre, az idei FitBalance rendezvényen a bodyART és deepWORK német származású megalkotója két órát is tartott, az egyiket a küzdőtéren, a másikat pedig a Dívány termében, mindkettőt angol nyelven természetesen. Mi az előbbit néztük meg. Ugyan ismét bebizonyosodott, hogy ezek az események lassan kezdik kinőni a Papp László Budapest Sportarénát, mert a népszerű órákon olyan nagy az embersűrűség a küzdőtéren, hogy gyakorlatok közben bizony nagyon ügyelni kell, hogy ne rúgjuk vagy üssük meg a szomszédunkat, főleg, ha egy jó hangulatú óra közben elragadja az embert a hév. Robert Steinbachernél pedig ez történt, mint az ismert prezenterek többsége, ő sem bíz semmit a véletlenre, és tudja, hogyan kell buzdítani és szórakoztatni az résztvevőket. És itt szükség is van erre, ugyanis - ahogy az az óra előtt elhangzott -  kell némi erőnlét a deepWORK-höz. Ezt persze nem vettem elég komolyan addig, amíg el nem telt öt perc az órából. Szerencsére a törzsi táncokat imitáló vagy lazítósabb elemeknél azért sikerült erőre kapnom, és az is üdítő volt, hogy nem a szokásos aerobikgyakorlatokat kellett csinálni. 

Mi ez?

A deepWORK egy kemény, ugyanakkor nagyon élvezetes holisztikus, funkcionális tréning. Ebben az óratípusban a jin és a jang ellentétpár a meghatározó elem, ami a gyakorlatban a kardio- és az erőgyakorlatok váltakozását jelenti. A deepWORK különböző sportmozgásokat vesz alapul és egyszerű, jól követhető gyakorlatsorokká köti össze őket. A mozgássorok végrehajtása légzőgyakorlatokkal egészül ki, így a résztvevő mindig a saját, légzés adta ritmusára dolgozik a tréning alatt. Mire jó: zsírégetés, feszültségoldás, mentális- , fizikai- és kardiótréning, testi-lelki egyensúly és a belső harmónia elérése, érzelmi töltés és kiengedés.

Forrás: www.galaxywellness.hu

Ironbox - Tatarek Rezső

Az előző órát tartó prezenter, Béres Alexandra is felhívta a figyelmünket arra, hogy Tatarek Rezső tényleg nagyon készült erre az órára, és nem kellett sokat várni arra, hogy kiderüljön, mire is számíthatunk. A serdülő- és ifjúsági magyar bajnok bokszoló és taekwondo világbajnoki ezüstérmes elmondta, ez bizony nem egy sima ironbox bemutató lesz, mert kitalált valami teljesen új dolgot. Hogy mit? Egy DJ retro magyar slágereket játszik majd az edzés alatt, és bizony nekünk is énekelni kell. Amikor felcsendült a zene, már sejtettem, hogy itt bajok lesznek, mert a bokszmozdulatokra épített órákat imádom, de a technósított magyar slágerekkel hadilábon állok. Ugyan nem az én világom, ha a Kell még egy szó (Honfoglalás) diszkóváltozatára kell püfölnöm a levegőt, de el kell ismerni, hogy van ennek is létjogosultsága, és Tatarek Rezső, aki néha csípőkörzésekkel és egyéb mozdulatokkal hergelte a közönséget, óriási hangulatot csinált. 

Mi ez?

Az edzésekbe belecsempészett bokszütések és kombinációk, valamint a saját testsúllyal végzendő erő és állóképesség-javító gyakorlatok teszik egyedivé ezt az edzésformát, egy remek köredzésekből álló órán. Mindezek következménye a fogyás is, nem beszélve a 24 órás zsírégető utóhatásról. Fontos tudni, hogy egy ilyen edzés nagy intenzitású intervallumedzés, ami hetente 2-szer vagy maximum 3-szor végezhető.

Forrás:www.ironbox.hu

BodyArt Spirals - Alexa Le

A bodyART-ot már tavaly is kipróbáltuk, ezért érdekesnek tűnt, miben más ez a különleges elnevezésű változat. Alexa Le, a módszer egyik kidolgozója, és a BodyArt Flow-koncepció nemzetközi trénere tartotta az órát. Ez a mozgásforma nem a 220-as pulzussal operál, azonban néhány pozíció megvalósításához nem árt, ha az ember számára nem ismeretlen a jóga. Az ide-oda csavart végtagok és gerinc mellett nagyon fontos a megfelelő légzéstechnika is. A karok és a gerinc forgatása még ment is, ám néhány négykézláb végzett mozdulatnál biztos voltam benne, hogy bármennyire szeretnék hasonlítani a színpadon bemutatót tartó lányokhoz, sokkal inkább úgy nézek ki, mint egy szorulásos kutya, aki kétségbeesetten próbál megkönnyebbülni. Bár a légzés és a folyamatos, egymásba fonódó mozdulatsor nagyon relaxáló élmény tud lenni, azért ez a mozgásforma komoly odafigyelést és gyakorlást igényel.

Mi ez?

A bodyART mozgásanyagát tekintve a jógából veszi fő elemeit, amelyhez a gyógytornából, a japán Do In-ból ismert elemeket rendel és speciális légzéstechnikát kapcsol. Az emberi szervezet spirális szerkezetekre épül – a DNS-től az izmok és a csontok felépítéséig – ezért az energia áramlását spirális mozdulatokkal lehet optimalizálni.

Power Cardio

Természetes beépített ösztön bennem, hogy bármiben átverést érzek, ami „gyorsabb” fogyást/izomépítést ígér, mint a hagyományos súlyzós halál az edzőteremben. A vibráló dolgokról meg automatikusan a hőskor vibráló masinái jutnak az eszembe, amikre egyes kozmetikákban lehetett rábukkanni, és egy vastag pánttal rázták viszketésig a nők fenekét. A Power Plate ráz is, meg mindenféle csodadolgokat ígér, ezért igen bizalmatlanul álltam be a sorba, hogy egy félórás edzést kipróbáljak. Nekem bejön, hogy végig áll mellettem valaki, aki folyamatosan hajt és/vagy lelkesít, ráadásul figyel a helyes tartásra. Amikor ideiglenes trénerem az mondta, ez a gép tulajdonképpen kiváltja a súlyzós edzést, kicsit mosolyogtam magamban, de aztán körülbelül a második gyakorlat letörölte ezt az arcomról. Végig sem csináltam a fél órát, mégis teljesen bedurrantak az izmaim, azóta bizonyos mozdulatok komoly nehézséget jelentenek. Bármit is csinál ez a szerkezet, engem meggyőzött.

Mi ez?

A Power Plate gépek platója több irányban mozdul el. A fel-le elmozdulás hatására növekszik az izomtónus, a jobbról-balra és az elölről-hátra történő elmozdulás az egyensúlyt és a koordinációt javítja. A plató akár másodpercenként 50-szer is képes rezegni, beállítástól függően. A rezgések váltják ki azt az öntudatlan izomreakciót, mely miatt az izmok másodpercenként több alkalommal is összehúzódnak és elernyednek.

Forrás: www.power-plate.hu

Twist & Run

Az expón rengeteg új fitneszeszközt ki lehet próbálni, vannak, amelyeket egy óra keretében mutatnak be. Az egyik ilyen termék a Twist & Run stepper volt, amit csak részben sikerült úgy tesztelni, ahogy szerettük volna, mivel a standon véletlenszerűen jelentek meg az érdeklődők. Aki még soha nem próbálkozott ilyesmivel, annak felállni is nehéz az eszközre, és ezután is kell jó pár perc, amire ráérez az ember. Utána is csak az egyszerűbb fordulás megy majd, pedig lehet rajta guggolni is, sőt, a karokat is be lehet venni a koreográfiába. De hát minden kezdet nehéz. A combizmaim egyébként már az első öt percben tiltakoztak, hiszen ez az eszköz főként ezt a régiót célozza meg. Sebaj, még ráhúztam egy 15 percet, és ennek meg is lett a hatása egy kiadós izomláz formájában.

Mi ez?

A Twist & Run kombinálja az ugrálóköteles és hulahopp karikás mozgást egy innovatív fitnesz eszközben – leginkább a snowboardozás mozgásformájára hasonlít. A Twist & Run intenzíven megdolgoztatja a farizmokat, a vádlikat, a combokat és a törzs deréktáji szakaszát és fejleszti az egyensúlyérzéket.

Forrás: www.wellness-trade.hu

És még sok minden más

Nemcsak a küzdőtér és a termek vannak tele zsúfolásig, az expón még rosszabb a helyzet, és hiába látogatunk el rendszeresen ilyen eseményekre, a tömeget nem lehet megszokni. Ez főként a standok között zavaró, illetve - ahogy azt korábban is írtuk - azért, mert ilyen népsűrűségben már nem lehet rendesen elvégezni a gyakorlatokat. De tény, hogy van valami ereje annak, hogy emberek tucatjai egyszerre mozdulnak velünk együtt, és jó látni, hogy ennyien lelkesednek az egészséges (vagy néha csak annak mondott) életmódért.

Persze, ha valaki nem szereti, hogy egyszerre hat helyről szól a zene; hogy esetleg a mosdóban kell átöltözni (mert szinte senki nem tudja, hivatalosan merre is található az erre a célra kijelölt terem); hogy szinte minden standnál meg kell adnia pár személyes adatot, ha egy kis termékmintára vágyik; hogy minden második ember salátát vagy müzlit nyammogva tör át a tömegen; és nem érti, mit keres egy ilyen rendezvényen plasztikai sebészetes kiállító; vagy frusztrálják a profi testépítők, akik póznadrágban vagy -bikiniben flangálnak, akkor lelkileg alaposan fel kell készülnie. Ám így is megérheti, hiszen - és ezt nem tudjuk elégszer hangsúlyozni - nagyon fontos, hogy mindenki megtalálja a neki legjobban megfelelő módszert és mozgást, ha nem akarja pár hónap múlva feladni, és itt tényleg mindent megtalál egy helyen. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra