Három túratipp májusra fekete gólyáktól várromokig

Gemencen ritka madarak és vadiúj interaktív kiállítások, a Cserhátban gyerekbarát tanösvény, a Zemplénben izgalmas várak várják a kirándulókat.

A szép tavaszi idő még az egészen lustákat is kicsalogatja a négy fal közül, ezért most három olyan célpontot mutatunk be, ahol azok is találnak maguknak látnivalót, akik ritkán indulnak neki a természetjárásnak. Érdekes kiállítások, könnyedén bejárható tanösvények és izgalmas várak következnek.

Ismerkedés a megújuló Gemenccel

Gemenc ártéri erdeje rengeteg csodát rejt az itt fészkelő megannyi fekete gólyától a tekintélyt parancsoló gímszarvasokig. A legjobb pedig az, hogy azoknak is tud újat mutatni, akik már jártak itt, hiszen rengeteg új látnivalót és tanösvényt alakítottak ki az elmúlt időszakban. A legújabb kiállításokat a napokban adták át Pörbölyön, Nagyrezétben, Lassiban és Malomtelelőnél.

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban az erdő- és vadgazdálkodás eszközeit, Európa legnagyobb ártéri erdejének flóráját és faunáját, és a Sárköz népművészetét ismerhetjük meg érintőképernyők és mikroszkópok segítségével. Sőt, még egy virtuális vadászaton is kipróbálhatjuk magunkat! A Nagyrezétben kialakított méhészeti gyűjteményben üvegfalú kaptárokat helyeztek el, ahol megfigyelhetők majd a méhek munkája, a kiállító tér gyertyaöntő műhellyel bővült.

A lassi halászati kiállításon dioráma mutatja be a víz alatti élővilágot, egy ártéri terepasztalon a vizek vonulását lehet megismerni, és egy halászháló-készítő műhely is várja a vendégeket. A Malomtelelőnél elkészült Molnárka tanösvényen játékos, élményszerű formában ismerkedhetnek meg a legkisebbek is a gemenci ártér állataival, egyedi növénytársulásaival, gombáival. A tanösvény tizenegy állomása az erdő kialakulását, a nagyvadakat, madárvilágot, az erdőgazdálkodást és a hajómalmokat mutatja be.

A környéken kirándulók ne hagyják ki a karapancsai neobarokk stílusú vadászkastélyt, amelyet Habsburg Albrecht főherceg építtetett a 19-20. század fordulóján. 2008-ban állította helyre teljes körűen a gemenci erdőgazdaság; a vadászkastélyban szálláshelyeket, valamint a térség erdő- és vadgazdálkodását, néprajzát bemutató kiállítást hoztak létre, míg a szintén helyreállított, 1896-ban épült kiskastélyban vadászati történelmi emlékhely látható. Idén az egykori Habsburg főhercegi birtok mintegy harminc hektáros kastélyparkját is felújítják. Megújul a vadászkastély, a kiskastély és az egykori cselédlak környéke, kialakítják a kastélypark fogadóterét és a vadászati terítékhelyet. Létrehoznak egy gyümölcsfafajta-bemutató részt, helyreállítják az elbozótosodott vadgesztenyesort és az egykori filagóriát.

Aki kedvet kapott Gemenc felfedezéséhez, stílszerűen magában a vadászkastélyban is megszállhat, de aki kevésbé fényűző, ám kellemes szálláshelyre vágyik, a Vasmacska vendégházzal is tehet egy próbát, mi jókat hallottunk róla.

Könnyű séta a Gyadai tanösvényen a Cserhátban

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be. Az 5 km hosszú tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe. A télen-nyáron, bejárható tanösvénynek 13 állomása van, ahol megismerkedhetünk a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti adottságaival, védendő értékeivel és az ezeket szem előtt tartó erdő- és gyepgazdálkodással. A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be.

A gyermekek részére külön munkafüzetet szerkesztettek, amiben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben útjukon a tanösvény jelkép állata, Hangya Dani kíséri őket. Az út fáradalmainak kipihenésére vagy csak csendes menetközbeni szemlélődésre több pihenőhely áll rendelkezésre - olvasható a tanösvény honlapján.

"Ez nem csak egy tanösvény, hanem gyönyörű bemutatótermek, erdei játszótér, erdei tó - óvodásoknak akadálypályával körben, és persze az 5 km-es túra függőhíddal, állomásokkal. A gyerekeket jópofa feladatokkal várják. A Börzsönyben 5 helyen van saját szállásuk, az iskolás csoportoktól, a luxus céges rendezvényekig lehet találni, különböző színvonalat, de vannak kulcsosházak is. És persze jót lehet kisvonatozni is" – sorolja lelkendezve a közelben lakó kolléganőnk. Minket meggyőzött.

Vártúra a Zemplénben, lakoma Mádon

Az egészen lustáknak pedig egy autós túrát javaslunk, melyet érdemes egy fantasztikus lakomával lezárni. Egy nap alatt kényelmesen végiglátogatható Boldogkőváralja, a Füzéri vár és a Regéci vár. Boldogkőváralját a Zempléni-hegység nyugati részén találjuk, a várat a tatárjárás után emelték Árpád-házi IV. Béla király ösztönzésére. A jellegzetes, sziklaszirtre épült Boldogkői várban írta Balassi Bálint a Borivóknak való című versét. Ma a vár palotaszárnyában a Történeti ólomkatona kiállítás tekinthető meg, mely többek között bemutatja az 1241-es Muhi csatát, valamint itt található az ásványkiállítás is - írja a Wikipedia vonatkozó szócikke.

Regéci vár 1300 körül épült, a Zempléni-hegység középső részén találjuk. Ez nem olyan jó állapotú mint a boldogkői, I. Lipót császár rendelete értelmében a várat 1686-ban lerombolták, azóta már csak a romjai állnak. Ha már erre járunk, a középkori Füzéri várat se felejtsük ki a sorból, ahol nyaranta várjátékokkal idézik fel a vár históriáját. A napot Tokaj-Hegyalja hangulatos kis településén, Mádon érdemes zárni, ahol a Gusteau Kulináris Élményműhely finom fogásai és a Szent Tamás pincészet remek borai teszik fel a pontot az i-re. (A Gusetau-ról és Mádról itt írtunk bővebben.) Ha innen már nem mennénk tovább, hajtsuk álomra fejünket a Mádi Kúriában, vagy kicsit odébb Tarcalon az Andrássy Rezidencián.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek