Gyors epres sajttorta pohárban

A sajttorta ízvilágából kiindulva pár perc alatt gyors poharas desszertet dobhatunk össze. Alulra egy réteg kekszmorzsa kerül, rá egy adag tejszínnel lazított, kis citrommal és vaníliával felturbózott sajtkrém, majd az aktuális szezongyümölcs, az eper adja az utolsó réteget. Ha mégis az eredeti sült sajttortát készítené el, itt megtalálja a receptet!

SajttortaPohár1
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók 4 adaghoz:

- 80 g omlós zabkeksz

- 200 g natúr krémsajt (Philadelphia-jellegű) vagy mascarpone

- kb. 2 ek. porcukor (ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető)

- 2,5 dl habtejszín

- 1 kezeletlen citrom

- 1 rúd vanília

- 200 g eper (megtisztítva mérve)

- 2 lap zselatin (elhagyható)

1. A zabkekszet morzsásra aprítjuk aprítógép vagy nyújtófa segítségével, majd elosztjuk a négy pohár aljában.

2. A krémsajtos réteghez a krémsajtot, a habtejszínt, a porcukrot, a citrom héját és a levéből egy evőkanálnyit, illetve a vaníliarúd kikapart magjait egy nagyobb tálba tesszük, és elektromos vagy kézi habverő segítségével kihabosítjuk. A krémet elosztjuk a négy pohárban.

3. Az epret leturmixoljuk, felmelegítjük (ne forrjon, csak épphogy gőzöljön). Az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatinlapokat kicsavarjuk, majd feloldjuk az eperpürében. Az eperpürét elosztjuk a négy pohárban, majd behűtjük, míg az eperzselé meg nem szilárdul.

4. Az epres rétegnél egyszerűsíthetünk is: a leturmixolt epret zselatin nélkül ráadagolhatjuk a krémsajtos rétegre közvetlenül tálalás előtt, vagy akár kisebb darabokra-kockákra vágva is ráhalmozhatjuk az epret a krémsajtos részre.

SajttortaPohár3
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek