Konzerv májasok tesztje: olcsón is kap nosztalgiát

Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben említettük, a konzervek kihagyhatatlan kellékei egy sátorozásnak, kirándulásnak, egy túra során ugyanis ez a legegyszerűbben elfogyasztható étel. Nemrég vízitúrán jártunk, ahová a sóletek mellett konzerv májasokat is vittünk magunkkal, majd egy részüket visszahoztuk a szerkesztőségbe, hogy kulturált körülmények között vizsgálhassuk meg őket. Öt tesztelő vett részt a kóstolásban, a legjobb akár huszonöt pontot is kaphatott volna. De nem kapott.

De még mielőtt nekiugranánk az értékelésnek: tudták, hogy rövid felmérésünk alapján a Szegedi Paprika Zrt. uralja a piacot? És, hogy a májpástétom és a májkrém nem ugyanaz, még akkor sem, ha ugyanott foglalnak helyet a hipermarketek polcain?

Ezt kell tudni a májpástétomról:

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a májpástétom egyenletesen világosbarnás rózsaszínű, homogén szerkezetű, puha, szeletelhető, nehezen kenhető, nem morzsalékos húskészítmény, amely legalább 30 mm átmérőjű mesterséges burkolatba van töltve, főzéssel van hőkezelve. A késztermékre vonatkoztatva a felhasznált máj aránya legalább 25% (m/m). Ízjellegét a vöröshagyma és a bors adja.

Kiindulási anyagok: Sertés- és/vagy marhamáj. Gyártási szalonna alapanyag: sertéshús, marhahús, illetve sertés- és marhavágás melléktermékei.

Érzékszervi tulajdonságai: A burkolat ép, sima, tiszta, a kötésvégnél folyadék-, lég- és zsírzsákot nem tartalmaz. Állománya szeletelhető, nem kenődő, nem morzsalékos. A vágásfelületen az alkotórészek finomra vannak aprítva, fűszercsomó, 10 mm-nél nagyobb légüreg nem, legfeljebb néhány kisebb látható.Egyenletes világosbarnás rózsaszínű. A főtt máj, bors és vöröshagyma illata, íze érezhető, idegen íz, szag nem érezhető.

Ezt pedig a sertésmájkrémről:

Ezzel szemben a sertésmájkrém olyan hőkezeléssel tartósított húskrém, amelyet legalább 25% (m/m) sertésmájból, különböző méretűre aprított húsokból (sertéshús, sertésfejhús, marhahús, szeparált hús), gyártási szalonna alapanyagból vagy sertészsírból és egyéb jelleg- és ízkialakító anyagokból finomra aprítással vagy passzírozással készítenek.

A megfelelően előkészített, megtisztított húsokat, májat, szalonnát aprítják. A sertésfejet tisztítás után puhára főzik és kicsontozzák. Az előkészített húsokat és a májat az egyéb anyagokkal homogénre keverik, majd finomra aprítják. A májkrémmasszát töltőgéppel azonnal dobozba töltik, légmentesen zárják és hőkezelik.

Érzékszervi tulajdonságok: a termék metszéslapja homogén, állománya krémszerűen kenhető, a sertésmájkrém rózsaszínes árnyalattal egyenletes mogyorószínű. A főtt máj, a vöröshagyma és az egyéb fűszerek harmonikus ízt és illatot eredményeznek.

6. Szegedi Paprika Zrt.: Sertésmájaskrém (58 forint) – 6 pont

Összetevők

Ivóvíz, gyártási szalonna, sertésmáj 12%, szójaliszt, sertésbőr, sertéscsontokról mechanikusan lefejtett hús, búzaliszt, nitrites pác só keverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), fűszerkeverék őrölt mustármaggal.

A Szegedi Paprika Zrt. retroterméke letisztult formájával állt a kóstolás elébe, a tesztelőket azonban a hústermék látványa nem ragadta magával. Fej-fej mellett futott be az utolsó helyre az Auchan májkrémével, a maximálisan adható huszonötből összesen hat pontot szereztek az öt tesztelőtől. „Borzalmas, keserű mellékíz, sárgás árnyalat, rossz illat." „Mostanáig azt hittem, szeretem a májkérmet. De ez a mellékíz, ez nem vállalható." „Keserű, ehetetlen, az útóíze is szörnyű." „Klasszik konzervmájkrém, amit a szőlőben ettünk kapálás után" . A termék mindössze 12 százalék sertésmájat tartalmaz.

6. Auchan Sertésmájkrém (69 forint) – 6 pont

Az Auchan termékéről csak annyit lehet tudni, hogy valahol az EU-ban készült. Mindenki megnyugodhat, semmivel sem jobb, mint a hazai, ugyanis mindössze 6 pontot ért el a teszten.

IMG 8336

Összetevők

Ivóvíz, sertésmáj 25%, sertéshús, sertésszalonna, sertésbőrke, búzaliszt, vöröshagyma, fűszerkeverék (búzaliszt, aroma, étkezési só), borsóliszt, étkezési só, sertésfehérje, stabilizátor (difoszfát).

 „Már a színétől is a rosszullét jutott eszembe, de még ahhoz képest is megdöbbentően rossz volt ez. Légyszíves ezt ne vegye meg senki." „Nagy szerencse, hogy a korábbi tapasztalatok alapján óvatosan bántam a pontozással, így a 0 pont méltó helyére került. Iszonyú!" – írta fel tesztelőnk. „Orsi baromfi? Gyerekkorom ízei! Ízlik, jó zamatos, sötét, nem annyira jól kenhető" – így az egyetlen pozitív vélemény, amihez tesztelőnk négy pontot mellékelt.

5. Hamé májkrém (88 forint) – 6,5 pont

Összetevők

Sertészalonna, sertésmáj, sertéshús, sertésbőrke, víz, sókeverék (só, tartósítószer E250) stabilizátorok: E410,407,508, vöröshagyma, fűszere, ízfokozó: E621.

A Hamé terméke egyszerűen a Májkrém nevet viseli, és 6,5 pontot kapott. A cseh gyártó által készített májkrém összetevői szinte alig olvashatóak, de azért kibogarásztuk, a keretesben megtalálja. Tesztelőink a következő véleményeket fogalmazták meg: „Kinézete alapján azt hittem, kocsonya, viszont jól kenhető. Túl világos, keserű." „Rohadtul sós, de egyébként nem annyira vészes, mindenesetre nálam azért nem ez nyert." „Aztarohadt, ipari szalonna, zsír, vegeta. Kenyérrel is ehetetlen." „Ez valami borzalom, iszonyú sós, és valami fura fűszer van benne, talán na-glutamát adja a bukéját."

4. Scandia Food: Torkos sertésmájas pástétom (104 forint) – 11 pont

Összetevők

Ivóvíz, sertésmáj (15%), szalonna, szójafehérje, búzaliszt, sertésbőr, kukoricakeményítő, jódozott só, cukor, hagyma, (csípős) paprika (0,2%), fűszerkeverék, színezék: kármin, tartósítószer: nátrium-nitrit, növényi rostok, stabilizátor: difoszfát.

A torkosra sem repültek rá a tesztelők, igaz, volt, aki már annak örvendezett, hogy alig van íze, és az is olyan, mint a zacskós levesé. „Májkrém azoknak, akik nem szeretik a májkrémet: olyan kevés íze volt, hogy ha kenyérrel ettem, nem is éreztem, meg kellett ennem egy darabot magában is. Hát nem volt túl jó élmény" – fejtegette tesztelőnk. Más az ízfokozó félreérthetetlen aromája miatt aggódott. Fojtóssága sem nyerte el többek tetszését. „Mellékízmentes, simán csak sós, fogalmam sincs, mit eszek" – írta más. 11 pontot szedett össze.

3. Szegedi Paprika: Sertés májaskrém (zöld alumíniumdobozos, 69 forint) – 12 pont

Összetevők

Ivóvíz, sertésmáj 12%, gyártási szalonna, búzaliszt, sertéscsontokról mechanikusan lefejtett hús, szójaliszt, sertésbőrke, nitrites pác só keverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), bőrkepor, fűszerkeverék őrölt mustármaggal.

 „Zsírosabb, mint kéne, hogy legyen, de nem rossz. Mondjuk nem is jó, bár az állaga egész szimpatikus." „Na ez nagyon rossz. Ipari szalonna, zsír és só." „Kinézetre baromfi inkább, íze alig van. Jól kenhető, sosem venném meg." „Hóka, mellékízes, igazi retro feeling. Ipari mellékíze miatt csak 3 pont, de legalább nem sós nagyon. 12 pontot sikerült elérnie a teszten, annak ellenére, hogy bőrkeport tartamaz.

2. Szegedi Paprika Zrt.: Sertésmájkrém (alumínium dobozos, 104 forint) – 13 pont

Összetevők

Ivóvíz, sertésmáj 25%, gyártási szalonna, búzaliszt, sertésbőr, szójaliszt, sertés csontokról mechanikusan lefejtett hús, baromficsontokról mechanikusan lefejtett hús, nitrites pác só keverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), fűszerkeverék őrölt mustármaggal.

„Kissé fűrészporos, de nem rossz az íze." „Ez jó!"– kiáltott fel valaki. „Zsíros, kivált lé, akár tömlős májkrémnek is elmenne, ha nem tudnám, hogy konzerv. Klasszik íz és illat" – örvendezett kollégánk. „Kutyakajás jelleg, ezt se merném jó szívvel ajánlani, pedig végül is nem rossz, csak erős benne a keserűség" – írta egy másik tesztelő. Ennek ellenére 13 ponttal felküzdötte magát a második helyre.

1. Szegedi Paprika Zrt: Lidl, Baroni Sertésmájkrém (65 forint) – 14 pont

Összetevők

Ivóvíz, sertésmáj 25%, gyártási szalonna, búzaliszt, sertésbőr, szójaliszt, szeparált sertéshúspép, szeparált baromfihúspép, nitrites pác só keverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), fűszerkeverék őrölt mustármaggal.

Na, vajon ki gyártotta a Lidl termékét? Hát persze, hogy a Szegedi Paprika Zrt. „Nem rossz, ez az első, amiben nincs semmi zavaró. Különösebb extrát nem tud ez se, de ezt ebben a műfajban nyilván hülyeség elvárni" – merült el kollégánk a gasztronómiában, míg más szerint a nyári táborok ízét idézi, lehet vele nosztalgiázni. „Tökéletes ipari májkrém, ilyet tunkoltam ki gyerekkoromban az ujjammal a kerek dobozból. Nyilván csak nosztalgia, de nem utálom" – írta kollégánk.

Ha elbizonytalanodott volna, a jó hírünk az, hogy viszonylag olcsón és egyszerűen készíthet otthon májkrémet, így soha többet nem kell szembesülnie a bolti krémmekkel. A sertésmáj ára 350 forinttól indul.

Név Gyártó/forgalmazó súly ár (forint) ár/kg pontszám máj aránya
1. Sertésmájkrém Szegedi Paprika Zrt./Lidl 62g 65.- 1048.- 14 25%
2. Sertésmájkrém Szegedi Paprika Zrt. 50g 104.- 2080.- 13 25%
3. Sertés májaskrém Szegedi Paprika Zrt. 50g 69.- 1380.- 12 25%
4. Torkos Sertésmájas pástétom Scandia Food kft. 50g 104.- 2080.- 11 15%
5. Májkrém Hamé 48g 88.- 1833.- 6,5 25%
6. Sertésmájaskrém Szegedi Paprika Zrt. 65g 58.- 892.- 6 12 %
6. Sertésmájkrém Auchan 65g 69.- 1061.- 6 25 %
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek