Gyorsan fogyó sós aprósütik utazáshoz

Nyár van, utazunk, csomagolunk, és a biztonság kedvéért kajával is készülünk. A népmesei hamuba sült pogácsából kiindulva jöhetnek ilyenkor a különféle sós aprósütemények, pogácsától az apróperecen át a kiskiflikig. Mutatjuk.

Sajtos miniropogós

Ez egy életveszélyes sós ropogtatnivaló, a nem-lehet-abbahagyni kategóriából. Frissen omlós, másnapra szabad levegőn hagyva ropogós, de egyáltalán nem száraz. Igazi házi nassolnivaló, amit egymás után, megállás nélkül lehet bedobálni, mint a sós mandulát vagy pisztáciát. Nem is csoda, ha ekkora sikere van, hiszen a domináns hozzávaló egy igazán finom sajt, a cheddar, de persze más karakteres sajttal is elkészíthető.

2013. máj 006(1)
Piszke

Hozzávalók:

20 dk finomra reszelt cheddar sajt
5 dkg puha vaj
1 csapott tk. só
12 dkg liszt
2 ek jeges víz

1. A sajtot és a vajat a kézi mixer legkisebb fokozatán elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót.

2. Tovább keverve fokozatosan belecsorgatjuk a jeges vizet, míg elkezd összeállni, majd kézzel gyorsan egyneművé gyúrjuk.

3. Egy órát folpackban pihentetjük a hűtőben.

4. Jól lisztezett munkalapon egészen vékonyra, késfok vastagságúra nyújtjuk (sütés közben meg fog nőni), tetszőleges szögletes darabokra vágjuk.

5. 175 fokra előmelegített sütőben 15-17 percig sütjük, míg a széle aranybarna lesz.

Sajtos-paprikás keksz

Az egyik legegyszerűbben készíthető sajtos kekszalap, amit ismerünk, és a valódi pogácsákkal szemben nagy előnye, hogy nemcsak sütés után könnyű és levegős, hanem másnap is, a sütőpornak és a zsíros sajtoknak, tejszínnek, na meg a vajnak köszönhetően. A paprika nagyon jól bírja benne a sütést, nem lesz keserű, és nem is érezhető ki, inkább csak a színén látszik, és ad egy pikáns ízt a sós-sajtos jelleg mellé. Bármelyik gyerek szívesen választja chips vagy ropi helyett, ha pedig felnőtteknek szánjuk, nyugodtan kísérletezhetünk őrölt chilis változattal is.

2013. máj 010
Piszke

Hozzávalók:

16 dkg lágy vaj
6 dkg grana padano
12 dkg reszelhető zsíros keménysajt (ementáli, gouda, pannónia pl.)
1,2 dl tejszín
1 tk.piros édes paprika
fél tk só
25 dkg liszt
1 tk. sütőpor
kevés tojássárgája/tejföl/tejszín a kenéshez

1. A vajat teljesen lágyra olvasztjuk a mikróban és hozzáadjuk a langyos tejszínt, a reszelt sajtokat, sót, paprikát. A cél, hogy teljesen homogén, keverhető masszát kapjunk.

2. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a sajtos massza tetejére szitáljuk, villával morzsásra keverjük a sütőporos lisztet és a vajas masszát, majd kézzel gyorsan simára gyúrjuk.

3. Legalább egy órát pihentetjük folpackba csomagolva a hűtőben.

4. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd ezután 3 mm vékonyra nyújtjuk, megkenjük, villával sűrűn megszurkáljuk, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

5. 200 fokon kb. 15-18 percig sütjük.

További sós aprósütemények korábbról

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra