no

Mit pakoljon a kezdő, ha vízitúrázni megy?

Aki sosem járt még vízitúrán, nagy gondban van a pakolásnál, ha egyszer mégis sátorozni indul a Tisza mellé: mégis mit szokás ilyenkor felvenni? Vízhatlan vagy könnyen száradó cuccokat kell pakolni? Vajon kell kétszer annyi zokni, ahány nap? Elég egy bikini három napra vagy kell kettő? Az időzítés se segített rajtunk, az időjárás-előrejelzés szerint ugyanis 5 és 30 fok között bármennyi lehetett, illetve esőre is kellett számítani. A csapadékot végül megúsztuk, de éjjel tényleg nem volt több 5 foknál, napközben pedig többször a hőguta kerülgetett bennünket.

Megmutatjuk, milyen ruhákat pakoltunk a háromnapos vízitúrára, és azt is elmondjuk, mi volt ezek közül teljesen felesleges – a sátorozás egyéb kihagyhatatlan tartozékairól pedig ide kattintva olvashat.

Margó

Alább az én 3 napos ruhatáram látható: vittem két hosszú farmert, egy sortot, egy aláöltözetet és egy tréningnadrágot. Ezek közül meglepő, de csak a második farmer volt totál fölösleges, és talán az se lett volna az, ha mondjuk leeszem magam. Felülre pakoltam 3 pulóvert, 5 pólót, 2 bő, hosszú inget, egy decathlonos esődzsekit, egy kabátot (!) és egy kendőt. A kabát sajnos nagyon jól jött este: azért ne a legmelegebb pufit, és ne is egy elegáns szövetkabátot tegyen el. Én egy sportos fazonú átmeneti, hosszított dzsekit választottam, és nagyon szerettem, amiért melegen tartotta a fenekemet.

A pólók nagyja fölösleges volt, végül csak egyet használtam közülük a három nap alatt. Ezen kívül még egy inget vettem fel, mert napközben elég volt a bikini, estére meg pulóver kellett és kabát. A három pulcsit sem bántam meg: az egyik vizes lett napközben és nem száradt meg 24 óra alatt, a másik kettőt meg simán egymásra kellett venni az éjszakai 5 fokban. A legnagyobb mellényúlás a fehér ing volt: bármi, ami fehér, fölösleges egy vízitúrán, mert azonnal koszos lesz.

Ami a fehérneműket és a zoknit illeti: egy melltartó elég, mert nyáron úgyis a bikini lesz a nyerő. Naponta egy bugyi kell és egy pár zokni – furcsa, de sose volt abból baj, hogy vizes lett a zoknim és cserélnem kellett volna. Tehát az 5 pár zokniból 2 pár fölöslegesen foglalta a helyet.

A négyféle lábbeli is túlzásnak tűnhet, hát az is volt: a gumicsizmát azonnal levetette rólam a túravezető, mondván, ha borul a csónak és vízbe esek, a csizmák kőként húznak le. Ebben biztos igaza van, amikor viszont 15 fok volt, nem kellett mezítláb a Tiszába gázolnom, hanem csizmában ülhettem be a csónakba, ahol levetettem azt, és zokniban, száraz lábbal ücsörögtem órákig, míg a többiek papucsos, vizes lába lilára fagyott. Szóval a gumicsizmát erősen ajánlom, nekem nagyon jól jött, de tényleg be kell tartani a túravezető tanácsait, és a csónakban le kell venni.

A könnyen száradó, nyűhető, zöld sportcipő és persze a papucs is jól jött: a zárt cipő este, a papucs pedig a melegebb napokon kellett. A neoprén „süncipőre" (tudják, amit a horvát tengerparton árulnak a tengeri sünök ellen) viszont egyáltalán nem volt szükség. Ezt egyébként arra az esetre tettem el, ha könnyen száradó cipőt kell húznom – csakhogy nem kellett, mert vagy csizmában, vagy mezítláb mentem be a vízbe. Fontos kiegészítő a kalap, ami nagyon jól jön, ha egész nap a csónakban evezünk és el akarjuk kerülni a napszúrást, ugyanígy jó barát egy napszemüveg is. Vagy kettő, ha az egyik vízbe esne és elveszne. Törülközőből is legalább kettő kell (egy a strandra, egy fürdéshez). Jó, ha van vízhatlan táskája, mi ugyan nem borultunk be a vízbe, de biztonságérzetet ad, ha tudja, nem kell féltenie telefonját! Ha sokat eveznek, védje kezét ujjatlan kesztyűvel: hülyén néz ki, de a vízhólyag sem szép, és még fájdalmas is.

Eszter

Eszter, a tapasztalt vitorlázó kétzsáknyi meleg és vízhatlan ruhával érkezett: legalább 7 pólót, 4 vékony hosszúujjút, 2 vastag pulóvert, 3 nadrágot, 3 pár cipőt, egy sortot, egy bikinit, egy komplett vitorlás viharszettet, egy pufimellényt és egy hatalmas törülközőt pakolt.

Ezek közül a viharruha volt a legfölöslegesebb, mert nem volt olyan ítéletidő (szerencsére), amikor nyakig vízhatlanba kellett volna burkolózni. Emellett Eszter egyszer sem vette fel gumicsizmáját, és a 7 pólóból is csak annyi fogyott, ahány napig csónakáztunk, azaz három. „Igazából napi egy bugyi, zokni és póló elég, plusz mondjuk két pulcsi és egy kabát. Ezt majd legközelebb!" – mondja Eszter, aki ugyanúgy kihasználta vízhatlan zsákjait, napszemüvegét és kalapját, mint én, de a fehér színről valószínűleg más véleménnyel van, ugyanis a tűző napsütést sokszor talpig fehérbe öltözve vészelte át, és még a kellemetlen koszosodást is megúszta.

Összességében elmondható, hogy gyakorlatlanságunk ellenére egyikünk sem pakolt túl sok fölösleges hülyeséget, és nem hagytunk ki semmi létfontosságút a bőröndből: a fölösleges pólóinknál sokkal több helyet foglaltak a sátrak, hálózsákok, párnák és laticelek, amikre persze szintén szükség volt. A csomagok nélküli, könnyed (vízi)túrázás valószínűleg csak filmekben létezik.

Ha ránk hallgat, vízitúrára visz magával:

1 farmert

1 tréninget + aláöltözetet,vagy leggingst

1 sortot

1 lazább inget, amit bikini fölé lehet viselni és hosszabb az ujja, így véd a naptól

3 pulóvert (bármelyik elázhat, viszont 3 pulcsi akár két hétre is elég)

1 esőkabátot

1 melegebb dzsekit

1-2 kendőt, sálat

2 bikinit, 1 melltartót

1 pólót / nap

1 bugyit, 1 pár zoknit / nap

1 gumicsizmát

1 edzőcipőt

1 papucsot

2 törülközőt

1 vízhatlan táskát

1 kalapot

1-2 napszemüveget

1 ujjatlan kesztyűt

(erre az e-mail címre írjon, ha valamit ön szerint kifelejtettünk!)

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra