Nasik táborozáshoz: durván csokis keksz és társai

Az egyik legegyszerűbb édes nassolnivaló, amit a táborozni induló gyerekeknek csomagolhatunk. A keksz gyorsan megvan, egyszerű elkészíteni, és hosszabb ideig eláll, még melegebb időben is.

Amivel pedig biztosan nem lehet melléfogni, az a csoki csokival kombó – a durván csokis keksz biztosan gyorsan elfogy majd a pakkból! Az egészségesebb vonalon mozgóknak pedig házilag készült zabfalatokat mutatunk.

Csokiskeksz4
Ötvös Zsuzsanna

Durván csokis keksz (Chocolate chip cookie)

Hozzávalók kb. 16 nagyobb kekszhez:

100 g vaj
80 g + 50 g étcsokoládé
100 g nádcukor
egy nagyobb csipet tengeri só
120 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy sima finomliszt)
1 tk. sütőpor
40 g holland kakaópor
1 tojás

1. A vajat a 80 g étcsokoládéval és a nádcukorral összeolvasztjuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a tojást. Ezután az 50 g étcsokoládé kivételével az összes többi hozzávalót (tengeri só, liszt, sütőpor, kakaópor) is hozzákeverjük. Az 50 g étcsokoládét feldaraboljuk, majd a csokis masszához keverjük. A masszát egy órára hűtőbe tesszük.

2. A masszából kb. pingponglabda nagyságú golyókat formálunk, és egymástól nagyjából 10 cm távolságra, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. A tenyerünkkel vagy egy pohár alját használva kilapítjuk a golyókat. Fontos, hogy még így is legyen pár centi távolság a kekszek között, mert kicsit terülni fognak sütés közben.

3. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük a kekszeket, majd hagyjuk a tepsin kihűlni. Légmentesen záró műanyag dobozban tároljuk.

Zabfalatok (hozzávalók kb. 20 darabhoz:)

100 g liszt
75 g zabpehely
50 g darált mogyoró vagy mandula
1 tk. sütőpor
1 kk. fahéj
egy nagyobb csipet tengeri só
2 ek. nádcukor
100 g puha vaj
1 tojás

Zabfalatok
Ötvös Zsuzsanna

1. A zabpelyhet aprítógépben finomra aprítjuk. Az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd a masszát egy órára hűtőbe tesszük.

2. A masszából diónyinál kicsit nagyobb golyókat formázunk, és tisztes távolságban sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A golyókat kézzel vagy egy pohár segítségével kilapítjuk. Ennél is vigyázzunk, hogy még így is legyen pár centi a kekszek között; kicsit ezek terülni fognak.

3. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk a tepsin kihűlni a kekszeket.

Mogyoróvajas, puffasztott energiaszelet

Aki pedig biztosra szeretne menni, annak ajánljuk a következő nasit, a puffasztott dolgokat valamiért minden gyerek szereti.

Hozzávalók 4 nagyobb vagy 8 kisebb csokiszelethez:

140 g mogyoróvaj (lehet sima vagy darabos is)
70 g tejcsoki
30 g zabfalatok keksz
50 g sósmogyoró
2 kis marék puffasztott tönköly vagy rizs
150 g étcsoki a bevonáshoz

Pufftönkölyös1
Ötvös Zsuzsanna

1. A mogyoróvajat a kockákra tört tejcsokival összeolvasztjuk. A kekszet aprítógépben morzsásra aprítjuk. A kekszmorzsához olyan 25-30 grammnyit hozzákeverünk a mogyoróvajas-tejcsokis krémből, és ezt a masszát ellapogatjuk egy négyszögletes, sütőpapírral bélelt edényben (kb. 10 x 10 cm-es nagyságú).

2. A mogyoróvajas-tejcsokis massza maradékához hozzákeverjük a sósmogyorót és a puffasztott tönkölyt, majd a kekszes rétegre öntjük, és egyenletesen szétterítjük rajta. A masszát egy éjszakára hűtőbe tesszük.

3. Másnap forró vízbe mártott, letörölt késsel négy szeletre vágjuk a megdermedt masszát.

4. Az étcsoki egynegyedét apróra vágjuk. A maradék étcsokit megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott csokit – így tulajdonképpen temperáljuk a csokit. Ebben egyenként megmártjuk egy villa segítségével a csokiszeleteket. Ha kisebb méretűre vágjuk a csokiszeleteket, könnyebb lesz kimártani azokat. A frissen kimártott csokiszeleteket sütőpapírral bélelt tálcára ültetjük, és hűtőbe tesszük, míg a csokoládé meg nem szilárdul. A szeleteket egyenként csomagoljuk, pl. alufóliába.

Pufftönkölyös2
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek