Fényképezőgépek karácsonyra kezdő és haladó fotósoknak

A közösségi oldalakon a legtöbben képekben osztják meg életük legfontosabb momentumait. Sokszor telefonnal készült képeket töltenek fel, de egyre többen kapnak rá a sok szelfi vagy éppen naplemente fotózás közben az egész ízére, és lesznek hobbifotósok. Nekik jó ajándék lehet karácsonyra egy rendes fényképezőgép, amivel ugyanúgy gyorsan meg tudják osztani a képeket, de sokkal több lehetőségük van a szerkesztések, beállítások tekintetében mint egy telefonos kamerával. 

Vannak, akik szerint egy jó kamerával megáldott csúcstelefon gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint egy olcsóbb fényképezőgép. Az igazság azonban a fényképezőgépek sokkal jobb felbontású képeket képesek készíteni, több lehetősége van egyedi beállítások vagy programok használatára. A telefonokkal ellentétben az optikai zoom segítségével lehetősége van úgy ráközelíteni a témára, hogy az nem megy a minőség rovására, valamint néhány készülék esetében az azonnali megosztásról sem kell lemondani, mert WiFi kapcsolattal rendelkeznek. Most három kategóriában mutatunk gépeket, amiknek biztosan örülni fog az ajándékozott fél.

Kezdő hobbifotós

A kezdő hobbifotós ritkán fotóz, akkor viszont szeret sok képet lőni. Leginkább valamilyen eseményeket szeret megörökíteni, ő az, aki végigdokumentálja a nyaralást vagy a családi összejöveteleket is. Annyira nem érdekli a fotózás, hogy a manuális és az autofókusz közti különbséget próbálgassa, de azért szeretne klassz képeket csinálni. Általában nagymamák, anyukák vagy gyerekek tartoznak ebbe a kategóriába. A gépek ára 30 ezer forint alatt, vagy akörül mozog, érdemes olyan helyet keresni, ahol csomagban adnak hozzá tokot és memóriakártyát is. 

Canon Digital IXUS 145 

A Canon gépe 16 megapixeles felvételeket készít, nyolcszoros zoommal rendelkezik és HD felvételeket is lehet vele csinálni. Miniatűr, halszem és játék fényképezőgép effektek is vannak benne, a fényképezést pedig az arcfelismerő funkció, a Smart Auto automatikus program is segíti. Ráadásul vékony és kicsi a gép, így akár a táskában is elfér. 

IXUS 145 Angle3 tcm128-1129395

Ár: Kb. 24 ezer forinttól

Nikon Coolpix L30

Többféle színben is elérhető a Nikon legújabb kis kompakt gépe. A Coolpix család L30-as darabja 20.1 megapixeles képeket készít, optikai zoomja ötszörös nagyítást tesz lehetővé. Számtalan automata beállítással rendelkezik, így mindig a fényviszonyokhoz alkalmazva készít a gép képeket. Van benne elmosódáscsökkentő funkció, ami stabilizálja a képeket, valamint intelligens portré funkció is, ami akkor készít felvételt, amikor mosolyt érzékel, valamint jelez ha a fotó alanya pislogott a kép elkészítésekor. 

nikon l30 01 02.png

Ár: Kb. 26 ezer forinttól

Sony W-830

Ez a gép 20.1 megapixeles képeket készít, a zoom pedig nyolcszoros benne. Ezzel is készíthet HD videókat, panorámaképeket és még külön partyfotó funkciója is van, amivel a házibulikat örökítheti meg.  Ez a gép is elfér kis helyen, akár táskában is, és az automata módjának, automatikus képstabilizátorának, valamint gyors automata fókuszának köszönhetően azoknak is tökéletes, akik nem akarnak profi fotósok lenni, viszont ha elmennek nyaralni jobb képekre vágynak mint a telefonos felvételek. Sőt, a beépített Beauty Effects funkcióval azonnal retusálhatja is a képet. 

sony fsafsagd79d8177da4c78af54165debe8dbee4b7.png

Ár: Kb. 32 ezer forinttól

Középhaladó hobbifotós

A középhaladó hobbifotós még a legtöbbször a gép automata beállításaira hagyatkozik, de néha próbálkozik a manuális beállításokkal is. Ő az, aki gyakran használja a fényképezőgépet. A szokásos nyaralás és bulifotózás mellett szeret más témákat is keresni, ezért fontos, hogy természetfotózásban, rossz fényviszonyok mellett vagy éppen mozgó emberekről is jó képet készítsen a készüléke. Általában tinik és fiatalok a középhaladó hobbifotósok, de igazából nem korfüggő. Ők azok, akik szeretnek sokat fotózni, szeretik megosztani a képeiket és akár egy kis utómunkát is alkalmaznak rajtuk. 

Canon Powershot SX400

Méretre nem túl nagy ez a gép, mégis sokkal többet tud, mint a kezdő hobbifotósnak szánt gépek. Kezdjük azzal, hogy harmincszoros zoom van benne, mindezt optikai képstabilizátorral megtámogatva, hogy ne legyenek elmosódottak a képek. A felbontás 16 megapixeles, képes HD videót is rögzíteni és persze előre beállított programok is vannak benne, na meg persze szűrők. 

1000-PowerShot-SX400-IS-FSL-Black 1406625196

Ár: Kb. 54 ezer forinttól 

Fuji Finepix S8600

A Fuji gépe is jó választás lehet azoknak, akiket az átlagosnál jobban érdekel a fotózás. Nem nagy a gép, így nem teher magával vinni bárhova, belsőre viszont erős. A felbontása 16 megapixeles, képes HD videó felvételre és rengeteg témát fotózhat automatikusan a sporttól a bulin át virág funkció, baba üzemmód, hó, tájkép, minden van benne a szokásos panoráma funkción vagy éppen arcfelismerésen kívül. A zoom is nagy, harminchatszoros optikai zoommal rendelkezik és persze a manuális beállításokat is próbálgathatja már rajta. 

fujifilm 01

Ár: Kb. 40 ezer forinttól

Samsung WB350F

A Samsung okoskamerája zsebben elfér, viszont már akár a haladó fotósoknak is jó választás lehet, annyi mindent tud. 16.3 megapixeles felvételeket készít és huszonegyszeres zoommal rendelkezik. Ez már egy smart camera, azaz azonnal meg is tudja osztani a világgal a felvételeket, vagy összekapcsolhatja telefonjával és átküldheti a képet. Úgy tud fényképet készíteni, hogy közben fullHD videofelvételt is készít, azonnal retusálni is tudja a képeket. Sőt, akkor sem kell kétségbeesni ha rosszak a fényviszonyok, valamint vakut sem tud használni, mert a gép megoldja, és akár  babamonitornak is használhatja, a készülék ugyanis riasztja önt ha gyermeke sírni kezd vagy mocorog. A sok automata mód mellett persze manuális beállításokra is lehetősége van. 

samsung hu EC-WB350FBPBE2 002 Dynamic1 black

Ár: Kb. 60 ezer forinttól

Profi hobbifotós

A profi hobbifotós nagyon szeret fényképezni és gyakran használja a gépet. Nem kattintgat ész nélkül, hanem megfontoltan keresi a témát, a beállítást, a megfelelő fényviszonyokat és aszerint kísérletezget, azaz megtervezi a képet. Szeret tanulni és kísérletezgetni a különböző beállításokkal, majd még utómunkázik is a képeken. Ő az, aki olyan gépnek örülne, amivel minden körülmény között szinte már profinak is beillő képeket tud készíteni, legyen szó portréról, természetfotóról vagy makrofotóról. Nincs szüksége feltétlenül kimondottan profi gépre, de azért belépne az ő világukba egy tükörreflexes, cserélhető objektíves géppel. Ez a kezdő profi fotós szint, innentől a határ tényleg a csillagos ég.

Canon EOS100D

A Canon tükörreflexes gépe kimondottan kézre áll és nem annyira nagy mint társai, ezért  nőknek ideális választás. 18 megapixeles felvételeket készít, valamint full HD videókat. A zoom ugye attól függ, hogy milyen objektívet vásárol hozzá, keressen olyan ajánlatokat, ahol legalább egy 18-55mm-es objektívet adnak a géphez. Érintőképernyős, így a kezelése gyors és egyszerű, valamint beépített kreatív szűrők és effektek segítenek a képek utómunkálataiban. Az automata mód mellett természetesen manuális beállításokra is lehetőség van. Sőt, kreatív automata módot is használhat, aminek segítségével azt is be tudja állítani, hogy mennyire legyen elmosódott a háttér. 

canon eos 100d 1855 is kit

Ár: Kb. 150 ezer forinttól

Nikon D3300

Több színben is elérhető ez a cserélhető objektíves tükörreflexes gép, ami 24 megapixeles képeket és persze full HD videofelvételeket készít. Ráadásul egyben tanár is, mert az "útmutató" menüpont elmagyaráz mindent lépésről-lépésre, így tényleg megtanulhatja kihozni a maximumot a gépéből. Természetesen itt is gyakorolhat az előre beállított funkciók mellett a manuális üzemmóddal és ebbe a gépbe is pakoltak egy rakás utólagos effektet vagy éppen szűrőt. Ami viszont meglepő az a súlya, hiszen objektív nélkül kevesebb mint fél kilót nyom. 

xD3300 repview.png.pagespeed.ic.ZugQNcmyPX.png

Ár: Kb. 150 ezer forinttól

Sony Alpha A58

Sony tükörreflexes gépet is vehet, ez szintén ideális választás lehet első tükörreflexes gépnek. 20 megapixeles képeket készít, jól bírja a gyenge megvilágítású témákat is, sőt másodpercenként 8 képet is készíthet vele. 15 pontos automata fókusza van, ami ráadásul akkor is követi a témát, ha az mozgásban van. Full HD videót vehet fel vele és a gép azért is lehet jó választás tanulóknak, mert mindenben segít. Segít, hogy pont azt lássa, amit fényképezni fog, megmutatja előre a hatásokat és még a témakeresésben is ad tippeket. 

alphaceeaea09ad328a0679b51783c428635b.png

Ár: Kb. 119 ezer forinttól

Techrajongók

Ők azok, akiknek egyik hobbija a fotózás, a másik pedig a kütyük világa, és szeretnének ezeknek lehetőleg egyszerre hódolni. Szeretik ha azonnal megoszthatják a képeket és azt is, ha a fényképezőgépük is okos. 

Sony DSC QX-30

Ennek a fényképezőgépnek az a lényege, hogy olyan mintha vett volna egy objektívet. A kijelzője a telefonja vagy tabletje lesz, amit egy alkalmazás segítségével összeköt WiFi-n keresztül a telefonjával és úgy fényképez, ahogy csak szeretne. Mindent beállíthat a telefonján, sőt, azon is süti el a felvétel gombot, de a képeket a harmincszoros zoommal és 20 megapixeles kamerával objektív készíti. Ha önnek úgy könnyebb, akkor rögzítheti a telefonjához, vagy de kezében tartja is használhatja olyan szögben és helyzetben, ahogyan csak szeretné. Kifejezetten szórakoztató darab állatfotózáshoz, hiszen önnek elég csak a közelben ülnie, miközben otthagyja az objektívet a mit sem sejtő állat mellett. 

sonsza9f39f6c155e237d187eaf25aeda2d6d5.png

Ár: Kb. 90 ezer forinttól

Smart Fényképezőgépek

Megjelentek már az első cserélhető objektíves smart gépek is. Ezek is képesek arra, hogy azonnal megossza a fotókat, viszont az objektív cserélhető, így akár profi fotózásra is alkalmasak. A Samsungnak ráadásul mini verziója is van kihajtható kijelzővel, ami így önfotózása is kiváló. Az Olympus a PEN kamerával támad, itt is talál szelfikompatibilis verziót és ezzel is azonnal a világhálón lehetnek a képei, ugyanígy a Nikonnál is megjelentek a Smart kamerák, amik  Nikon 1 név alatt futnak.

PEN E-PL7 EZ-M1442EZ silver  Product 010  x290.png

Ár: A legolcsóbb a Samsung, az NX 3000 széria már 80000 forinttól beszerezhető. A Nikon 1 nagyjából 97000 forinttól érhető el, míg az Olympus kamerái 115000 forinttól kaphatóak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek