Jó és megfizethető telefonok karácsonyra

A sokszázezres telefonok szépek és okosak, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy drágább telefonja legyen mint autója, ráadásul sokszor nincs is szükség arra a tudásra, amit ezek a kütyük nyújtanak. Teszteltünk egy csomó középkategóriás telefont - női szemmel - megmutatjuk mit szerettünk bennük és mit nem.

HTC Desire 610

Kinézet: A HTC csúcskategóriás mobiljában nagyon szerettük a fémes megjelenést. Persze az ár miatt ennél a készüléknél nem jöhetett szóba a fémváz, maradt a műanyag külső. A 4,7 hüvelykes kialakítás pont jó, még nem lapátméret, és ami azonnal szembetűnik a készüléken, azok az elülső hangszórók. Ezek egyrészt azért hasznosak, mert videónézés közben nem hátulról jön a hang, másrészt egyáltalán nem szólnak rosszul, így tényleg lehet használni otthon filmekhez vagy zenékhez. 

Belső: A Desire 610 a középkategória teteje felé helyezkedik el árban és tudásban is. Az 1 GB RAM nem túl sok, de a memóriája alaphangon is 8 GB, amit egészen 128 GB-ig lehet bővíteni memóriakártyával. A készülék nanoSIM-es, azaz a lehető legkisebb SIM kártyával működik. 

Fényképezés: Az elülső kamerája nem túl erős, bár az esetek többségében az ember tényleg csak videohívásokhoz használja, na meg persze szelfizéshez, amihez az 1,3 megapixel nem túl ideális, de erre megoldás a tükrös önfotó ugyebár. Főleg, hogy a hátsó kamera 8 megapixeles felvételeket készít, így azzal már nem lehet gond. 

Akkumulátor: A telefonban 2040 mAh akkumulátor van, ami bőven elég egy napra átlagos felhasználás esetén, olyannyira, hogy még este sem kell aggódni, hogy lemerül a telefon ha beugrik valahova egy italra vagy vacsorázni. 

Mennyibe kerül? Kártyafüggetlenül 80-90 ezer forint körül tudja beszerezni a készüléket az internetről, szolgáltatóknál természetesen olcsóbban ha köt rá mindenféle hűségnyilatkozatot. 

Összegzés: A HTC Desire 610 olyan felhasználóknak tökéletes, akik már túl vannak a belépő szintű telefonok világán, rájöttek, hogy okostelefont nyomkodni igenis jó, elkezdték napi szinten használni az alkalmazásokat is. Jó választás lehet iskoláskorú gyerekeknek is és olyan szülőknek/nagyszülőknek, akik nem csak telefonálásra használnák a készüléket. 

Karbonn Sparkle V

Kinézet: A Karbonn Sparkle V három fajta színben (sötétkék, piros, fehér) színben érhető el, megjelenésében hozza az átlagos okostelefon kinézetet, az egyetlen hibája talán, hogy a kijelzőjéhez képest túl sok a felesleges terület, azaz az a haszontalan rész, ami a kijelzőt veszi körbe. Funkciója nincs, viszont nagyobb lesz tőle a telefon. 

karbonn sparkle
reklámanyag

Belső: Sparkle V egy Android One készülék, aminek ugye lényege, hogy a Google kimondottan a belépőszintű mobilokra optimalizálta az operációs rendszert. A telefon KitKat 4.4-es verzióval érhető el, de megkapja a Lollipop 5.0 frissítést is majd ha megjelenik. Egyébként 4,5 hüvelykes a kijelzője és 4 GB-os a memóriája, ami 32 GB-ig bővíthető. Ráadásul dual SIM-es telefon, így egyszerre két SIM kártyával tudja használni. 

Fényképezés: Ahogy ez a többi középkategóriás telefonra is jellemző, a kamerája saját felhasználásra tökéletes. Az elülső kamerája 2 MP-es, ami pontosan megfelel ha például Skype-ra használja, a hátsó pedig 5 megapixeles és HD képes. 

Akkumulátor. A 1700 mAh-es akksijával nem tervezték kimondottan több napos használatra, de egy napot átlagos felhasználás mellett minden további nélkül kibír. 

Mennyibe kerül?  Egyelőre csak az eMag kínálatában érhető el, 38900 forintért. Ami még kimondottan az előnye, hogy ingyenes a szállítás és háztól-házig garancia érvényes rá, azaz ha bármilyen baja lesz, a szerviz elviszi majd visszaviszi a megjavított készüléket. 

Összegzés: Ez a telefon is tipikusan belépő szintű készülék, azaz kiváló azoknak, akik most ismerkednek az okostelefonok világával, vagy akik tényleg olyan telefont keresnek, amin nem akarnak látványos játékokat futtatni, csak telefonálnának, üzenetet írnának és csak néhány alkalmazást futtatnának. 

LG F6

Az egyik legütősebb telefon után tesztelni bármit elég elszánt hadműveletnek tűnt, lévén a HTC M8 csúcskészülék, az LG-D505 más néven F6 pedig nem ebben a ligában játszik. Ráadásul sikerült totálisan semmilyenre készíteni, fekete, enyhén lekerekített forma, közepes nagyság, de még véletlenül sem nézi meg az ember kétszer, pont olyan mint a fiú a suliból, akiről csak két év után derül ki, hogy nem a legjóképűbb, viszont baromi jó fej. Pont ilyen élményt adott az LG készüléke.

Kinézet

Kis dobozban érkezett a telefon, a töltő és a fülhallgató a telefon alá került. A fülhallgató fehér, ellentétben az általunk kapott tesztkészülék fekete, de hogy ez véletlen-e, vagy sem, azt nem tudjuk. A telefon előlapja tiszta üveg, hátlapja műanyag, oldalán pedig egy fémcsík fut körbe, ami talán az elegáns megjelenést hivatott szimbolizálni. A töltő lyuka alulra került, amit én személy szerint nem kedvelek, de ez legyen a legnagyobb bajom. Alul egy fizikai billentyű helyezkedik el, felül az előlapi kamera, és a hangszóró van, közte pedig üveg, mégpedig Corning Gorilla Glass 2. A kijelző 4,5 hüvelykes (IPS-LCD) és 540 x 960 pixel felbontású (ilyen van a HTC One S-ben is, illetve az LG 90F-ben). Jobb oldalon a be és kikapcsoló gomb van, balra a hangerő, és egy plusz gomb, amihez lehet alkalmazásokat rendelni.

Bárhogy is szépítem, a hátoldala elég randa lett. A  tesztkészülék karcos, bár vélelmezhetően azért ezt óvták használói. Szintén rém ronda a visszafele nyíl, de meg lehet szokni. A visszajelző fények a home gomb körül kaptak helyet, így hol zölden, hol kéken, hol pedig pirosan világít, amit persze az elmúlt években sem sikerült megjegyeznem, mit jelent, viszont nagyon menő, ahogy világít.

A belső: Véleményem szerint az átlag felhasználót az érdekli, hogy mennyire gyors a telefon, hányszor fagy le és mennyire könnyű a kezelése, illetve mit kezd az egy ilyen készülékkel, aki még életében nem használt okostelefont. Tudok-e pl. vele vezetés közben bármit is kezdeni? Hány gombnyomással érem el, hogy elküldjek egy SMS-t? Amennyire nem volt feltűnő az LG kívülről, annyira jól használható, praktikus és logikusan megtervezett készülék ez. Alapból nem sok program van rátelepítve - igaz, mi a szolgáltatófüggetlen verziót használtuk -  ami nem baj, mert így nem kell letörölhetetlen programokat kerülgetni. A Safety Care például abban segít, hogy vészhelyzet esetén riasztja a haverokat, elküldi a telefon helyzetét, és beállítástól függően riasztja a hatóságokat.

Kapunk még szótárat is, melynek egyetlen baromi nagy hátránya, hogy csak olyan nyelvekre fordít angolból, amit viszonylag keveset használunk, kivéve ha a Négy Sárkányon dolgozunk, akkor ugyanis jól jön, de urdut, bangladesit és egyéb izgalmas nyelveket is találunk. Egy szótár jár ingyen, mi a német-angolt választottuk ki. A kamera segítségével beolvassa a szótár a szavakat, és fordítja le a mondatokat, bekezdéseket, vagy amit akarunk.

A Quick Remote távirányítóként működik, a tv mellett a DVD-t vagy a Blu-Rayt is kezeli. Sajnos az ezeréves Panasonic tévémmel nem bánt el, cserébe viszont 5 szoba eszközeit tudja kezelni.

Hat ikon kerülhet az alapsorra, a legördülő menüben pedig könnyen szerkeszthető mi kerüljön ki, ráadásul a QSLide alkalmazások sor is van a felső részen, amellyel multitaskingolni lehet, máshogy fogalmazva, ki lehet tenni a képernyőre a naptárat, számlógépet, vagy akár a böngészőt, tetszés szerint.

Fényképezés, zenehallgatás:A normál kamerája 8 megapixeles, míg az előlapi 1,2 megapixellel erősít. Állítási lehetőség elég sok van, a fehéregyensúlytól az ISO értékig, de állíthatunk panorámaképet vagy mosolyfelismerést is. Videót akár Full HD-ban is lehet csinálni, de elájulni ettől nem érdemes. A fotók Facebook/Instagram egyéb felületre tökéletesek, versenyen viszont ne ezekkel induljon, főleg ha esti képekben gondolkodik.

Zeneileg pont azt tudja mint a többi hasonló telefon, azaz viszonylag jó minőségben játszik le zenét. A fülhallgatója semmi extra, a rádió csak fülessel működik, de a vájtfülűek kivételével azért nem fog problémát okozni a használata.

Akkumulátor: 2460 mAh az akksija, amibe még az esti sörözés is belefér, egésznapos WiFi és 3G használat mellett. Ha már kevés az energia, a telefon automatikusan kapcsol takarékos üzemmódba, onnantól kezdve nem jönnek majd meg a főnök levelei, és a netet sem böngészhetjük a haverok után kutatva, viszont az alapfunkciókat elérhetjük rajta. Az üzemideje elvileg 10 óra beszélgetési időt tesz lehetővé.

Mennyibe kerül? Kártyafüggetlenül nagyjából 62000 forinttól elérhető.

Összegzés: Nagyon szerettük a készüléket, könnyen kezelhető, nem kell attól rettegni, hogy baja lesz, nem fagyott, jól bírta a gyerek által rátelepített 622 játékot, hülyebiztos felugró ablakokban magyarázta el, ha egy új funkcióra kattintottunk, és az ára is teljesen baráti ahhoz képest, amit nyújtani tud. Ha nem vágyik csilivili készülékre, csak egy megbízható darabra, akkor ezzel jól fog járni.

Huawei Ascend G620S

A Huaweinek jó sok előítéletet kell legyőznie, pedig az egyetlen dolog, amibe bele lehet kötni, az a neve. Ha nem ilyen néven árulnák, biztosan sokkal többen vennék meg, nem véletlenül indította el a Honor márkanévre keresztelt új sorozatát a cég.

Kinézet: Mi egy fehér készüléket kaptunk tesztelésre, a doboz kibontása után sokáig agyaltunk, hogy vajon  hogyan kell kinyitni a telefont. Az enyhén recés hátlapon csak egy nem túl hivalkodó márkajelzés van, illetve a jobb felső sarokban a kamera. A készülék viszonylag súlyos, 160 grammos, és nem is igazán vékony, de talán ez nem is volt cél. Az 5 hüvelykes kijelző IPS-LCD-t kapott, felbontása 720 x 1280 pixel.

Belső: A telefon Snapdragon 410-es, 1,2 GHz-es processzort kapott, a belső memória mindössze 8 GB, ami 32 GB-os SD-kártyával tuningolható. Annak ellenére, hogy középkategóriás készülékről beszélünk jól bírta a terhelést, ritkán szaggatott. A készüléken Android 4.4.4 KitKat fut, ehhez jön a Huawei saját felülete. Ez véleményem szerint totál semmilyenre sikeredett, de tény, hogy ritkán kiálltok fel, hogy úristen, milyen szép egy telefon grafikai megjelenítése. 

Kamera: Középkategóriás telefontól nem vártam túl sokat, a hátlapi kamera 8 megapixeles, az előlapi 2. Kezelése egyszerű, mindenféle szűrővel lehet operálni, hangvezérelhetjük a kütyüt, de akár okos szövegeket is írhatunk a képünk alá. Lehet sorozatfelvételt készíteni, és Full HD-ban forgatni is,  ha valaki pont ezzel a készülékkel forgatná le a legújabb Youtube-os sikerfilmjét.

Akkumulátor: 2000 mAh kapacitású akkumulátort szereltek a készülékbe, ami nem tűnik túl nagynak, ennek ellenére nálam simán kibírt egy napot átlagos használat mellett. Persze a normál mód mellé került intelligens és kimélő mód is, ezekkel eléggé meg lehet növelni azt az időt, amikor még nem merül le a telefon.

Összegzés: A készülék 55000 forintba kerül, ezért az árért egy teljesen jól funkcionáló, átlagos igényeknek megfelelő készüléket kapunk, amellyel mindazt megtehetjük, amire szükségünk van. Olyan, mint a család Astrája, amely nem ad élményutazást, de mindig lehet rá számítani. Egy igen bosszantó tulajdonsága van, hogy az alsó gombsor nem kapott világítást, ami teljesen érthetetlen, és idegesítő, a sötétben használjuk a telefont. Ennek ellenére szerintünk nagyon jól sikerült darab lett ez, kínai név ide vagy oda.

Huawei Y550

Kinézet: Kicsi is, könnyű is, pont az a darab, amit egyrészt sosem találok meg a táskában, viszont kényelmesen belefér a zsebembe. Ami kicsit mégis árnyalja a képet, hogy nem túl csajos vagy éppen szép darab. Nincs vele gond, csak éppen olyan semmilyen: egy tipikus mobiltelefon. Ami még érdekes, hogy minden gombja jobb oldalon van, azaz itt kapott helyet a bekapcsoló gomb is és a hangerőszabályzó is, ami megkönnyíti a nyomogatást.

huawei2-3

Belső: A készülék microSIM kártyával működik és memóriakártyával bővíthető, ami szerencse, mert a 4 GB memória nem túl sok. Egyébként meglepően jól fut rajta minden, személy szerint azt hittem sokkal élesebb lesz a különbség egy bármilyen csúcskészülék és ez között, ennek ellenére csak abba tudok belekötni, hogy nem annyira élénkek a színek, nem olyan tűéles a kijelző vagy hogy talán néhány észrevehetetlen századmásodperccel lassabb mint a drága társai és persze ez egy egyszerű telefon. Nem tud pulzust mérni, nem fog beszélgetni, és az ujjlenyomatát sem olvassa be, viszont lehet rajta telefonálni, internetezni és ébreszt is. Külön hasznos rajta a Telefonkezelő, amivel a tárhelyet lehet felszabadítani, energiatakarékosságot lehet beállítani és egyáltalán optimalizálhatja a telefont. Ehhez ráadásul nem is nagyon kell érteni hozzá, a telefon segít benne.

Kamera, zenelejátszó: A telefon hátlapi kamerája 5 megapixeles felbontásban készít fényképeket. Készíthet vele HDR képeket, panorámafotót is. A sorozatfelvételnél 10 kép közül választhatja ki a legjobbat, de lehetősége van vízjelezésre vagy dátumozásra is. Nem állítjuk, hogy élete képeit fogja ezzel lőni, főleg sötétben, de ha átlagos felhasználásra szánja és nem a fotózás az elsődleges szempont, akkor nem lesz vele gondja. A zenelejátszója egyszerűen kezelhető és letisztult, ami külön kiemelendő, hogy hangulatok szerint is rendezheti a kedvenc dalait. 

Akkumulátor: A kapacitása 2000 mAh, ezzel nagyjából másfél napot volt el a készülék, ami egyébként jelez is, ha valamelyik applikáció vagy program túl sok energiát fogyaszt a hattárben, így kikapcsolhatja ha nincs rá szüksége. 

Mennyibe kerül? Az internetről nagyjából 40 ezer forint körül lehet rendelni a kártyafüggetlen készüléket, de a szolgáltatóknál ingyen is megkapja. 

Összegzés: Az ára bőven alatta van annak, amiket egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező okostelefonért szoktak kérni. A teszt alatt semmi gond nem volt vele, így ideális választás lehet kezdő okostelefon használóknak is.

Nokia Lumia 735

Kinézet: Egy vallomással tartozom: a Lumia telefonok megkülönböztetésével nagyon erős gondjaim vannak. Pont emiatt kicsit bajba is kerültem mikor a két teszttelefont a megfelelő dobozba kellett visszarakni. Méret és szín alapján viszont rájöttem. A 735 fekete színben érkezett hozzám, és a Lumiáktól megszokott módon nagyon letisztult és egyszerű készülék, de aki bevállalósabb az választhat sárga, narancssárga, fehér vagy zöld színt is.  A kijelzője 4,7 hüvelykes, azaz még pont nemlapát méretű és talán a zsebbe is befér. 

nokia1-3

A belső: Valószínűleg sokan ódzkodnak még mindig a Windows operációs rendszertől, elsőre nekem is furcsa volt, viszont sokkal gyorsabban ment átszokni rá mint ahogy azt gondoltam. A legnagyobb félelmem az volt, hogy mi az Isten fog történni a telefonszámaimmal, hiszen azok egyik fele Google fiókban tárolódik, de van olyan is, ami iCloudon, szóval biztos voltam benne, hogy itt meg is borul majd az egész teszt. Ennek ellenére a világ legegyszerűbb dolga volt ezeket belepasszintani a készülékbe. Azzal kell kezdeni, hogy legyen egy Microsoft-fiókja. Ez volt a legnehezebb feladat, ugyanis szerintem az MSN megszűnése óta nem foglalkoztam a hotmailes dolgaimmal és hát az nem tegnap volt. A kontaktokhoz mindössze be kellett lépni a telefonomon a Gmail-fiókomba, majd az Apple adataimat kellett megadni és láss csodát, hiány nélkül megjelent az összes telefonszám. Amire még készüljön fel, az az hogy nanoSIM kártya kell bele, ilyet a szolgáltatójánál tud igényelni. 8 GB a belső memóriája, amit még meg lehet toldani maximum 128 GB-os memóriakártyával, így biztos lesz helye a fényképeknek, amivel el is jutottunk a következő ponthoz. 

Fényképezés, zenehallgatás: A Lumia 735 kimondottan azoknak lesz a kedvence, akik szeretnek mobiljukkal mindent megörökíteni. Annyira, hogy azoknak is ideális, akik az automata megoldások helyett saját szájízük szerint szeretik beállítani a készüléket. A fókuszon kívül a fényérzékenység, fehéregyensúly és a záridő is beállítható, vagy lehet automata módban bízni a telefon képességeiben. Kimondottan szelfikomtaibilis telefon, nemcsak azért mert az elülső kamerája is jó képeket csinál az extra nagy látószöggel és az 5 megapixeles kamerával, de a hátsó kamerával is csinálhat szelfiket, az ugyanis csipog, mikor az arca felé irányítja a hátsó kamerát, így megkímélheti magát attól, hogy már a huszadik önfotón is lemarad a fele teteje vagy éppen a fél arca. A zenehallgatásra, videonézésre nem lehet panasz,  és beépített FN-rádió is helyet kapott a készülékben, hogy teljes legyen az élvezet. 

Akkumulátor: Az aksija nagyon jól bírja, 2200 mAh-s került bele, amivel simán át lehet vészelni két napot átlagos használat mellett. 

Mennyibe kerül? Kártyafüggetlenül már 60 ezer forint alatt is hozzá lehet jutni, a szolgáltatóknál pedig természetesen mindenfajta hűségért cserébe akár ingyen is elviheti. 

Összegzés: Ilyen árért nagyon jó, megbízható és jól működő telefont kap. Gyorsan hozzá lehet szokni a Windows felülethez is, egyedül csak néhány alkalmazás hiányzik róla, mert ez a platform ugye nem terjedt el még annyira mint az Android vagy az iOS, éppen ezért az alkalmazások optimalizálása vagy lefejlesztése is néha késik, de azért így is rengeteg app közül válogathat. 

Op3n Dott

Kinézet: A Tesco idén sajátmárkás tabletet és mobilt is piacra dobott. A termékek közös pontja, hogy nagyon jó árban vannak és jár hozzájuk egy Op3n Dott lehetőség is, ami az első három hónapban ingyen biztosít korlátlan felhőszolgáltatást, azaz soha többé nem kell külső memóriát vennie. A telefon letisztult fekete színben érkezett, 4,5 colos a képátmérője, ez is pont zsebbe való, viszont valahogy komolyabb benyomást kelt megjelenésben mint mondjuk a Huawei Y550.

Op3n Dott Okostelefon 2
reklámanyag

Belső: A paraméterek miatt sem kell szégyenkeznie. 8 GB-os memóriája bővíthető, így rengeteg app fér el rajta. Azért nem írjuk, hogy kép és zenék, mert ahhoz ugye ott a felhő...legalábbis az első 3 hónapban. A RAM 1 GB, ami nem túl nagy, de a teszt során nem is okozott gondot. Az Androidos telefon dual SIM-es, vagyis lehet önnek két különböző száma is, akár két különböző szolgáltatójától. A készülék microSIM kártyával működik és egy töltéssel ez is hozza a másfél napos szintet. Érdemes regisztrálni az Op3n Dott felületre is, mert egy csomó applikációt, játékot, könyvet és még filmet is letölthet ingyen a készülékére. 

Fényképezés: Bár nem annyira éles és színekben gazdag a kijelzője, a képekkel még sem volt probléma. Itt is igaz, hogy ne várja azt, hogy National Geographic kompatibilis képeket lő majd ezzel a készülékkel, de átlagos felhasználáshoz tökéletes lesz az 5 megapixeles hátsó, és 2 megapixeles elülső kamera.

Mennyibe kerül? A telefon a Tesco áruházakban 29990 forintba kerül kártyafüggetlenül és mindenfajta hűségakció és szerződéskötés nélkül, ugyanis a vásárlásnak nem feltétele, hogy a Tesco Mobile szolgáltatásra előfizessen. 

Összegzés: A Tesco készüléke is kiválóan alkalmas annak, aki most lépne be az okostelefonok világába. Ideális választás iskolás gyerekeknek  vagy akár fiatalosabb nagyszülőknek is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek