Bréking! Van finom zselés szaloncukor!

Végeztem egy kis közvéleménykutatást a szerkesztőségben, a tárgya az volt, hogy melyik ízesítésű szaloncukrot preferálják a fenyőfán a kollégák – együntetűen a zselésre szavaztak. Így hát nem volt mit tenni, le kellett tesztelnünk, hogy melyik közülük a legfinomabb, hogy azt aggathassák a fájukra.

A szaloncukrokat nem vetettük semmilyen tudományos kísérlet alá, nem néztük az összetevőit sem – hiszen ezekről már önök is könnyűszerrel tájékozódhatnak, most is csak az ízre, küllemre és illatra mentünk rá.

IMG 3240

Szaloncukor

A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el. Zselés szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza zselé, illetve gyümölcszselé. Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Meg kell, hogy mondjam, én voltam az egyetlen aki nem rajongója ennek a szaloncukornak, viszont kóstoltam olyat, amit még én is szívesen megennék. És hogy melyik volt ez? Megtudhatja a hajtás után! 

Hétféle zselés szaloncukrot találtunk a boltokban, a kimért szaloncukrokkal most nem foglalkoztunk. Kicsit kakukktojás volt a Haribo szaloncukra, hiszen ezen nem volt csokoládéborítás, de a Magyar Élelmiszerkönyv irányelveinek megfelel, szóval nem maradhatott ki a megmérettetésből, ráadásul többen haribofüggők is vagyunk a cégnél. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, de csak egy szaloncukornak sikerült átlépnie a 20-as skálát.

IMG 3260

Utolsó, holtversenyben:  Figaro banán ízű zselés szaloncukor 

Ha jót akar magának, ezt a szaloncukrot nagy ívben elkerüli. Nem viccelek, ennyiért kap jobbat is. Pedig a dobozát nagyon szerettük...

IMG 3245

„Szerintem nem ez a legrosszabb a felhozatalból, sőt, kifejezetten tetszik a zselészerűtlen állagú töltelék, ami ebben van. Mondjuk az íze ennek is vécéillatosítós egy kicsit, és ez a nyúlós állag szintén kicsit emlékezet vécéillatosítóra.” „Ez nem is zselés, ez shokobanana vagy mi. Aki azt szereti, ezt is szeretni fogja.” „Na, ennél rosszabbat még SOHA nem ettem. Banános, undi." „Ez tavalyi??? Kicsapódott rajta a zsír, elég szarul néz ki. És az íze, borzalom!!! Komolyan, én nem szoktam ételt kiköpni, de ezt muszáj voltam. Bűn ilyet árulni. Nagyon remélem, hogy egy külföldi sem fogja megkóstolni ezt, mint a „nagy nemzeti édességünket”, mert akkor tuti nem fogja érteni, hogy miért vagyunk a szaloncukortól ennyire elájulva. Mondjuk az angolok megértenék, és nyilván kapna egy „lovely-t”.”

Utolsó, holtversenyben: Lissé gyümölcsízű zselés szaloncukor  

Vicces, hogy az előzővel ellentétben, ennek nem a szaga kölnis, hanem az íze. Biztosan önök is érezték már amikor parfümmel fújták be magukat, és valahogy egy nagyobb szippantásál a parfüm az orr felől bekerült a garatba, onnan meg az ízlelőbimbók közé. Nos, ez is pontosan ilyen. A cukor ebben is ropog, túl édes.

IMG 3229

„Zsigeri reakcióként felpattantam a székből, amikor ebbe beleharaptam. Mintha zselésített domesztoszba haraptam volna, ez velőtrázóan rossz. Én az ételt ki nem dobunk elvet vallom, de ennek nem bírtam a számba venni a másik felét.” „Ennek egy előnye van: sokkal nagyobb mint a többi. Azt hiszem itt be is fejeződött. Ránézésre romlott, ízre nem lehet az, hiszen a zselé nem hiszem, hogy meg tud romlani.” „Ez mentolos?” (NEM! - a szerk.) „Külsőre kicsit avíttos, a zselé meg puhább, mint ami nekem bejön. Íze nincs, csak édes.” „Kölniíze van, komolyan! Ropog benne a cukor, na ezért utálom a zselés szaloncukrot. Ízre nem rossz, csak az a cukor...”

5 helyezett: Tesco körteízű zselés szaloncukor 

Csak egy ponttal kapott többet, mint az utolsók. Többen arra tippeltek, hogy banános szaloncukrot esznek, egy valaki meg a szappanéhoz hasonlította az ízét, na jó, ez nem jött be. Ezen a terméken van még mit fejleszteni, szóval hajrá, karácsony lesz jövőre is!

IMG 3249

„A zselék többsége valamilyen konkrét ízű, pl. citrom. Ebben a töltelék viszont nem konkrét ízű, hanem általában zseléízű. Úgy semmilyen, hogy közben nagyon, zavaróan intenzív. Miközben ettem, úgy éreztem, hogy megint ott vagyok a fenyőfaünnep alkalmából rendezett rajgyűlésen, nyakamban a kisdobosnyakkendővel. Ez régen ilyen volt.” „Ez vagy banános vagy ipari adalékanyag ízű.” „Mintha banános lenne, vagy én nem is tudom mi ez, gyerekfogkrém ízű zselés szaloncukor??? Nem jó.” „Szappaníze van, tejcsokoládé feelinggel, hát nem tudom, ha csak ilyet lehetne kapni, akkor köszi, tietek lehet az összes.”

4. lett a Haribo mini szaloncukor

Sokat vártunk ettől a terméktől, de sajnos kicsit csalódtunk, mert egyáltalán nem haribós állaga van a szaloncukornak, ízben sem hasonlít például a mackókhoz. Nincs rajta csokibevonó, ami nem feltétlenül baj, csak ne kristálycukorba lenne forgatva. Maradjon inkább a jól bevált hagyományos szaloncukornál, és ha kedve támadna egy kis Haribóra, vegye meg a kedvencét, abban nem fog csalódni.

IMG 3232

„Mivel a többi szaloncukor citromos volt, és abból már eléggé elegem volt, itt egy naracssárgát választottam. Hát esküszöm, hogy könnyezni kezdtem tőle. Mondjuk szerintem a zselé meg a csoki egyáltalán nem passzol össze, úgyhogy tök jó ötlet lehagyni a csokit. További ötleteim: a) ne legyen kristálycukorral se bevonva, b) ne legyen annyira rossz az íze, hogy konkrétan sírva fakadok tőle. Ettem egy pirosat is, az egy fokkal kevésbé durva, de őszintén szólva nem jött meg a kedvem a további kísérletezéshez, pedig van hupikék is, szomorú szmájli.” „Erről még a csokit is lespórolták, Egyébként kristálycukorba van hempergetve, ami szép. Fotón. Enni nem érdemes belőle.” „Ezek ilyen kis csupasz cukorkák, a zöld nem jó, a narancs finom, a piros közepes, és itt fel is adtam. Maradjanak inkább a kettesnél vagy a 4-nél. (azaz a Bonbonetti vagy a Szerencsi szaloncukroknál - a szerk.) „Nincs szaloncukor kinézete, viszont tök jó, hogy szép színesek a cukrok. Egy bajom van vele: az az undi kristálycukorbevonat, ami ropog a fogam alatt. Jó kis cucc lenne, ha cukor helyett csokoládéba lenne mártva, vagy valami más alternatívába, de könyörgöm, ne kristálycukorba!!”

Bronzérmes: Csengettyű, zselés szaloncukor 

Ez a szaloncukor fojtóan édes, íze nem sok van, viszont ropog a fog alatt. El tudja képzelni, ha ez ilyen benyomással volt ránk, akkor milyenek lehetnek azok a termékek, amelyek kevesebb pontot kaptak ennél?! 

IMG 3234

„Az ember nem vár sokat egy zselés szaloncukortól, de amennyit vár, azt ez nagyjából teljesíti. Különösebb ízélményt nem nyújt, az benne a legjobb, hogy felidézi a gyerekkori emlékeket - mondjuk ez kb. az összes zselés szaloncukorra biztos igaz.” „Narancsos zselés szaloncukor ha jól érzem. Ropog a fogam alatt a cukor és ezt nem szeretem. A zselé sem finom.” „Nem kifejezetten kellemetlen, de nem is nagy szám. Sok cukor, gyenge csoki.”

Ezüstérmes: Bonbonetti, zselés szaloncukor  

Az állaga nagyon jó a Bonbonettinek, az íze sem rossz, csak van valami émelyítő kölniszaga, ami miatt az egész átértékelődik. 

IMG 3241

„Ez állagra meglepően jó volt, vékony és kicsit roppanós rajta a csoki. Éppen ezért kicsit kár, hogy vécéillatosító ízű zselét tartalmaz.” „Szép az étcsoki bevonata, de az ízét nem tudom megmondani. Egyáltalán nem jó.” „Ez egyáltalán nem rossz, nekem bejön.” „Kölni ízű, ropogós, nem rossz, de jónak sem jó.”

És íme, a tökéletes: Szerencsi Retró gyümölcsízű zselés szaloncukor 

Ezzel a szaloncukorral biztosan nem fog rosszul járni, mindenki szerette, ez persze látszik a pontszámán (és az árán) is. Citrusos ízű, a csokibevonó kemény és ropog, nincs semmi zavaró mellékíze és illata – ilyen a jó zselés szaloncukor.

IMG 3250

 „Na ez rendben van. Szép a csokija, az íze is jó és az illata is. Nem mondom, hogy ez életem szaloncukra, de ebből a mezőnyből ez a legjobb.” „A legszebb az összes közül, szép fényes étbevonóval. Tökéletes zselés szaloncukor, finom, narancsos.” „De miért kell ezt a citromos ízt forszírozni? Mondjuk ez még nem a horrorisztikusok közül való, de ezt se nevezném telitalálatnak, pedig a csoki egész jó rajta.” „Na, ez egy teljesen jó ls normális, „régi ízű” szaloncukor. A csokibevonó kemény és ropogós, pont ilyennek kell lennie egy zselés szaloncukornak!”    

Termék Ár/csomag (forint) Ár (Ft/kg) Pont (max 25) Hol
Szerencsi, Retró gyümölcsízű zselés szaloncukor   1499 4282 21 Tesco
Bonbonetti, zselés szaloncukor   979 2576 16,5 Auchan
Csengettyű, zselés szaloncukor  1009 2522 14,5 Auchan
Haribo, mini szaloncukor  549 2196 11 Tesco
Tesco, körteízű zselés szaloncukor   799 1998 9 Tesco
Lissé, gyümölcs-ízű zselés szaloncukor   1299 3418 8 Tesco
Figaro, banán ízű zselés szaloncukor 1385 3077 8 Auchan

Idén ez volt az utolsó tesztünk, de jövőre újra jelentkezünk. Addig is, írjon levelet, vagy kommenteljen Facebook oldalunkon, hogy milyen terméket látna szívesen tesztjeink között! 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek