Szóval akkor ki hozza karácsonykor az ajándékot?

Rengeteg variáció van arra, hogy ki is hozza az ajándékot december 24-én. Ahány embert megkérdeztem, annyiféle választ kaptam a kérdésre, szóval semmivel se lettem okosabb. Döntsék el önök, mit higgyek!

 

Sokaknál a kis Jézus helyezi az ajándékokat a fa köré, többen az angyalokra voksoltak, de a Mikulás és a Télapó is felkerült a listára. De ki kicsoda és hogy kerül ide?

A legismertebb eredettörténet Mikulásé, ami a szegényeket segítő Szent Miklós püspök legendáját örökíti meg (maga az elnevezés a Miklós név szlovákMikuláš változatából származik). A köztudatban december 6-a hagyományos elnevezésének számít a Télapóval szemben, pedig a Mikulás-ünnep népszokása és maga a kifejezés is csak az 1870-es évek végén kezdett el köznevesülni Magyarországon, így csupán negyven-ötven évvel idősebb, mint a Télapó elnevezés.

Ez utóbbi Télapó szó az 1950-es években keletkezett, a kommunista vallásellenesség jegyében – a Mikulás helyettesítőjeként. Állítólag a szovjet-orosz kultúrkör „Fagy apó” (Дед Мороз) tükörfordításából született meg a Télapó, amit államosított óvodákban és iskolákban, illetve ateista vagy a kereszténytől eltérő teológiai nézeteket valló családoknál volt/van használatban. Egyes egyházak – pl. a görögkeletiek (ortodoxok) és pl. az ukrajnai görögkatolikusok a julianusi naptárt használják, és ezért (a civil – gregorián – naptár szerint) január elején ünneplik a karácsonyt

És akkor már azt sem felejthetjük el, hogy van Santa Claus is, legalábbis angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült Államokban), ő kézbesíti az ajándékokat és minden házban jól teletömi magát a gyerekek által - az ő számára hagyott - tejjel és keksszel. Mondjuk Írországban van a legjobb dolga, ott ugyanis Guiness sörrel öblítheti le a húsos süteményt amit kitesznek neki. Története szerint az Északi-sarkon lakik és hosszú ajándéklistákat olvas egész évben, amelyeket gyerekek írnak neki. A mesékből már jól ismert szánon közlekedik, amelyet rénszarvasok húznak. Amerikában december 24-én éjjel érkezik meg az ajándékokkal, pontosan egy nappal karácsony előtt. 

Az angyalszárnyakkal lebegő Jézuska és Angyal a magyar keresztény néphagyomány elképzelt alakja. Amíg az ajándékok a fa alá kerülnek, a gyerekeket lefoglalják a nagyszülők, hogy aztán ámulhassanak a sok-sok ajándék és a szépen díszített fenyőfa láttán. Igaz is, itt egy újabb kérdés: ki díszíti a fát? Csak mert erre is különböző verziók léteznek – de ezt majd egy másik posztban…

50546624
Fotó: Leonard Mccombe / Europress / Getty

Most inkább azt szavazza meg, ki hozza az ajándékot!

Önnek ki hozza az ajándékot?

  • Csakis a Jézuska lehet! 643
  • Mi?? Dehogy a fentiek, az angyalokon múlik minden! 99
  • Természetesen a Télapó. 87
  • Az ajándékaimat magamnak veszem. 52
  • Ho-ho-ho-ho! Billy Bob Thornton, de Brad Pittnek jobban örülnék. 39
  • Grincs elviszi az összeset mire felébredek 22
  • Naná, hogy a Mikulás! 16
  • Kis zöld manók csempészik a fa alá. 11
Mustra