Így lesz a határidőnaplóból menő karácsonyi ajándék

Sokak szerint kínos határidőnaplót vagy kalendáriumot ajándékozni, mert nem elég személyes, ugyanakkor valószínűleg többen örülnének a Moleskine tematikus naplóinak vagy a Passion Plannernek is, ami nagyon jól teljesített a Kickstarteren, és már elő is rendelhető a 2015-ös kiadás. És hogy miért különleges a Passion Planner? Mert a magánéletnek, a személyes céloknak is jut hely benne. Görgessen lejjebb, megmutatjuk, hogy itthon milyen kevésbé hagyományos határidőnaplókkal és kalendáriummal álltak elő az ünnepi szezonra. 

Slow Budapest és MaMi Naptár – Anti-határidőnapló

A Slow Budapest és MaMi Naptár csapata 2015-re is elkészítette különleges határidőnaplóját, ami abban segít, hogy több időt szánhassunk magunkra és azokra a dolgokra, amik igazán fontosak. Akinek kedve van, itt belelapozhat a határidőnaplóba, ami ötféle borítóval kapható.

A kiadványról Krajcsó Nellivel, a Slow Budapest alapítójával beszéltünk.

Mi adta az anti-határidőnapló ötletét?

Régóta álmom volt egy olyan kalendárium megalkotása, amiben a slow évfordulókat vagy egyéb releváns napokat említünk meg, hogy ne csak a március 15-ék legyenek piros betűsek, mert véleményem szerint ezek az ünnepnapok hosszú hétvégéknél sokszor nem jelentenek már többet az életünkben. Mindennapjaink tekintetében sokkal fontosabb – például egy konyhakerti nap, amikor a saját magunk termelte zöldségekről beszélhetünk, az ölelés napja, a „Ne vásárolj semmit!" vagy a „Figyelmes hallgatás nap." Tavasszal grafikusokat kerestünk, és a sok jelentkező között ott volt Nagy Orsi is, aki megmutatta a MaMi naptár projektjét, amitől el voltunk ájulva. Fél évet dolgoztunk az ötleten, de az anti-határidőnapló az ünnepnapok megemlítésénél sokkal több lett. Nekem benne van a két évnyi slowzásom, minden könyv, amit olvastam, előadás, amit tartottam, és visszajelzés, amit kaptam, Orsiéknak pedig szintén rengeteg munkájuk és gyártási tapasztalatuk. Mosolyog a szívem.

Mi az a slow mozgalom? 

„A slow mozgalom alaptézise, hogy van a mai társadalomnak egy hatalmas problémája, miszerint fel vagyunk pörögve, túlhajszoljuk magunkat, túlhajszol a rendszer és egy ilyen tempó mellett kiüresedettnek és kontrollnélkülinek érezzük az életünket. Erre a slow válasza az, hogy lassíts, kapcsolj eggyel alacsonyabb tempóba, söpörd ki a sallangot, tartsd meg, ami fontos, és élj tartalmas életet. A slow értékekről 2,5 éve hallhatott először a szélesebb közönség, amikor elkezdtünk működni. Alapítóként célom volt a slow üzenet eljuttatása minél több emberhez" – tudtuk meg Krajcsó Nellitől. 

Kinek készült az anti-határidőnapló?

Az anti-határidőnapló azoknak készült, akik érdeklődnek a lassítás iránt, keresnek valamilyen megoldást a túlhajszoltságukra, de a komolyabb elköteleződés helyett először csak kezdő szinten néznék meg maguknak, hogy mi ez. A könyv inspirációt ad, egy kis terelgetés a lassítás útján. De annak ellenére is, hogy nem kódexszel jöttünk ki, sokat tudunk segíteni a lassulni vágyóknak. A coaching módszerében hiszünk: szeretnénk megmutatni az embereknek azt, hogy minden bennük van, csak kicsit tudatosabban kell gondolkodniuk a saját életükről. A design pedig azoknak lehet nagyon érdekes, akik szeretik az egyedi, kézi rajzokat, a színes, nyomokban „cukiságot" tartalmazó vizuális világot.

A határidőnapló elején rögtön le kell írni az elvárásainkat a következő évre. Ám az emberek általában nem tartják be az újévi fogadalmaikat, mit tudtok nekik tanácsolni?

Az egész anti-határidőnapló azt segíti, hogy amit elterveztél az év elején, megvalósuljon. A hosszú távú lassításban hiszünk, ezt nem lehet egyről a kettőre véghez vinni, ezért vannak a havi tematikák, az inspirációs bevezető és a három kérdés a hónappal kapcsolatban. Nem akartunk nehéz dolgokat meghatározni a kérdésszekcióban, hogy ne az legyen a végén, hogy nem tudják megcsinálni az emberek. A mindennapok fenntarthatósága fontos, és az is, hogy a tanácsaink, kérdéseink beilleszthetők legyenek a túlpörgött életünkbe. Ezek a kérdések több forduló alatt tisztázódtak le éppen ezért, mert láttuk a felelősségünket az emberek egyéni sikereiben.

Tervezitek, hogy digitális formában, például telefonos alkalmazásként is elérhető legyen egy ilyen határidőnapló vagy ez ellentmondana a kezdeményezés lényegének?

Digitálisban nem gondolkoztunk, de jövőre bármi lehet ebből. Már most sok ötletünk van a folytatásra.

Mire lehet még szüksége annak, aki úgy dönt, hogy kiszáll a mókuskerékből? Hogyan érdemes elindulni a változás útján?

A változás útján való elinduláshoz nincs recept, mások vagyunk, más lassít és gyorsít minket, más a saját természetes tempónk. Sokszor kérdeznek erről, de sosem szoktam meghatározni egy listát, hogy csináld ezt, és akkor jó lesz neked. A TEDx Youth Budapest előadásomban az én sztorim így rajzolódik ki: kellett az, hogy elmenjek a falig (túlhajszoltság, work hard, play hard, stresszbetegségek, kiégés felé tendálás), kellett a felismerés, hogy ez így nem jó, és nem vagyok boldog, és az igény a változásra. Én az étkezésem, a városban való létezésem, az online jelenlétem megváltoztatásával kezdtem a lassítást. De egy többgyerekes anyának a slow parenting minden bizonnyal relevánsabb lenne. Kis lépésekben valósul meg mindez, és el kell azt is fogadnunk, hogy nemcsak akkor lassítunk, ha nyaralunk, vagy ha elcaminózunk, mert attól az életünk a mindennapokban nem lesz fenntartható. A nagyvárosban, a nyugati rendszerben kell kezdenünk magunkkal valamit, és nem majd akkor, ha „lesz időnk". Én most a meditálással, jógával és a sétával, mint közlekedési formával jutok egyre közelebb a vágyott lassú lelkiállapotomhoz, amit amúgy meg tud néha tépázni az a tény, hogy a Slow Budapestet csinálom, az, hogy egyszerre már sok projektünk fut, egyre több a figyelem rajtunk, és a csapat is nagy, meg hogy imádom az egészet, és nehéz abbahagyni a nap végén a munkát.

Ár: 4800 forint

Lakatos Márk – Stíluskalendárium 

A 2011-es Stílusterápia és a 2013-as Te&Én – Divat- és stíluskalauz után a stylist egy újabb könyvvel állt elő, ami kicsit más, mint az előzőek, ez ugyanis egy öröknaptár tele tippekkel, trükkökkel és persze reklámokkal. Azaz tulajdonképpen olyan, mint egy női magazin praktikusabb és nagyobb verziója. A nyelvezet és a külső is maradt, igaz, a termékkapcsolás jegyében a Stíluskalendárium Lakatos Márk nemrég nyílt üzletének belsejét idézi. Az öröknaptárban a tippek és trükkök több témakört dolgoznak fel a divattól és a szépségápolástól kezdve a gasztronómián át az életvezetési tanácsokig.

Ezek nagy részével persze már találkozhattunk máshol is, de többségüket azonnal el is felejtjük, amint elolvastuk – ezért tényleg jó, ha egy helyen megtalálhatóak. Az például megvan, hogyha teafiltert rak éjszakára a csizmájába, akkor reggelre nyoma sem lesz a kellemetlen szagoknak? Vagy hogy a mobiltelefonon sokkal több baktérium van, mint a vécéülőkén? És az, hogyha megnyalja a csuklóját belülről, kiderül, hogy kellemetlen-e a lehelete? És igen, valaki végre megerősített minket abban, hogy a gumicsizma igenis praktikus, csak tudni kell viselni. A márkatippek, receptek, horoszkóp mellett természetesen helyet kapott benne néhány inspiráló vers és idézet, sőt, nemzetközi ruhaméret és cipőméret átváltó is, ami kétségkívül nagyon hasznos.

Az öröknaptár bevetőszövegében Lakatos Márk úgy fogalmaz: azért készült el ez a könyv, mert a mindennapokat is szeretné „stílusossá, könnyeddé, játékossá, szerethetővé tenni", és a stílust „minden apró tettünkben, hétköznapi vagy éppen ünnepi pillanatunkban meg kell és meg lehet teremteni".  „A Nők hatalmas Siva istennői ezervilágában most továbbkalauzollak benneteket azokhoz az apró, egyszerű és megfogadható trükkökhöz és technikákhoz, amelyeket ha kipróbáltok, garantálom, hogy mosolygósabb napjaitok lesznek. Mindemellett pedig igyekeztem nagymamáink legszebb almanach- és kalendáriumhagyományát feltámasztani, ezzel is adózva egy letűnt kor csodálatos és stílusos asszonyainak, akik a hétköznapok szépségeit és bájait apró tetteikkel elő tudták csalogatni" – folytatja a gondolatsort Lakatos Márk, aki természetesen nem egyedül alkotta meg a könyvet, így egy csapatfotó is helyett kapott a kalendáriumban, rögtön a legelején.

Ár:3200 forint

Határidőnapló jótékonyságért cserébe

Az állatvédelemmel foglalkozó Futrinka Egyesület saját határidőnaplóval kedveskedik minden jótékonykodónak, aki legalább 2000 forinttal támogatja őket.

„A napló funkció mellett informatív cikkek, ismeretterjesztő bejegyzések színesítik, illetve idén először a szívféreg megelőzésre való figyelemfelhívásként egy parazitanaptár is bekerült, ahol védenceink parazitaellenes kezeléseit rögzíthetjük" – olvasható az egyesület közleményében. 

A beérkező adományokat a négy tevékenységi csoportjuk – magyar vizsla, tacskó és német dog fajtamentés, valamint esélytelen keverékek mentése – között egyenlő arányban osztják meg, és a 2015. évi feladataik ellátására fordítják.

Az adományozásról bővebben itt olvashat!

futrinka hn
Futrinka Egyesület
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra